A koronavírus megjelenése ellenére sikeres évet zártak

Elnökcsere és beszámoló a Rotary Klubnál

Váradi János átadja Tókos Józsefnek a stafétát. Felelősséggel jár —   Fotó: Nagyálmos Ildikó

Sajtótájékoztatón számolt be a székelyudvarhelyi Rotary Klub leköszönő elnöke az elmúlt év tevékenységeiről, illetve bemutatkozott az új elnök is. Ugyanakkor a cserediákprogramban részt vevő diákok is elmondták külföldi tapasztalataikat.

Tegnap a Gondűző étterem teraszán számolt be a sajtó képviselőinek az elmúlt év tevékenységéről a Rotary Klub vezetősége. Váradi János leköszönő elnök bevezetőjében elmondta, az elmúlt egyéves időszakot a mélységek és magasságok jellemezték. Képekkel illusztrálva beszélt a Rotary szülőföldjén tett látogatásról, amely során meglátogatták az egyesült államokbeli Chicagót, Washingtont, a New York-i magyar házat, és Torontóba is eljutottak. A mélység a koronavírus, a magasság a felhőkarcolók teteje – fogalmazott Váradi János, aki tavaly július elseje óta töltötte be az elnöki tisztséget.

A nemlátókra is gondoltak
Tavaly októberben, a Fehér bot világnapján Székelyudvarhely központjában felavatták a Tapintható – Láthatatlan domborművet, ahol a város nevezetességeit a nemlátók is kitapinthatják, októberben pedig, az élelmezés és a kenyér világnapján élelmiszergyűjtést szerveztek a Szent József Nagycsaládosok Egyesületének tagjai részére, több mint kétszáz nagycsaládnak juttattak csomagot. A YEP cserediákprogram keretében két székelyudvarhelyi diák – Dóra és Zenkő – tanult egy éven át az Egyesült Államokban és Argentínában, az udvarhelyiek egy tajvani és egy brazil fiút fogadtak. A sajtótájékoztatón a diákok külföldi élményeiket osztották meg, a tajvani fiú már hazament, a brazil fiú pedig arról beszélt, hogyan telik Székelyföldön. A koronavírus miatt sajnos a cserediákprogramot meghatározatlan időre fel kellett függeszteniük.

Ingyenes fogászati ellátás gyerekeknek
Egy nemzetközi projekt keretében a Csibész Alapítvány gye­re­keinek három éven át finanszírozzák a fogászati ellátását. A székelyudvarhelyi Vitality Klinikán a Rotary jóvoltából 62 személy részesült ingyenes orvosi ellátásban. Három különböző projekt keretében nagy értékű eszközökkel támogatták a székelyudvarhelyi kórházat, a beígért lélegeztető­gépek helyett, amelyek végül a beszállító hibájából nem érkeztek meg és nem is volt rá szükség, két ultrahangkészüléket és egy betegfigyelő monitort adományoztak, amelyre Kaján János menedzselése mellett a Rotary Klubon belül a Global Grant programban pályáztak, ugyanakkor a Thermolang Kft. tulajdonosa, Pakot Ferenc is támogatta. Dr. Székely Pál elmondta, a kardiológián és a belgyógyászaton működő készülékeknek nagy hasznát veszik a mindennapokban. Az adomány értéke 53 ezer euró.
Nemrég az udvarhelyszéki falusi, hátrányos helyzetű iskolák diákjainak száz darab számítógépet osztottak ki, a közeljövőben további száz gép kerül átadásra.
– Mindezek mellett elsők voltunk, akik a székelyudvarhelyi kórháznak átadhattunk 860 overallt, 650 köpenyt, 3000 sapkát, 500 lábszárvédőt és 10 ezer darab kesztyűt – mondta Kaján János, aki Nagy Györgynek adta át a segédkormányzói tisztséget.
Tókos József új elnök elmondta: annak ellenére, hogy a koronavírus beleszólt a programokba, elődje magasra tette a mércét. Szeretnék, hogy mindenki megismerje a Rotaryt, hiszen csak akkor tud hosszú távon működni a klub, ha fiatalok is tagokká lesznek. Nehéz a jövőről beszélni, amíg minden ilyen bizonytalan, ám tesszük a dolgunkat – fogalmazott a székelyudvarhelyi Rotary soros elnöke.


 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés