Zajos bajok

Ha nem szólunk, nem változik semmi

Kivizsgálják, amit bejelentenek —   fotó: Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség

 

 

A langyos nyári éjszakák beköszöntével egyre több a kerti mulatság, sokszor késő este is adott esetben több száz ember kénytelen elviselni egy társaság szórakozásának zaját. Máskor pedig berreg a fűnyíró, a motoros kasza, és már nemcsak a tömbházlakók, hanem a kertvárosi részek lakói is panaszkodnak a folyamatos hangzavarra. Utánajártunk, hogy mi a teendő ilyen esetekben.

Székelyudvarhelyen hallani már olyan városrészekről, utcákról, ahol maguk a lakók szabályozták egymás között, hogy mikor lehet hangos zajjal járó munkát végezni, abból a célból, hogy a hétvégi zavartalan pihenést biztosítsák egymás számára. A helyi rendőrségnél pedig megtudtuk, hogy a törvényes keretek adottak ahhoz, hogy fellépjenek a csendzavarás, a kéretlen zajszennyezés ellen, csak éppen jelenteni kellene azt.

Törvényes keretek
László Szabolcs igazgató tájékoztatott, hogy a 1991/61-es számú törvény és a 2014/119-es számú közegészségügyi rendelet szabályozza ezeket a helyzeteket. E szerint a nap bármely órájában bármely eszközzel, tárggyal, kiabálással, lármával való jog nélküli csendháborítás kihágásnak minősül, amely büntetendő 200-tól 1000 lejig. A csendórákat is ez a jogszabály írja elő, így a csendes időszak 22 órától reggel 8 óráig, illetve 13 órától 14 óráig tart. A csendórák be nem tartása is kihágásnak minősül, és a bírság értéke 500-tól 1500-lejig terjed. Az igazgató arra is kitért, hogy aki már egyszer felszólításban vagy bírságban részesült, és 24 órán belül ismételten csendháborítást követ el, nagyobb büntetést kaphat, sőt 50 és 120 óra közötti közmunkára is kötelezhető. László Szabolcs hangsúlyozta: ha hívják őket, minden esetben kimennek és megvizsgálják a helyzetet. Még akkor is, ha a lakók a házuk előtt italosan hangoskodó személyekre panaszkodnak.

Zajos munkák
A zajszint decibelben mért határértékére is megvan a pontos szabályozás, kihágás észlelése esetén a szükséges méréseket zárt térben a Megyei Közegészségügyi Hivatal végzi el, míg a kültéri méréseket a Környezetvédelmi Ügynökség. A mérések és a kivizsgálások a helyi rendőrséggel való együttműködésben történnek – közölte László Szabolcs. A méréseket leginkább akkor végzik el, mikor a bejelentő közelében gyakran végeznek hangos zajjal járó munkát (például műhelyt működtetnek, barkácsolnak a szomszédban). Ebben az esetben fontos meghatározni, hogy a zaj meghaladja-e a megengedett szintet.

Ne Facebookon jelentsünk
A helyi rendőrség a hatáskörének megfelelően, kizárólag az érvényben lévő jogszabályok alapján jár el.
– Amennyiben például a fűnyírás a törvény által meghatározott csendórákon kívül történik, és nem haladja meg a megengedett zajszintet, nem büntethető – összegzett az igazgató. De mindenképpen arra biztatja a lakosokat, hogy telefonáljanak, kérjék a hatóságok közbenjárását. Székelyudvarhelyen a helyi rendőrség diszpécserszolgálatát a 0266–210210-es telefonszámon lehet elérni, az állami rendőrséget pedig a 0266–211125-es számon.
– Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy olyan helyzetekben (mint például a csendháborítás is), amelyek az azonnali közbenjárást igénylik, kérjük a lakókat, hogy ne Facebook-oldalunkon üzenjenek, hanem hívjanak telefonon, ugyanis így jut el kollégáinkhoz leghamarabb a bejelentés – hangsúlyozta László Szabolcs. Nem baj az sem, ha nem tudják a pontos címet, elegendő, ha el tudják mondani körülbelül hol, milyen zónában észlelhető a csendháborítás. Egyébként – mint megtudtuk – idén 68 csendzavarással kapcsolatos bejelentés érkezett a helyi rendőrséghez, ahol a tapasztalat az, hogy egyre többen veszik igénybe a segítségüket ezekben az esetekben is.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés