Lejárt a határidő, utólag meghosszabbították

A földtörvény bugyrai

Méhészház a domboldalban. Kivonható az épületfelület a körforgásból —   Fotó: Domján Levente

Egy évre visszamenőleges hatállyal három évig, vagyis 2022 júliusáig lehetővé teszi a mezőgazdasági körforgásból való kivonását azoknak a külterületeknek, amelyeket 2017 előtt – engedély vagy engedély nélkül – beépítettek. Ezt az a napokban megjelent földtörvényt módosító jogszabály engedélyezi, aminek tárgyát tekintve másfél évvel ezelőtt kellett volna megjelennie.

Közel 30 évvel ezelőtt, 1991-ben jelent meg a 18-as számú törvény, azaz a földalap törvénye. Bár a jogszabály időtállónak bizonyult, de eredeti szövegére ma már nemigen lehetne ráismerni, utólag már megszámolhatatlan jogszabály révén toldozták, foldozták, és átszabva próbálták „divatosabbá” tenni. A módosítások között akadtak bukdácsolások is, amelyek az érintettek számára szinte elviselhetetlenné tették az átszabott „gúnyát”. Most ismét tanúi lehettünk egy nevetségesnek nevezhető történésnek.
Jó három évvel ezelőtt, 2017. július 25-én jelent meg a 2017/196-os törvény, amely révén újólag módosították és kiegészítették a földalap törvényét. A szóban forgó törvényben az is szerepelt, hogy azon mezőgazdasági területek esetében, amelyek a területi-közigazgatási egységek kültelkein találtatnak, s amelyeken a törvény hatályba lépése (azaz 2017. július 27.) előtt húztak fel/helyeztek el különböző építményeket anélkül, hogy az adott területet kivonták volna a mezőgazdasági körforgásból, utólagosan kérelmezhető a mezőgazdasági körforgásból való kivonásuk. A törvényben az is szerepel továbbá, hogy az utólagos kivonásért igen magas díjszabás fizetendő, valamint az, hogy a szóban forgó előírás alkalmazásának határideje két évig, azaz 2019. július 27-ig marad hatályos.
Nem véletlenül született meg ez a jogszabályozás, mert 1991-től errefelé a törvényes formaságok mellőzésével sokszor kerültek ilyen-olyan építmények kültelki mezőgazdasági területekre. Ezt kívánta valamiképpen rendezni a 2017-ben megjelent törvény. A jelek szerint a rendcsinálás nehézkesnek bizonyult, s közben lejárt a határidő. Négy parlamenti képviselő észlelve e tényállást, a múlt esztendő szeptembere elején sürgősségi eljárás révén kérte a határidő kitolását, erre vonatkozó törvényjavaslatot terjesztve be. December 2-án a képviselőház állandó bürójában azonban nem hagyták jóvá a sürgősségi eljárást, emiatt a határidő letelte okán a mezőgazdasági körforgásból való kivonásra vonatkozó kérelmek elfogadására sem kerülhetett sor. A lényeg az, hogy a határidőt módosító törvény elfogadása csak idén november 23-án történt meg, míg az államelnök ugyancsak nem siette el a dolgokat, és csak december 9-én látta el kézjegyével a kihirdetési dekrétumot. Ilyenképpen a 2020/287-es számot viselő törvény csak a napokban jelenhetett meg a Hivatalos Közlönyben, s annak félmondatos szövege értelmében a már fentebb említett mezőgazdasági körforgásból való kivonási eljárást 2022. július 27-ig lehet indítványozni. Tehát az eredeti határidőt több mint egyéves szünet után meghosszabbították újabb 3 évvel.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés