Hirdetés


Korszerűsödik Csíkszentgyörgy község

Biztonságosabb közvilágítás

Kicserélik a világítóelemeket —   Fotó: László F. Csaba

Megújul a közvilágítási rendszer Csíkszentgyörgy községben, ami növeli a lakók közbiztonságát, hatékony és gazdaságos. Visszatekintve az elmúlt négy évre, Csíkszentgyörgy polgármestere, György József büszkén állítja, hogy a beruházások: a középületek javítása, az infrastruktúra fejlesztése és más megvalósítások mind-mind a lakók kényelmét, biztonságát szolgálják és a modernizáció felé mutatnak.

Nemsokára civilizáltabb körülmények között közlekedhetnek Csíkszent­györgy község településeinek lakosai, mivel megújul a közvilágítás, azokba az utcákba is világítótesteket tesznek, amelyek eddig sötétbe burkolóztak éjszakára. A helyi fejlesztési program (PNDL) finanszírozásával 1200 ledes égőt helyeznek el a község nyolc településének villanyoszlopain, amely a villamosenergia-fogyasztás gazdaságossága szempontjából is kiemelkedő.
– A beruházás a község két szórványtelepülését, Egerszéket és Csinódot is érinti, de megújul Csíkbánkfalva, Kotormány, Csíkszentgyörgy, Újfalu, Csíkme­naság és Pottyond településeinek közvilágítási rendszere is. Eddig csak minden második póznára került világítóelem, most a finanszírozásnak köszönhetően minden oszlopon és a kisebb utcákban is lesz világítás, amely növeli a közbiztonságot, egyben hatékonyabb és gazdaságosabb – fogalmazott György József, Csíkszentgyörgy polgármestere. Hozzátette: a közel 11 000 lejes beruházás július végéig elkészül, ha minden a tervek szerint halad.

Átalakítják az orvosi rendelőt
Küszöbön áll a polgármesteri hivatal elé tervezett 200 négyzetméteres parkoló megépítése, az elöljáró reméli, ez a beruházás megoldja a közhivatal előtti parkolási problémákat, a tumultust, a forgalom akadályozását. Elmondta: fontos számukra, hogy rendezett környezet várja a hivatalba látogatókat és biztonságos körülményeket teremtsenek az itt parkoló járműveknek. Nemsokára elkezdik a csíkbánkfalvi orvosi rendelő felújítását is, amelyben turisztikai, ifjúsági központot alakítanának ki, helyet adva a közösségi rendezvényeknek. György József rámutatott: ez az utolsó olyan önkormányzati tulajdonban lévő épület a községben, ami még korszerűsítésre vár.

Az utóbbi négy év megvalósításairól
György József, Csíkszentgyörgy polgármestere elégedett az utóbbi négy év megvalósításaival.
– A községhez tartozó minden településen sikerült korszerűsítéseket eszközölni, többek között átalakítottuk az egerszéki és újfalvi kultúrházat, elkészült az ifjúsági ház és a minisportpálya Menaságon, felújítottuk a csíkszentgyörgyi 301-es óvoda épületét, amely orvosi rendelőnek és gyógyszertárnak is helyet ad. Az infrastruktúra is fejlődött: felújítottuk a község utcáit, leaszfaltoztuk az újfalvi Új utat, a pottyondi kultúrház előtti részt és a C103-as megyei utat az Akó-kaputól 8 kilométeres szakaszon, az utóbbit a megyei tanács finanszírozásával. Idén a csíkszentgyörgyi 16 méteres Lacok hídja is elkészült, továbbá tervben van a csíkszentgyörgyi sportcsarnok megépítése. Hogy a község híres szülöttjei se merüljenek feledésbe, szobrot állítottunk Gál Sándor honvédtábornoknak és Márton Ferenc festőművésznek, illetve elkészült a Gál Sándor-emlékház is – részletezte az elöljáró. Mint mondta: amit még nem sikerült befejezni, az a víz- és szennyvízhálózat kiépítése, mindkét rendszer részben megvalósult kormányzati beruházásból, a vízhálózat építése azonban a támogatás leállása, a csatornahálózaté pedig a kivitelezővel való problémák miatt félbemaradt. Az elöljáró reméli, hogy a projekt a Hargita Víz Egyesület beruházásából hamarosan megvalósul. A polgármester a község kataszteri nyilvántartásának elkészítését is nagyon fontosnak tartja, bízik abban, hogy megnyerik azt az uniós pályázatot, ami a nyilvántartás elkészítését finanszírozná.

Barabás Emőke
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés