Hirdetés


Ezeregy meleg ebéd: Mentősöknek, tűzoltóknak, rendőröknek főznek

Készül a töltött káposzta. Házhoz viszik vagy a munkahelyre —   Fotó: Facebook (Páva, UIET)

Több mint háromezer töltelék készült az ezeregy adag töltött káposztához három szé­kely­udvarhelyi étterem konyháján vasárnap. Helyi összefogásból ebédet vittek az első vonalban dolgozóknak és a rászorulóknak. Az akció folytatódik.

Már egy hete elindította a Gizi Csárda és az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend a jótékonykodást: húsvéti ünnepi ebéddel – töltött báránnyal, sonkával, tojással – köszönte meg 110 kórházi dolgozó munkáját. Az alapanyagot a lovagrend biztosította, a Gizi Csárdában megfőzött és csomagolt ebédet a kórház ételszállító autójával vitték a helyszínre.

Töltött káposzta séfektől
Aztán összefogott még jó néhány udvarhelyi vendéglátós, és elhatározták: több héten át készítenek vasárnapi ebédet nemcsak a szolgálatban lévő kórházi dolgozók, mentősök, orvosok, családorvosok, gyógyszerészek számára, hanem a tűzoltóknak, rendőröknek, csendőröknek is, illetve azokhoz a rászoruló családokhoz, egyedülálló személyekhez is visznek főtt ételt, akiknek a listáját a helyi karitatív szervezetek állították össze. A sorból a hajléktalanszálló sem marad ki, és az Ezeregy meleg ebéd elnevezésű akció első napján a Budvár negyedi romák közül is kaptak az igazán nehéz helyzetben lévők a töltelékes káposztából – tudtuk meg Szász Attilától, a projekt sajtófelelősétől.
A tegnapelőtt három helyszínen, a Páva és a Pethő étterem, valamint a Schwarz bisztró konyháján készült a finom ebéd, az alapanyagot az Elan Trio cég és partnerei biztosították.

A helyi rendőrök lemondtak az ebédről
A kiszállításba és lebonyolításba számos helyi cég is bekapcsolódott, majdnem 30 önkéntes segédkezett, a Gondviselés Segélyszervezet, a Keresztúri Nagy-Küküllő Szövetkezet, a Mallersdorfi Ferences Nővérek is szerepet vállaltak, akárcsak az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET), a Szé­kelyudvarhelyi Caritas, és a Szé­kelyudvarhelyi RMDSZ tagjai is, Bíró Barna Botond alelnök mellett még Borboly Csaba, a megyei önkormányzati elnöke is átjött Csíkszeredából segédkezni. A helyi rendőrség is ott volt az ételkihordók között, és a szolgálatosok a nekik járó ebédet szegény családoknak ajánlották fel – mondta el a sajtófelelős, aki hozzátette: mindenütt szívesen fogadták a meleg ételt, és a nap végén levonhatták a következtetést a szervezők: van értelme az akciónak.
Az ételeket egyszerhasználatos tárolókban és evőeszközökkel szállították, a higiéniai normák és távolságtartási szabályok szigorú betartása mellett.
Szász Attila még közölte, hogy jövő héten a Park Étteremben és a Gondűző Étterem konyháján főzik a vasárnapi ebédet, ami klasszikus sertéspörkölt lesz csigatésztával. Utána a Diablo, a Septimia és a Kalapos veszi át a stafétát. Az akció addig tart, amíg a szokásosnál nehezebbek a mindennapok.

Asztalos Ágnes
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek