Hirdetés


Rendhagyó hagyományőrzés

Csíkdelne marad az Ezer Székely Leány Napja házigazdája

A szervezők a hagyományok ápolását is hangsúlyozták —   Fotó: Fülöp Orsolya

Átszervezett formában ugyan, de ebben az évben is megrendezik az Ezer Székely Leány Napját szombaton, akárcsak az eseményt felvezető Székely Népviselet Napját. A házigazda Csíkdelne település. A szervezők sajtótájékoztató keretében számoltak be a program részleteiről és körülményeiről.

Formabontó megoldásokat követel az idei szervezés, hiszen maszkot kell viselni és tartani a távolságokat. A rendkívüli helyzet miatt a következő évben is Csíkdelne lesz a házigazda – kezdte a legfontosabb tudnivalókkal a tájékoztatást Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere.
– Ez az időszak nemcsak a gazdasági, de a kulturális élet szabályait is átírja. Kezdetben sokat gondolkodtunk azon, hogy egyáltalán megszervezzük-e ezt az eseményt. A találkozó népünnepély része elmarad, de úgy véljük, a legfontosabb részek megtarthatók – mondta Füleki Zoltán. Hangsúlyozta, hogy a szentmisére és a közös fotóra is sor kerül. A helyi hatóságok szigorúan fogják ellenőrizni az eseményeket, így fontos, hogy a résztvevők felelős hozzáállást tanúsítsanak és betartsák az intézkedéseket.
Az ünnepély 11-kor kezdődik szentmisével. Csíkszereda önkormányzata felkérte a megyei településeket arra, hogy képviseltessék magukat az eseményen. A Nyeregben zajló misét Csíkdelne/Pálfalva plébánosa, Székelyföld ifjúsági lelkésze, Csíki Szabolcs celebrálja.
– Élőben közvetítjük a történéseket. Arra kérjük a lakosságot, hogy ne autóval jöjjenek ki a Nyeregbe, illetve, hogy vegyék figyelembe az adott helyzetet. A rendfenntartásban a csíkdelnei önkéntes tűzoltók is részt vesznek, megkönnyítve a munkát – tette hozzá az alpolgármester.
Ferencz Csaba, Csíkdelne község polgármestere elmondta: kisebb feladatokat kell ellátni, de ebben a helyzetben is fontosnak tartják a székely összefogást és megemlékezést. A hagyománnyá vált találkozót megelőzően a Székely Népviselet Napját is megszervezik, amelyet 2017-ben indítottak el.
– Ahhoz, hogy valaki magára öltse a viseletet és abban legyen egész nap, nem kell átszervezés. Ez csakis az emberek hozzáállásán múlik. Jó lenne, ha évről évre többen ápolnák ezt a hagyományt – fűzte hozzá Füleki Zoltán.
A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ez alkalomból, szombaton este hét órától vetíti a tavalyi találkozóról készült filmet a Facebook-oldalán, valamint várja a fényképeket a Székely Népviselet Napján viseletbe öltözöttekről az office@hargitatanc.ro címre. A fotós összeállításokat az érdeklődők megtekinthetik majd az online térben is.
– Sehogyan sem pótolható a hagyományos ünnep, de úgy véljük, a legfontosabb a székelyruhák büszke viselete s a tudat, hogy összetartozunk – zárta gondolatait az alpolgármester.

Fülöp Orsolya
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés