Az érintés

Találkozáskor elindul egymás felé a férfiak keze, kitárt karral indul a gyermek a rég nem látott dadus felé és szülőt, barátnőt ölelnénk meg a régi lendülettel. Aztán eszünkbe jut. Hogy ez most már nem biztos, hogy jó ötlet. Hogy baj lehet belőle, ha esetleg ő vagy esetleg én hordozok valamit. Visszahúzzák kezüket a férfiak, intés lesz a kézfogás helyett vagy összeszorított öklükkel, könyökükkel összekoccanva pótolják az évek hosszú során beléjük épült köszöntési formát. A gyermek, ha még csak négyéves, akkor pici gondolkodás után mégiscsak megöleli azt, akit szeret. És megöleljük a barátnőt, szülőt is. Bár ott motoszkál a gondolatok között, hogy „jaj, nehogy én” és „mi van ha ő”. Csak most realizáltam, hogy ezek a mindennapi érintések milyen fontosak voltak.
Ahogy sok minden, ez is átalakulóban. Kétszer gondoljuk meg, hogy megfogjuk-e a kilincset, hogyan vesszük el a visszajáró pénzt, elfogadjuk-e a kinyújtott kezet, belesimuljunk-e az üdvözlő ölelésbe.
Mert veszélyes lehet. Mindenféle mindentagadó elmélet ellenére a vírus itt van és bárhol ott lehet. Alig tudunk róla többet, mint az elején, csak talán már hozzászoktunk egy kicsit. És bele is untunk. És szeretnénk vissza a régi életünket. Így aztán még veszélyesebb lesz ez az egész. Közben telik a nyár, és még nem nyaraltunk, és szempillantás alatt itt az ősz, és lehet, hogy továbbra sem lesz ovi vagy iskola. Vagy ha lesz is, nem ugyanúgy. Nagyon sok a bizonytalanság, bizonyosságnak pedig ott vannak a cseppet sem megnyugtató esetszámok. Néhány hónapja, amikor még nagyon meg voltunk ijedve, közel sem járt ekkora magasságokban a fertőzések száma. Mutatja, hogy most már nem vagyunk megijedve, esetleg csak félünk valamennyire. Pedig állítólag jobb félni, mint megijedni. Szerintem igazából egyik sem jó.
Az volt jó, ami előtte volt. Amikor még simán kezet lehetett fogni. Persze mindenféle bacilusok kicserélésének veszélyével, de azokhoz már hozzászokott a szervezetünk. És amikor egy-egy ölelés előtt nem kellett azon gondolkodni, hogy ez most biztonságos-e vagy ez már a veszélyes felelőtlenség kategóriája...

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés