Hirdetés


Majdnem megduplázódott egyetlen hét alatt  a gazda állatállománya

Baby-boom egy farkaslaki gazdaságban

Nem várt arányú szaporulat. Ritkaságszámba menő ikerszületések —   fotó: Hadnagy Éva

Iker állatok sokasága született az elmúlt héten egy farkaslaki portán. A bárányok és kecskék körében előfordul az iker terhesség, viszont a 3-as, illetve 4-es ikrek kihordása és világra jövetele igencsak ritkaságszámba megy a térségünkre jellemző fajtáknál. A kisállatok életben maradásához a gazdának is jelentős szerepet kell vállalnia az anyaállat mellett.


Pajkos kis jószágok ugrabugrálnak, életvidáman szaladgálnak Tófalvi Tamás farkaslaki gazda istállójában. Kisgidákkal és bárányokkal gazdagodott az állománya, nem is akárhogyan, hiszen egyetlen hét alatt a meglévő 15 juha mellé 11 kisbárány született, a két kecske pedig további négy egyeddel gyarapodott. Ebben még nincs is semmi különös, viszont a 11 kisbárányt 4 anyajuh hozta világra, kettő kettes ikreket, egy állat hármas ikreket, a negyedik pedig négyes ikreket ellett. A gazda saját szemének sem akart hinni, amikor meglátta a kicsinyeket, hiszen elmondása szerint ő még nem is hallott ilyenről, hogy ilyen sok báránya szülessen egyetlen juhnak. Hétfő reggel a pajtába érve tovább fokozódott meglepetése: megellett a kecskéje is, ami szintén négyes ikreket hozott a világra. Bár a kisgidák alig valamivel nagyobbak, mint a macskakölykök, egészségesek, életvidámak és mohón szopják az életben maradásukhoz elengedhetetlen anyatejet. A fiatal gazda elmondása szerint iker bárányaik az elmúlt évek során is születtek, de hármas, négyes ikrekkel idáig nem találkozott. 
Tófalvi Tamás egyelőre nem tudja, pontosan minek köszönheti a jelentős állományszaporulatot. Mint mondta, a 15 fős, birkanyájnak aligha mondható állománya a kos társaságában a tanyájuk kertjében legelt tavasztól mostanáig, szabadtartásban, nem voltak legelőre küldve, esténként pedig kukoricát is kaptak takarmánynak. Jól tápláltak, nyugodt, stresszmentes életet élnek, talán akár ennek is betudható a szaporulatnövekedés – véli a gazda. Az apaállat egyébként ereje teljében levő, négyéves Brillenschaf, más néven Brit tejelő fajta kos. Ez a fajta egyébként kiváló szaporaságáról és báránynevelő képességéről ismert. Úgy gondolja, ezek a tényezők mind hozzájárultak a nagy szaporulathoz. A gazda rendszeresen táppal eteti az apróságokat, hiszen az anyaállatok csak két emlővel rendelkeznek, így pótolni kell a kicsiknek a táplálékot, hogy mindenki rendszeresen jóllakhasson és életben maradhasson.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés