Tudomány, Pink Floyd, videóbejátszások és fények

Földön kívüli élet ufós történetek nélkül

Az előadás főszereplői. Tudomány-népszerűsítés és rockzene kéz a kézben —   fotó: László F. Csaba

Jó előre tisztázzuk: nem ufós történetek meséléséről fog szólni – szögezte le Nagy Péter, amikor éppen az Egyedül vagyunk? című tudományos zenés előadásról beszélgettünk vele. A Pink Floyd együttes dalaival aláfestett, látványos videóbejátszásokkal és fényhatásokkal megspékelt előadást csütörtökön, augusztus 20-án este mutatják be a csíkszeredai Mikó-várban. Az eredeti időpont április 24-e, az eredeti helyszín a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Háza lett volna. De közbeszólt a világjárvány. 

Már februárban zajlottak a zenekari próbák Gyer­gyó­szent­mik­ló­son, a Salamon Ernő Gimázium egyik termében. Akkor még az áprilisi bemutatóra készültek, abban egyeztünk meg Nagy Péterrel, hogy nagyjából egy hónappal kezdés előtt időzítjük a beharangozó riportunk megjelenését. Mert februárban bizony el-ellátogattunk az egyébként különböző zenekarokban játszó zenészekből álló banda próbájára.

A februári próba 
Aztán jött a koronavírus és elsöpört mindent, jegeltük a riportot. Pedig már a kezdőmondata is megvolt. Kezdjük tehát időutazással.
– Valami mást játszik, amikor először átvált Cé-be – jegyezte meg György László, a zenekar gitáros-énekese a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimáziumban megtartott próbán. A Pál Andor dobos, Csibi András basszusgitáros, Korpos Szabolcs és Mihály Csaba billentyűsök, Fülöp Loránd gitáros és a fent említett György László (akusztikus gitár, ének) alkotta zenekar már akkor egész kiválóan játszotta a Pink Floyd dalokat, de azért még találtak rajta csiszolnivalót. György László elmondta: három évvel ezelőtt volt az első koncertjük, akkor LGT-dalokat adtak elő. Mesélte, egy évvel azelőtt kereste meg őket Nagy Péter – a 2019 februárjában, a Csíki Moziban bemutatott a tudomány és zene összefüggéséről szóló – előadás ötletével. Hozzáfűzte, már akkor gondolkodtak a folytatáson. Végül Nagy Péter újbóli megkeresésére igent mondtak az új előadásra is. Hozzáfűzte: a korábbi előadás erősítette meg őt abban, hogy igenis érdemes tudomány-népszerűsítő előadással foglalkozni.
– A Pink Floyd önmagában véve is kihívás, és az előadás témája is az, hogy lehetséges-e élet a földön kívül szigorúan a természettudományos szempontból nézve. Rákerestünk az interneten a földön kívüli élettel foglalkozó zenékre, és kizárólag nagyon kemény zenét játszó heavy metal bandák dalaira bukkantunk. Ez nem talált egyáltalán a mi zenei stílusunkhoz. A Pink Floydnál találtunk olyan dalokat, amelyek a Földről, az életről és a felelősségről szóltak – mesélte György László. A zenekar döntött amellett, hogy kizárólag Pink Floyd-dalokat játszanak, de azért, mert Nagy Péter elmesélte nekik, hogy szívesen hallgatja zenéjüket munka közben. Nagy Péter pedig a próba után mondta el, hogy korábbi előadásain azt tapasztalta, hogy egy tudományost előadást is színesebbé és nagyobb hatásúvá lehet tenni zenével. Mint részletezte: korábbi Üveggyöngyvarázs című előadásukkal megteremtették a műfajt. Már februárban hangsúlyozta, hogy senki ne várjon tőle ufós történeteket.
– Azt fogom elmondani, hogy a tudományos kutatások milyen eredményeket értek el – mondta már akkor. Hozzáfűzte: asztrobiológusok, asztrofizikusok és többi tudományág kutatóinak eredményeit ismerteti majd. Ami a zenei aláfestést illeti: a Pink Floyd idén 65 éves, így ezt a választás sem kell különösebben magyarázni. 

Újratervezés
A próba után elégedetten térünk haza. Megvan már az első mondat, mondtam útban Csíkszereda felé Nagy Péternek. „Valami mást játszik, amikor először átvált Cé-be” – ezzel fogom kezdeni, ígértem. Aztán nem tartottam be, mert jött a világjárvány, és elmaradt az április 24-re tervezett előadás. Nagy Péter és stábja ugyanakkor nem adta fel. Új időpontban, új helyszínen – csütörtökön a Mikó-várban – megtartják a meglehetősen rendhagyó tudománynépszerűsítő, mégis könnyed és látványos előadást. Az egyik csíkszeredai kávézó teraszán beszélgettünk ismét Nagy Péterrel néhány napja.
– Senki ne azért vegyen jegyet, mert arra számít, hogy megoldom a rejtélyt és ufótörténeket fogok mesélni – hangsúlyozta, ugyanis azzal szembesült, hogy nagyon sokan félreértették a szándékát.
Kérdésünkre elmondta: nagyon nehezen viselte, hogy a világjárvány miatt elmaradt az eredetileg április 24-re tervezett koncert. Igaz, eleinte még örült, hogy van egy kis ideje cizellálni az előadása szövegén. 
– Az utóbbi néhány hétben megint elkapott a láz, de volt olyan két hónapom, amikor egyszerűen nem tudtam úgy dolgozni, ahogy én szeretek. Otthon ültem én is, mint mindenki más. Mégsem tudtam otthon ülve úgy dolgozni, mintha mellette (az előadás szervezése) lett volna egy másik munkám. Valahogy nem pörögtem úgy fel, pedig az időm megengedte volna – mesélte. 
Hozzáfűzte, a zenészeknél is hasonlót tapasztalt: komoly hozzáállás jellemezte őket az első időszakban, aztán amikor megtudták, hogy elmarad az áprilisi fellépés, megtörtek, abbahagyták a gyakorolást is. Legalábbis ezt mesélték neki. A projekt többi résztvevőjét ugyanakkor nem befolyásolta a világjárvány érdemben. A videót készítő srác már akkor elkészült a munkájával, a fénytechnikusnak is kész elképzelése van, már csak az utolsó simítások vannak hátra.
– Utolsó este bezárkózik a Mikó-várba – ezt mindig így csinálja –, az éjszakát bent tölti, és hajnalig „programozza a fényeket”. Két napot ilyenkor nem alszik, kell neki a csönd, a sötétség és az egyedüllét – avatott be a kulisszatitkokba Nagy Péter.

Világjárvány előtti békeidők. Áprilisi fellépésre készültek a zenészek a felvétel pillanatában

A halasztás jó és kevésbé jó oldalai
Hozzáfűzte: a halasztásnak köszönhetően volt, amit sikerült végül jobban kivitelezni, és volt, amit nem. 
– A színpadtechnika nekem jobb lett, a zenészeknek rosszabb. A régi kultúrházban jobban elfértek volna. „Szebben” lehetett volna őket elrendezni. A Mikó-várnak az az előnye, hogy a színpad elé készítettek egy kétszer nyolc méteres kifutót, ahol én föl-alá tudok sétálni. Azért is jó, mert látványos, és mert én nem tudok egy helyben állni és beszélgetni. Az a valahogy nem az én stílusom. Szükségem van a mozgásra. Tehát nekem jó, a zenészeknek ugyanakkor azon a kis színpadon kisebb a hely. Egyszerűen ennyi lesz a különbség – mondta.
Pozitívum, hogy a Mikó-vár sokkal szebb hely, így hangulatosabb környezetben tudják bemutatni az előadást. A járványügyi korlátozások miatt az eredeti elképzelésekhez képest kisebb közönséggel számolnak. Ez inkább hátrányos. Nagy Péter korábban úgy számolt, hogy a kultúrházban mintegy ötszáz fős közönség is összegyűlhetett volna – ebből 300-350 fiatal, diák, a visszajelzések alapján szinte biztos volt, hogy ott lesznek az ifjak –, a járványügyi korlátozások miatt a bilete.ro online jegyértékesítő 150 jegyet tudott mindössze eladni. A Mikó-vár udvarán ugyanakkor sokkal nehezebb a hangosítást megoldani, ellenben a fénytechnika a környezet miatt sokkal jobban tud érvényesülni. A videót LED-falra vetítik. Persze benne van a pakliban, hogy a szabadtéri előadás jobban kitett az időjárás kényének-kedvének. Ők azonban nem gondolnak erre, bíznak a kedvező időjárásban.
A zenészek lelkesedése szempontjából ugyanakkor nem számít, hogy ötvenen vagy ötszázan foglalnak helyet a nézőtéren. 
– Az én szövegem gyakorlatilag ugyanaz. Annyit módosítottam, hogy egy kicsit emészthetőbbé tettem a szövegeimet, és egy kicsit le is rövidítettem, hogy ne legyenek túl hosszú dumák. Ez kevésbé köti le az embereket. De természetesen nem fogjuk hagyni a tudományos részeket. Számomra nagyon fontos a természettudományos ismeretterjesztés – jelentette ki Nagy Péter.
Kiss Előd-Gergely 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés