Érettségi eredmények

Hargita megye 55,43 százalékon

Az utóbbi hat év leggyengébb érettségi eredményei születtek meg idén, de legalább sok a színtízes. Az óvások előtti kép azt mutatja, hogy a vizsgákra beiratkozók alig 63 százaléka ment át, eközben az elmúlt bő másfél évtized alatt még sosem volt ennyi tökéletes média. Országszinten a legjobban a Kolozs megyei diákok teljesítettek, és ezúttal mi sem vagyunk éppen a sereghajtók között.

Az érettségi történetében első alkalommal névtelenül tették közzé az eredményeket kedden délelőtt. Az idei végzősök 71,4 százalékának sikerült átmenő médiát szereznie, a korábbi évfolyamokból jelentkezők esetében ez az arány mindössze 25 százalékos. A megyei arány: 61,34 és 25,39.

A 2011-2012-es mélypont után (mindkét évben 45 százalék körül volt az átmenési arány) lassú felívelés kezdődött, és utoljára 2014-ben jegyeztek a mostaninál gyengébb eredményt. Mindeközben Kolozs megyében a diákok majdnem 78 százaléka sikeres volt, 70 százalék fölött van Szeben, Iasi, Brassó megye és a főváros is. Négy megyében viszont a diákok kevesebb mint fele tudott átmenőt szerezni, Giurgiu, Mehedinti és Gorj mögött Ilfov megye áll a legrosszabbul a 32,2 százalékos sikerességi rátával.

Nagyon sok diáknak sikerült azért tökéletesre a vizsga: idén 232 tanulónak színtízes a médiája. Megyénkben nincs ilyen eredmény, a legmagasabb átlaggal a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium egyik tanulója rendelkezik, aki 9,93-al zárta az érettségit. Az első magyar anyanyelvű diák a harmadik a rangsorban: a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium egyik tanulója kerülhet fel a képzeletbeli dobogóra 9,87-es médiával.

A jegyeikkel elégedetlen diákok ma, kedd estig tehetik le az óvásokat, erre még szerdán délig is van lehetőség. A végleges eredményeket vasárnap, július 5-én hozzák nyilvánosságra.

HN-információ