Hirdetés


Élménybeszámoló a Biofachról, Európa legnagyobb ökotermék-kiállításáról: A bio mindenkiért, mindenki a bióért

Székelyföldi résztvevők a nümbergi bio-seregszemlén. Értékes információkkal tértek haza

Idén februárban harmincegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a nürnbergi Biofach nemzetközi biokiállítás és szakmai összejövetel, több mint 3 ezer kiállítóval a világ minden részéről. A látogatók száma – a közelgő koronavírus veszélyei ellenére – meghaladta a 47 ezret.

Több tízezer látogatót vonzott a rendezvény. Igény van a biotermékekre

Nincs kétség, az ágazat évről évre erősödik, amit a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (lásd bővebben www.FiBL.org) éves statisztikai összefoglalói is alátámasztanak. A FiBL minden évben a Biofach alkalmával mutatja be a szektor legújabb eredményeit és a várható trendeket.

Érvek a bio mellett

A Biofach nemzetközi vásáron mindenki ott van, aki az ökológiai gazdálkodás területén él és mozog – beleértve annak szakpolitikai hátterét is. A Biofachon zajló konferenciák alkalmával a német agrárminiszteren túl számos európai uniós és azon kívüli ország szakpolitikai vezetője sorakozott fel és osztotta meg terveit, tapasztalatait az ágazat fejlesztéséről. Minden országban téma a „biót vagy nem biót” kereslet növelésének lehetősége. Ugyanis főként a kelet-európai régióban az emberek egyelőre kevesebb hajlandóságot mutatnak arra, hogy bioterméket válasszanak a „hagyományossal” szemben. A legfőbb indok általában a magasabb ár. Bár idővel a növekvő kereslet és a nagyobb volumenű termelés előidézhet árcsökkenést, hosszú távon mégis annak lesz jelentősége, hogy a fogyasztók elismerjék a biogazdálkodásból származó termékek hozzáadott értékét. A bio jóval túlmutat azon, hogy a gazdálkodás során mellőzik a szintetikus vegyszereket. Növekvő biológiai sokféleség, több munkahely, termékenyebb talaj, tisztább levegő és víz, tények, amelyek mind a biogazdálkodás mellett szólnak.

Amit lehet, feldolgozva kínálnak

Izgalmasan alakult a termelők és feldolgozók aránya is – a résztvevők körében mindössze egyharmad volt a termelők aránya, a többség a feldolgozói oldalt képviselte. Ha hozzávesszük, hogy a termelők döntő többsége is feldolgozott termékkel volt jelen, akkor nyilvánvaló a trend: a piac szinte összes szereplője a magasabb hozzáadott érték felé mozdult el az idei seregszemlén. Aki ökológiai termesztéssel foglalkozik, evidensen nem a „tömegpiacot” próbálja megcélozni – értékes és/vagy kurrens egészségvédő termékkel lép a vásárlók elé. Éppen e folyamat áttekintéséhez tökéletes helyszín ez a németországi világesemény!
Szintén figyelemre méltó tendencia, hogy minden feldolgozás alapjává a fagyasztott piaci termék vált – a termékpaletta ugyanakkor mámorító gazdagságról tanúskodott, hiszen ivólevek, pürék és bébiételek éppen úgy megtalálhatók voltak a kínálatban, mint sütemények, lekvárok, gumicukrok, gyógylikőrök vagy éppen borok és sörök. Egyetlen közös tényező volt: mind-mind tiszta gyümölcsből készült! Fontos fejlemény a termékválasztás trendjeit tekintve, hogy milyen erős jelenlétről tanúskodott az antioxidáns, a flavonoid és a méregtelenítő hatású termékek köre – itt lehetetlen nem észrevenni, hogy egyre inkább nemcsak az egészséges, de az egészségvédő és a preventív készítmények uralják a piacot. A rengeteg ízesített ivólé mellett egyre nagyobb léptékben tűntek föl a fagyasztott és szárított termékek is!

Változatos formában kínált biogyümölcs-készítmények. Feldolgozásra törekednek 

Nálunk is termeszthető „szuper növények”

A kiállításon kiderült az is, hogy a superfoodért – idetartoznak mindazon élelmiszerek, amelyeket egyfelől ökológiai módon termesztettek, másrészt összetételükkel jelentős egészségiállapot-javulást hoznak a fogyasztók életében – nem kell messzire menni. E termékek nem elhanyagolható hányada ugyanis remek mutatókkal (lenne) termeszthető a hazai éghajlati és talajadottságok mellett is. A gyümölcsök, zöldségek, a bodza, a csalán, a homoktövis éppen úgy lehetne a hazai élelmiszerpiac büszkesége, valódi superfoodja, mint a kökény, a som, a galagonya, a berkenye vagy akár az erdei gyűjtött gomba.
Észre kellett venni, hogy az idei Biofachon a szervezők még több helyet biztosítottak az ökológiai élelmiszereknek, valamint a természetes alapanyagokból készült biokozmetikumoknak. A kínai kiállítóstandok sajnos üresen várták a látogatókat, bár minden évben náluk volt az egyik legerősebb, legnagyobb jelenlét.
A február 12–15. közötti seregszemlén Románia képviseletében a 4-es csarnokban 22 kiállító mutatta be ökotermékeit, Magyarország az 5-ös pavilonban 13 kiállítóval volt jelen. Nagyon sok ismerőssel találkoztunk és új barátságok is születtek, amire a bioéletben igencsak nagy szükség van. Hargita megyét a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének delegációja és a Székelyföldi Bio Egyesület képviselte.

Dr. Máthé Emma elnök,
Székelyföldi Bio Egyesület


 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés