A szakoktatást erősítenék

Fodrászati felszereléseket kapott a Kájoni

Beruháznak az oktatásba. Értékes ajándék a magyar államtól —   fotó: Farkas Endre

Tegnap adták át azt az 5 millió forint értékű fodrászati felszerelést, amely egy magyarországi cégcsoport közreműködésével érkezett Csíkszeredába. A Kájoni János Szakközépiskola szakoktatását segítő új eszközök egy hosszú távra tervezett együttműködés révén kerültek az intézményhez.

Új szaktanterem berendezéséhez szükséges felszereléseket kapott a Kájoni János Szakközépiskola. A Magyarországról érkezett adomány a szakoktatás fejlesztését hivatott segíteni. Mint Sükösd Annamária, a Kájoni János Szakközépiskola igazgatója kiemelte: a fodrászszakma az egyik legkedveltebb képzés az intézményben. A fodrászok az Erasmus+ program keretében külföldi tanulmányúton való részvételre is lehetőséget kaptak, ahol a diákok megerősítést nyerhettek azzal kapcsolatban, hogy egy jól elsajátított szakmának nemzetközileg is van elismertsége – hangsúlyozta az igazgató.
Az eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: az adománnyal a fodrászműhely felszerelése gazdagodik, de a cégcsoport tervei között szerepel egy magas technológiájú telephely létrehozása elektronikai cikkek előállítására, ahol ötven főt foglalkoztatnának. 
– Az oktatást mindig prioritásként kezeltük, és ennek minden téren beérik a gyümölcse. Népszerűsítjük a szakoktatást, foglalkozunk a románoktatással, az érettségivel, illetve a kisérettségivel. Utóbbival talán kivételként foglalkozom, figyelembe véve a Kiss Tamás szociológus által mondottakat, hogy az erdélyi magyar politikai elit egyáltalán nem tematizálja az érettségi magyar diákokkal szembeni diszkriminatív voltát – nyilatkozta a megyeelnök.


Beruházások 80 millió lej értékben
Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere kitért arra, hogy a megyeszékhely is kiemelten foglalkozik az oktatás, azon belül a szakoktatás kérdésével, hozzátette: számos szakterületen komoly szakemberhiány lépett fel az elmúlt évek során. Az elöljáró hangsúlyozta: Csíkszeredában 11 oktatási intézményben folynak beruházások különböző európai uniós és saját források felhasználásával, melynek eredményeképpen mintegy 80 millió lej értékben végeznek el különböző munkálatokat. Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje hozzászólásában rámutatott: a tudatos, minél fiatalabb korban történő pályaválasztás kulcsfontosságú a fiatalok életében. 
– Nagyon fontos, hogy a város mostani beruházásaival nagyon stabil infrastruktúrát ad az iskolai rendszernek. Ezt az épített infrastruktúrát kell megtölteni tartalommal és ebben partnereknek kell lennünk, hogy jól működjön az oktatás – emelte ki Korodi Attila.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés