Hirdetés


A legsikeresebb volt, aki sosem lett világbajnok: Elhunyt Sir Stirling Moss

Tizenegy év alatt hatvanhét nagydíjon indult és tizenhatszor nyert, világbajnoki cím nélkül

Kilencvenéves korában vasárnap meghalt a brit Sir Stirling Moss, a Forma–1 legendája, aki az ötvenes-hatvanas években hatvanhét futamon indult, és ebből tizenhatot megnyert. Minden idők egyik legjobb pilótájának tartották, annak ellenére, hogy sosem tudott világbajnoki címet nyerni a sorozatban.

Egyik legjobb Forma–1-es pilótának tartott Sir Stirling Craufurd Moss ki­lenc­venéves korában vasárnap hajnalban immár az égi pályákon rója a köröket. Autóversenyzős családban született, apja, Alfred Moss a 16. lett az 1924-es indianapolisi 500-on, húga, Pat Moss pedig raliversenyeken indult. Miután megkapta Cooper 500-asát, hamar bizonyította tehetségét számos futamgyőzelmével, nemzetközi szinten is, 1952-ben pedig második lett a Monte-Carlo Ralin, amelyen társa John Cooper volt. 1954-ben első külföldiként nyerte meg a Sebringi 12 órás autóversenyt.
Stirling Moss először 1951-ben indult Forma–1-es versenyen, első dobogós helyezését az 1954-es belga nagydíjon szerezte, egy évvel később egy Mercedesszel a Brit Nagydíjon szerezte meg első győzelmét, és ezzel ő lett az első brit, aki a brit nagydíjon győzött. 1955 és 1958 között zsinórban négyszer lett világbajnoki második helyezett, 1959-től három évig szintén zsinórban harmadik helyen zárta a vb-sorozatot. 1962-ben Moss nem indult a Forma–1-es világbajnokságon, de a Glover Trophy elnevezésű versenyen egy Lotusszal, Goodwoodban rajthoz állt és súlyos balesetet szenvedett, aminek következtében egy hónapra kómába esett, bal oldala hat hónapra részlegesen lebénult. Bár felépült sérüléséből, a visszavonulás mellett döntött egy következő évi tesztje után.
Pályafutása során számos különböző márkával versenyzett, de mindig előnyben részesítette a brit versenyautókat, állítva, hogy „jobb becsületesen veszíteni egy brit autóval, mint győzni egy külföldivel”. Moss győzelmek tekintetében sokáig a legsikeresebb brit versenyző volt, rekordját Nigel Mansell döntötte meg több évtizeddel később. Az egyik legsikeresebb Forma–1-es pilótának tartották, aki sosem lett világbajnok.

HN-összeállítás
 

Hirdetés