Hirdetés


A Bereczky család „hobbikertje” Gyergyóújfaluban

A ribizliskert összehozza a családot

Fóliasátorban termesztett paradicsom. Törődéssel és odafigyeléssel bőtermő lesz a kertünk —   Fotó: Mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium

Hobbikertészetnek indult, de mára az egy hektáron elterülő, háromezer tövet számláló ribizliültetvény jóval túlmutat a kedvtelésen. A Bereczky család terveiben immár nemcsak a termelés, hanem a bogyós gyümölcs 
feldolgozása is szerepel. Utóbbit LEADER-pályázati támogatásból valósítják meg.

Az volt a terv, hogy hobbiszinten kertészkedjünk – kezd bele történetükbe a családfő, Bereczky Szilárd. Gyergyóújfaluban vagyunk, ahol a végtelennek tűnő mezőben a ribizlibokrok sokasága újszerű látvány. Zord vidék ez, nehezen, többszörösen ráfordított munkával lehet itt megtermelni bármit is: ennek tudatában, de az alkotás vágyával ültette az első ribizlitöveket 2016-ban a gyergyószentmiklósi család. A megvásárolt hatvanáras területet beültették, majd később hozzátoldottak, így most már közel egy hektáron háromezer ribizlitő hálálja meg a mindennapos törődést és áldozatos munkát.
Ottjártunkkor éppen a csepegtetőrendszert szerelte fel a családfő, hogy egy kevés vizet juttasson a szomjas tövekre, hiszen a száraz tél és tavasz nem kedvezett az idénre ígérkező termésnek. Az ültetvény mellett lévő takaros udvarra székelykapun át kell belépni, ahol a mindig mosolygós Zsuzsa fogad. A finom ribizliszörp kortyolgatása közben megtudom, hogy a Bereczky család számára a karantén időszaka nem szólt sem az unalomról, sem az elkeseredettségről: minden délutánt az ültetvény szépítgetésével töltöttek.
Az egész családnak elfoglaltságot adó ribizliskertben kora tavasztól késő őszig sok a munka: metszés, többszöri kapálás, öntözés, fűnyírás, és természetesen a július végén kezdődő szüret, amely az idővel való versenyt jelenti.

Mi legyen a ribizlivel?

Annak ellenére, hogy kicsik voltak még a bokrok, 2018-ban már szép termés volt az újfalvi ültetvényen, amire a tulajdonosok nem voltak igazán felkészülve. Ennek ellenére megoldották a helyzetet: megadott recept szerint feldolgoztattak közel 500 kilogramm gyümölcsöt, amelyből hagyományos, tartósítószer-mentes szörp és natúr, cukor nélküli ribizlilé készült – ez utóbbira hatalmas volt a kereslet. A megmaradt 300 kilogramm gyümölcsöt nyersen értékesítették.
– Ekkor született meg egy feldolgozó létrehozásának ötlete, hiszen mi csak nagyban gondolkodunk – mondja mosolyogva Szilárd és tovább sorolja azokat a terveket, amelyek az elkövetkező évtizedekre is elfoglaltságot biztosítanak az aktív családnak.
– Sokáig kerestük a lehetőséget, hiszen önerőből nem tudtuk volna megvalósítani, amit elképzeltünk. Végül értesültünk a G10-nél, mezőgazdasági termékek feldolgozására szóló kiírásról, amelyet sikeresen megpályáztunk. A pályázat összértéke 170 ezer euró, amely a gépeket, a hűtős autót, a terület előkészítését, valamint a moduláris konténereket fedi le, ez utóbbiak szolgálnak majd a gépek tárolására – tudjuk meg a gazdától.
A LEADER-támogatási szerződést már 2019-ben aláírták, így a család azt reméli, hogy az idei szüret eredménye már saját feldolgozójukban „alakulhat át” értékes, vitaminokban gazdag gyümölcslévé.

Saját termékek a helyi közösségeknek

A pályázatban nincs benne, de hosszú távon más jellegű feldolgozásokat is végeznének, önerőből. Lekvárok, gyümölcskocsonyák, aszalványok előállításával is bővítenék a termékskálát, lefedve a Gyergyó vidékén megtermő gyümölcsök teljes skáláját.
A pályázati csomag által biztosított hűtős autó mindezek mellett arra is lehetőséget adna, hogy távolabbról is tudjunk gyümölcsöt hozni és helyben feldolgozni. Természetesen igyekszünk olyan partnereket keresni ehhez, akik hozzánk hasonlóan, minél kevesebb vegyszer használatával termelnek. Az így előállított termékeket székelyföldi piacon szeretnénk értékesíteni: kisboltok, vendéglők kínálata lehetne, hiszen nagy szükség van minőségi, helyben előállított termékekre – véli az ültetvény gazdája.

Alkotni – együtt

Beszélgetésünk a ribizliskertben folytatódik: a háromezer tő szemet gyönyörködtető látványt nyújt, még a borongós tavaszi estében is. A gazda tudatosan olyan fajtákat ültetett, amelyek később virágoznak, hogy a fagyok ne tizedeljék meg a termést. Tiben, Ruben és Ben Lomond – ez a három fajta segíti egymás növekedését, a csomafalvi csemetéskertben pedig növekedik az utánpótlás is.
– Amennyire lehet, mellőzzük a vegyszereket, eddig még csak természetes megoldásokat alkalmaztunk: rézgálicos és bordói leves lemosást, ősszel pedig trágyáztuk a bokrokat – mondja Bereczky Szilárd, aki feleségével együtt folyamatosan tanul és kísérletezik, erre tanítva kamaszodó gyermekeit is.
Az ültetvényen végzett mindennapos munka nem elsősorban haszon, hanem értelmes elfoglaltság számukra, ahogy Zsuzsa fogalmazott: öröm nézni, ahogy növekednek a bokrok, és ez a család közös erőfeszítéseinek eredménye.

Boncina-Székely Szidónia
 

Hirdetés