Többen házi karanténban

Ismét nőtt a napi esetszám: Egyre többen kerülnek házi karanténba

Kötelező maszkviselés, távolságtartás. Lazítások és következményei —   Illusztráció: freepik.com

Országos szinten egy hét után először haladta meg tegnap a kétszázat az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma, amit a média az óvintézkedések május 15-e utáni lazításával hozott összefüggésbe. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) tegnap délben közzétett adatai szerint 213 személynél igazolták a koronavírussal való fertőzöttséget az elmúlt 24 órában: ezzel 18 070-re nőtt a megbetegedések száma. Hargita megyében 115 regisztrált fertőzött van. 

Az utóbbi 24 órában 213 személynél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust, ami csaknem 30 százalékkal haladja meg a napi megbetegedések utóbbi héten regisztrált átlagát.

Országos és megyei adatok
A hétvégén egyébként összesen 485-tel nőtt a megbetegedések száma országszerte, Hargita megyében pedig tizenöt új fertőzést regisztráltak. Az országban az eddigi 18 ezer 70 igazoltan koronavírus-fertőzött közül 1179-en haltak meg, 11 ezer 399-et gyógyultnak nyilvánítottak. Az országban április 29-én tetőzött a járvány több mint 7700 nyilvántartott aktív esettel. Számuk azóta 5500 alá csökkent. Az országban jelenleg 6973 személy tartózkodik intézményes karanténban, 60 423-an pedig otthoni elkülönítésben vannak. A járvány kezdete óta 368 482 tesztet végeztek el. Hargita megyében tíz új koronavírusos esetet jegyeztek az elmúlt 24 órában, ezzel a szombati 105-höz képest 115-re emelkedett a fertőzöttek száma – közölte lapunkkal a prefektusi hivatal. A fertőzöttek közül 22-en meggyógyultak, egy személy elhunyt, 92 személyt pedig a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kórházakban tartanak orvosi felügyelet alatt. Hargita megyében jelenleg ötven személy tartózkodik intézményes karanténban – hatvankilenccel kevesebb, mint tegnap – 1708-an pedig otthoni elkülönítésben vannak: 80-nal többen, mint 24 órával azelőtt.

Az enyhítések miatt sokan jönnek haza külföldről
A Digi 24 hírtelevízió felhívta a figyelmet, hogy a szükségállapot feloldása utáni első fertőző gócok egészségügyi intézményekben jelentek meg: a dél-romániai Olt megyében a mentőszolgálat 18 ápolójának koronavírustesztje bizonyult pozitívnak, a moldvai Jászvásár (Iași) két kórházában 19 alkalmazottnál és 13 páciensnél mutatták ki a fertőzést a napokban. Az erdélyi Szászsebes (Sebeș) városi kórházában hat alkalmazott fertőződött meg. A járvány újraéledésének kockázataként tekintenek a szakértők arra is, hogy az utóbbi tíz napban a külföldön élő román állampolgárok újabb hulláma indult haza. Mint arról beszámoltunk, a május 14-én véget ért szükségállapotot veszélyhelyzet váltotta fel: azóta nem hatósági karanténba, hanem csak otthoni elkülönítésbe küldik a külföldről érkezőket. Az utóbbi héten 46 ezerrel nőtt – és így ismét 60 ezer fölé emelkedett – azok száma, akik otthonukban várják, hogy leteljen a betegség lappangási ideje.

Globális helyzetkép
A világban 5 311 089-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 342 104, a gyógyultaké pedig 2 112 198 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tegnap reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 5 211 172 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 338 183, a gyógyultaké pedig 2 056 650 volt. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban van jelen. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 622 670 az igazolt fertőzöttek, 97 087 a halálos áldozatok és 361 239 a gyógyultak száma.

Fejben sem vagyunk rendben
Felerősödtek a mentális betegségek, a depresszió tünetei, és a függőség is fokozódott a koronavírus-járvány miatt – közölte Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus tegnap az M1 aktuális csatornán. A pszichológus ezt a járvány miatti bizonytalansággal és az elszigeteltséggel járó feszültséggel magyarázta. A bizonytalanság szerinte annak ellenére is megmarad, hogy lecsengőben van a járvány, hiszen az emberek tartanak a második hullámtól, és attól, hogy addig tart a járvány, amíg nem lesz vakcina a vírus ellen.

Magyarország nagyon jól teljesített a járványban
Magyarország járványügyi szempontból nagyon jól teljesített és szakmai szempontból sem teljesített rosszul a koronavírus-járványban – jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház főigazgató főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján.
Vályi-Nagy István beszámolt arról, hogy Magyarországon az egymillió lakosra vetített halálozások száma sokkal kisebb, mint a fejlettebb nyugat-európai országokban. Kiemelte, a centrumkórház nagy eredményeket ért el a súlyos és intenzív osztályra került koronavírus-betegek kezelésében, a világon az elsők között kezdték el a vérplazma-terápia alkalmazását és az akár a páciens halálához is vezető immunológiai vihar elleni terápiát.
Az innovatív terápiákban húsz beteg részesült a kórházban, 12 ember kezelése jelenleg is tart, és mindösszesen egy embert veszítettek el ezen kezelések alatt – ismertette a szakember, hozzátéve, jelenleg négy ember részesül vérplazma-terápiában, egy páciens túl van a kezelésen, ő már kikerült az intenzív osztályról.
Vályi-Nagy István elmondta azt is, hogy az intézmény intenzív osztályán 18 beteget ápolnak jelenleg is, és eddig 325 igazolt koronavírus-fertőzöttet ápoltak a Szent László telephelyen, intenzíven 52-en feküdtek eddig.
Arra a kérdésre, hogy a sikeresnek bizonyuló vérplazma-terápia a vidéki kórházakban elérhető-e, a főigazgató kifejtette: ezt a kezelési módszert klinikai vizsgálatok keretében, kísérleti jelleggel végzik jelenleg. Amely kórház részt szeretne venni ebben a klinikai vizsgálatban, konzorciumi szerződést kell kötnie a Dél-pesti Centrumkórházzal, és utána biztosítják számára is a plazmakészítményeket.
A főigazgató beszélt arról is, hogy munkatársai az első időkben hatalmas nyomás alatt dolgoztak, és előfordult, hogy egy nap alatt 350 beteg fordult meg a kórház ambulanciáján. Hozzátette: mindvégig törekedtek arra, hogy a munkatársaik ne fertőződjenek meg, és – mint mondta – nagyon kevesen lettek betegeket, és közülük is vannak olyanok, akik bizonyíthatóan nem a kórházban kapták el a fertőzést.
Vályi-Nagy István egyúttal köszönetet mondott munkatársainak, a gyógyítást segítő műszaki területen dolgozóknak, a kórház alapítványát vagy egyéb módon a kórházat támogatóknak. Kiemelte, az emberek akkor segítenek a legtöbbet, ha betartják a kötelező szabályokat, hiszen – mondta – a járvány nem múlt el, csak intenzitása csökkent.
Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az országos járványügyi adatokról elmondta: az igazolt fertőzöttek száma 3741, szombaton 4 idős beteg meghalt, ezzel az elhunytak száma 486-ra emelkedett. A gyógyultak száma 1690, az aktív fertőzötteké 1565-re csökkent, közülük 442 beteget ápolnak kórházban, 28-an vannak lélegeztetőgépen.

Bizakodó brit–svéd gyógyszergyár
Derűlátóan ítélte meg tegnapi nyilatkozatában az új koronavírus elleni oltóanyag sikerességének esélyét Pascal Soriot, az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég vezérigazgatója. Az oltóanyagot kifejlesztő oxfordi tudóscsoport vezetője ugyanakkor óvatosabban nyilatkozott: elmondása szerint a próba eredményességét éppen az teheti kérdésessé, hogy a nagy-britanniai járvány már visszaszorulóban van. Soriot a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: a cég nagyon bízik abban, hogy a már tesztelés alatt álló vakcina hatékonynak bizonyul. Az oltóanyagot az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki. Az egyetem már meg is állapodott az AstraZenecával a koronavírus-oltóanyag globális forgalmazásáról és gyártásáról arra az esetre, ha a vakcina beválik. A brit–svéd gyógyszergyár vezérigazgatója a vasárnapi BBC-műsorban elmondta: a vállalat a brit kormánytól 100 millió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megrendelést, és nem kétséges, hogy a szállítás szeptemberben megkezdődik. Soriot hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vakcinának természetszerűleg hatékonynak kell lennie, és hatékonyságát demonstrálni is kell.

Óvatos tudós 
Az oltóanyagot kifejlesztő oxfordi tudóscsoport vezetője, Adrian Hill a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva kijelentette ugyanakkor: megítélése szerint 50 százalék az esélye annak, hogy a tesztekkel sikerül igazolni a vakcina hatékonyságát. Hill professzor szerint ugyanis a koronavírus-járvány olyan ütemben vonul vissza Nagy-Britanniában, hogy jó eséllyel nem lesz elégséges számú új fertőzéses eset az oltóanyag működőképességének bizonyítására. Az Oxfordi Egyetem professzora elmondta: várakozása szerint a vakcina tesztelésére toborzott 10 ezer önkéntes közül ötvennél kevesebben fertőződnek meg a Covid-19 betegséget okozó új koronavírussal a következő hetekben. Hozzátette: ha az újonnan megfertőződöttek száma a tesztelésben résztvevők között nem éri el húszat, a próba eredménye használhatatlannak bizonyulhat.

HN-összeállítás
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés