Hirdetés


Itthon vagy külföldön?

Díjazták a nyertes pályázókat

Fotó: Tamási Dezső

Itthon vagy külföldön? címmel hirdetett esszéíró versenyt a Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége. A három nyertes pályázat szerzőit tegnap, Csíkszeredában jutalmazták, a díjátadást kötetlen beszélgetés követte.

Itthon vagy külföldön? címmel hirdetett esszéíró pályázatot Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége. A kiírás célja a személyes tapasztalatok megosztása volt, hozzásegítve információkhoz mindazokat, akik szembesülnek az itthon maradás vagy külföldön való boldogulás dilemmájával. A kiíró nem szabott korhatárt a pályázaton való részvételre.
− Ma van az ifjúság világnapja, nem véletlenül díjazzuk éppen a mai napon az itthon maradt, illetve hazatért fiatalok munkáját. A pályafutásom én is külföldön, Magyarországon kezdtem, de végül hazatértem és itthon kamatoztattam a tudásomat, a döntésemet mai napig nem bántam meg – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A beküldött dolgozatok egytől egyik az itthoni lét mellett érveltek, az érvek között nagy szerepet kapott a család és a honvágy. A külföldön szerencsét próbálók nagy része azt tapasztalta, ott sincs kolbászból a kerítés, ott is keményen kell dolgozni és a kereset jó részét elviszi a lakbér, étkezés, utazás. Többen arról számoltak be, hogy jó volt világot látni, tapasztalatokat szerezni, de így szerzett tudásukat, készségeiket végül szülőföldjükön kamatoztatták.
Mivel minden pályázó saját véleményét, tapasztalatait vetette papírra, ezért minden dolgozat egyedi, a szervezők elmondása szerint az értékelés nem volt könnyű. A tizenöt pályázó közül első helyezést ért el Karácsony Sarolta Gyimesfelsőlokról, a második Fülöp Orsolya Csíkszeredából, a harmadik pedig Albert László Marosfőről. A díjazottak pénzjutalomban részesültek, illetve elektronikai eszközöket kaptak. 
− Ezzel a pályázattal szerettük volna felhívni a fiatalok figyelmét az általunk kínált lehetőségekre, illetve kíváncsiak voltunk, hogy mi az, amiért érdemes elgondolkodni a lehetőségeken és amiért érdemes itthon keresni a megélhetést – nyilatkozta Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége igazgatója.
A díjazást követően a jelenlévők kötetlen beszélgetés keretében megoszthatták javaslataikat, észrevételeiket arról, hogy miként lehet a fiatalok számára még inkább vonzóbbá tenni Hargita megyét.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés