Hirdetés


Szeptemberi tejfeldolgozási statisztika

Csökken a termelés, nő az import

Csarnokba érkező reggeli fejés. Külföldivel helyettesítik —   fotó: Domján Levente

Duplán rosszul jártak szeptemberben a hazai tejtermelők, hisz miközben a romániai tejfeldolgozók a felvásárolt tejmennyiséget az előző hónaphoz képest 7500 tonnával, 7,6 százalékkal csökkentették, a termelésen belül a külföldi tej súlyát 25 százalékkal, 9657 tonnára növelték. A gyakorlatban ez az jelenti, hogy minden feldolgozott 100 liternyi tejből 11,3 litert külföldi farmokról szereztek be.


Az egy hónappal korábbi szinthez képest több mint 7500 tonnával csökkent szeptemberben a hazai tejüzemek által begyűjtött és feldolgozott nyers tej mennyisége: augusztushoz képest ez jelentős, 7,6 százalékos termeléscsökkenést jelent – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) tegnap közzétett adataiból.
A jelentés alapján a romániai tejfeldolgozók szeptemberben összesen 91 522 tonna tejet vásároltak, ami éves viszonyításban, a tavaly szeptemberi 87 975 tonnához képest 4 százalékos termelésbővülést takar, ám havi viszonyításban, az augusztusi 99 082 tonnás nyersanyagszükséglethez képest a visszaesés – a szezonális okokon túl – mégis szembetűnő. A hazai tejtermelők számára nagyon rossz hír, hogy a begyűjtött tejmennyiség különösen a hazai gazdaságokban és tejcsarnokokban apadt, miközben a külföldről származó tej volumene több mint 25 százalékkal nőtt: a tejüzemek szeptember folyamán 9657 tonnányi import tejet dolgoztak fel, miközben egy hónappal korábban a külföldi farmokról rendelt tej összmennyisége még csak 7726 tonnára rúgott. Tavaly ugyanebben az időszakban a hazai tejüzemeknek 8687 tonnányi külföldi nyersanyagra volt szükségük – olvasható az INS legfrissebb adatsoraiból. Az import tej részarányának a romániai tejfeldolgozáson belüli növekedése az idei első kilenc hónap termelési adataiból is kitűnik: a 2020. január 1. és szeptember 30. közötti időszakban a hazai tejfeldolgozók összesen 875 ezer tonnányi tejet igényeltek, ebből közel százezer tonna, vagyis a feldolgozott tejmennyiség 11,3 százaléka az ország határain kívüli tejtermelőktől érkezett. Viszonyításul, a tavalyi első kilenc hónapban a hazai üzemek által feldolgozott tejmennyiség 869 ezer tonnát számlált, amiből az importált nyers tej volumene 73 687 tonna volt, ami a termelésen belül 8,5 százalékos aránynak felelt meg.
Ami a minőséget illeti, a szeptemberben feldolgozott tejmennyiség esetében átlagosan 3,77 százalékos zsír- és 3,27 százalékos fehérjetartalmat mértek. De hasonló paraméterek jellemezték a január–szeptember között feldolgozott nyersanyagot is.
A szeptemberi termelésen belül a friss termékek domináltak: a főbb termékkategóriák közül egyedül a sajttermelés csökkent 5,2 százalékkal, ami abszolút értékben 425 tonnás apadásnak felel meg. Fogyasztási tejből augusztushoz képest 1,4 százalékkal, vajból 0,4 százalékkal, tejfölből 7,9 százalékkal, míg joghurtokból és egyéb savanyított tejtermékekből 6,1 százalékkal gyártottak többet a hazai tejüzemek, mint az előző hónapban. 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés