Beszélgetés Pap Imre gyimesfelsőloki polgármesterrel

Egyetlen tervet sem kellett sarokba dobni

Pap Imre előbb alpolgármesterként, majd az elmúlt négy esztendőben a község vezetőjeként is bizonyította rátermettségét. Gyimesfelsőlok polgármestereként mandátuma végéhez ért. Az elöljárót megvalósításairól kérdeztük.

 

– Hogyan tekint vissza az elmúlt négy évre? Mennyire értékeli sikeresnek ezt az időszakot?

 

– Azt gondolom, hogy maximálisan elégedettek lehetünk, hiszen Gyimesfelsőlokon sikerült egy sor beruházást tető alá hozni, közben el is indítottunk néhány olyan projektet, amelyek egyszerűen nem férnek bele egy négyéves ciklusba. A legfontosabb szerintem, hogy az itt élők igényeit és a község sajátosságait figyelembe véve ki tudtunk jelölni egy fejlődési irányt, egy utat, amelyen már jó sokat haladtunk is előre. Most már látszanak a mérföldkövek, csak sorra kell venni őket. Itt meg kell jegyezni, hogy a sikeres időszakhoz szükség volt egy kiváló csapatra, és az itt élő emberek nyitottságára, bizalmára. Mindig elismerték az igyekezetünket, értékelték, hogy egy-egy munkában a szívünk-lelkünk benne van. Ha kérésük, tanácsuk volt, azt is mindig baráti hangulatban meg tudtuk oldani. Számomra ez is nagy siker, és hálás vagyok emiatt a község lakóinak.

 

– Van-e olyan, amit kudarcként élt meg, amit nem sikerült megvalósítani?

 

– Hála Istennek, semmi olyan kihívás nem állt eddig elő, amire egyáltalán nem találtunk volna megoldást. Olyan volt, hogy menet közben módosítottunk a négyéves tervünkön, és előrevettünk későbbre ütemezett vagy nem tervezett beruházást, mert sikerült forrást találni rá. Ez azzal járt, hogy egy másikat későbbre toltunk. Egyszóval résen kellett lenni, hogy uniós, állami vagy épp megyei forrásokat mikor mire tudunk lehívni. Ezért rugalmasságra volt szükség, de egyetlen tervet sem kellett a sarokba dobjunk.

 

– Mik a község legégetőbb gondjai, megoldandó feladatai?

 

– A korábbi alpolgármesteri tapasztalataimnak köszönhetően az utóbbi időben már tudtunk annyira előre tervezni, hogy a feladatokat azelőtt elvégezzük, hogy égető problémává válnának. Ezzel együtt is van néhány olyan dolog, ami elsőbbséget kell élvezzen. Dolgozunk a gázhálózat és a szennyvízhálózat kiépítésén. Ezek fontosak, mert hatalmas előrelépést fognak jelenteni a lakók életszínvonalában. Idekapcsolódik a járdák kérdése is. Jelenleg nem állunk jól ezen a téren, de addig nem tudunk járdákra pályázni, járdát önteni, amíg a szennyvízhez szükséges csövek nem kerülnek be a földbe. A józan eszünkre kell hallgatnunk, és muszáj tartanunk a sorrendet, de belátható időn belül ezekkel is rendben leszünk.

 

– Hogyan értékeli a község kulturális-, sport-, illetve turisztikai életét?

 

– Mindhárom területre azt tudom mondani, hogy az utóbbi két-három évben új lendületet kapott. A kultúra területén főként a gyimesi néphagyományra építettünk, de a vírus előtti időkben, amikor lehetett eseményeket szervezni, akkor a különböző ünnepekhez kapcsolódóan is sok rendezvényünk volt, köszönhetően néhány lelkes önkéntesnek is. Ha már sport, akkor úgy fogalmaznék, hogy félidőnél vagyunk. A sporthoz kapcsolódó infrastruktúrát tudtuk fejleszteni, a Domokos Pál Péter Általános Iskolánál tornatermet alakítottunk ki, felújítottuk a Tatros-forrási sportcsarnokot, és edzőtermünk is nyílt. Ez lehetővé teszi a hobbisportot, viszont ennél is többet akarunk. Megszervezzük, hogy a gyerekek minőségi sportoktatásban részesüljenek legalább két különböző sportágban, hogy a tehetségek kitörési lehetőséget kapjanak. A turizmus a magánbefektetőknek köszönhetően virágzott fel. A Ski Gyimes a sí- és bobpályával egész évben rengeteg vendéget vonz. Jó látni, hogy őket kiegészítve máris több vállalkozás bontogatja a szárnyait, így egyre több program lesz elérhető a látogatók számára. Szeretnénk felkarolni ezt az ágazatot, elkezdtünk megtervezni egy platformot, ami arra szolgálhat majd, hogy egymást segítve fejlődjenek a turizmusra szakosodó egyének, kisvállalkozók. Szeretnénk minél több látogatót idecsalogatni, mert abból mindenkinek csak előnye származna.

 

– Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a településnek a következő négy évben?

 

– Ahogy egész Székelyföldről, Gyimesfelsőlokról is a fiatalok közül nagyon sokan dolgoznak külföl­dön. Ezzel önmagában semmi gond nincs, viszont nekünk az a dolgunk, hogy megteremtsük a feltételeket, hogy itthon alapíthassanak családot. Úgyhogy ez a törekvés meghatározza a következő éveket is.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés