Rövid, de eseménydús évet zártak

A bizonytalanság irányította a kerékpárosok idényét

Három hazai és egy külföldi körversenyen indultak tavaly a Team Novák sportolói. Rövid volt a szezon —   fotó: Halmágyi Zsolt

Három hónapos késéssel indult el a kerékpárosok idénye az elmúlt évben, és mindössze három hónapot tartott a versenyszezon. A kerékpársportban is a 2020-as évet a kronavírus-járvány okozta bizonytalanság jellemezte, így a csíkszeredai Team Novak sportolói csupán a hazai, illetve egy külföldi versenyre utaztak el. Ennek ellenére a csapatvezetés szerint sikeres évet zártak, és remélik, a 2021-es idény hosszabb és eseménydúsabb lesz számukra.


Rövid, mindössze három hónapig tartott a 2020-as versenyidény a hazai kerékpárosok számára. A csíkszeredai Team Novák sportolói ugyan időben elkezdték az alapozást az elmúlt év elején, éppen a spanyolországi edzőtáborból tértek haza, amikor kapták a hírt: legalább egy hónapig szükségállapot lesz Romániában, így kijárási tilalom lépett érvénybe. Noha a Team Novák sportolói nem járni, hanem kerékpározni szerettek volna, erre sem volt lehetőségünk.
A csapatalapító Novák Károly Eduárd is a négy fal közé szorult, így nem a szabadban kerékpározott, hanem a szobában görgőzött. Ezt a fajta edzésformát főleg télen használják a kerékpárosok, de versenyek – főleg időfutamok – előtt is ezzel a szerkezettel tartják a bemelegítést.
– Volt egy tervünk az év elején a csapat kialakítására, ám mindezt a koronavírus-járvány áthúzta. Ahogy én, úgy a csapat többi tagja is a négy fal közé szorult, görgőztünk két hónapon át – mesélte a kényszer­karanténos időszakról Novák Ká­roly Eduárd. A csíki kerékpáros hozzátette, a bizonytalanság irányította a tavalyi versenyévet nemcsak a Team Nováknál, hanem az egész kerékpársportban. – Egy adott pillanatban azt sem tudtuk, mikor kezdhetünk edzeni, nemhogy versenyévadot terveztünk volna – tette hozzá a csíkszeredai sportoló.
A korábbi években egy kora tavaszi edzőtáborozást követően április közepén már nyeregben voltak és pontokért harcoltak a csíki kerékpárcsapat tagjai. Ehhez képest júliusban a Szeben Kerékpáros Körversennyel indíthatták a szezont.
– Nemcsak mi, hanem az egész világon a nagyszebeni viadal volt az első, amelyen lehetőséget kaptak a kerékpárosok a versenyzésre. Gyakorlatilag a Szeben Kerékpáros Körverseny indította újra a nemzetközi idényt, ez volt az első viadal a márciusi leállás óta, amely nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi szövetség versenynaptárában is szerepelt – nyilatkozta Sebestyén Szabolcs, a Team Novák csapatmenedzsere. Hozzátette, a korábbi évekhez képest, jóval szűkebb kerettel vágtak neki a 2020-as csonka szezonnak. Novák Károly Eduárd, az ukrán Jehor Gyementyev, az olasz Simone Sano, valamint két magyarországi, Szentpéteri András és Rózsa Balázs alkotta az elmúlt évben a Team Novák csapatát. A Székelyföld Kerékpáros Körversenye alatt az olasz Sali Edoardo, míg Románia Kerékpáros Körversenye során a magyar Orosz Gergő is a csíkiaknak versenyezett.
– Ugyan az év elején terveztük, hogy a dél-amerikai különítményünk is velünk lesz egész évben, de Jamie Restrepo, Augustin Del Negro és Facundo Crisafulli sem tudott a koronavírus-járvány miatt csatlakozni hozzánk – tette hozzá a csapatmenedzser. Sebestyén Szabolcs megjegyezte, mégis volt egy nagyon fontos igazolásuk. – Neves, a kerékpársportban nemzetközi szinten is elismert sportigazgatót sikerült szerződtetnünk Stubán Ferenc személyében. Több magyar csapatot is irányított már éveken keresztül, volt már magyar szövetségi kapitány is, akinek vezetésével két olimpiára és számos világbajnokságra jutottak ki magyar versenyzők, jelenleg is több magyar kerékpárosnak tart edzést az anyaországban. Tapasztalt sportvezető, akitől a Team Novák sportolói és vezetői is sokat tanulhatnak, többek között én is – mondta Sebestyén Szabolcs. A csapatmenedzser hozzátette, Novák Károly Eduárd személyes edzője, Cristiano Valoppi is sokat segített a csapat tagjainak a felkészülésben.

Öt fontos verseny
A gyakorlatilag július végén kezdődött országúti kerékpáros szezon mindössze három hónapot tartott a Team Novák számára, ezalatt pedig öt rangos és néhány regionális versenyen indultak el a csíkszeredai csapat sportolói.
– Egy adott pillanatban már annak is örültünk, hogy versenyezhetünk, hiszen a március közepétől május közepéig tartó szükségállapotot és kijárási tilalmat követően majdnem teljesen újra kellett kezdeniük sportolóinknak az alapozást és a felkészülést – mondta Sebestyén Szabolcs.
Simone Sano május végén ér­kezett Csíkszeredába, az olasz sportoló Novák Károly Eduárddal közösen edzett, az ukrán Gyementyev otthon készült a sportigazgató által összeállított edzésterv alapján, míg a magyarországi sportolók felkészülését az anyaországban Stubán Ferenc irányította.
– Július végétől sem ment minden a rendes kerékvágásban, hiszen sokszor az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy lesz verseny, vagy a közegészségügy nem engedi rajthoz állni a sportolókat. Így volt ez a Szeben Kerékpáros Körversenyen is, de gyakorlatilag minden viadal előtt a bizonytalanság volt az úr. Egyszerűen nem lehetett hosszú távra tervezni, pedig ez minden sportágban, így a kerékpározásban is nagyon fontos. Mindig az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy lesz vagy nem lesz verseny – mondta Sebestyén Szabolcs.
Az öt országúti versenyből, amelyen a Team Novák részt vett, négyet az országban tartottak, igaz, egyen nem mint csapat voltak jelen a gárda sportolói.
– A Szeben Kerékpáros Körversenyen nagyon kemény volt a mezőny, a Székelyföld Kerékpáros Körversenye a tavaly sem volt egyszerű, akárcsak a Románia Kerékpáros Körversenye, ahol sportolóink sok támogatást nyújtottak minden szakaszon Eduard Grosunak, aki végül megnyerte a versenyt. A negyedik hazai viadal az országos országúti bajnokság volt, ahol csapatunkból Novák Károly Eduárd vett részt, és ő az ötödik helyen zárta az egyéni időfutamot – mondta a csíki csapat menedzsere.
A Magyar Kerékpáros Körversenyt viszont egy egyedi teljesítménnyel zárta a Team Novák.
– A magyarországi verseny öt szakaszából négyben sportolónk volt a szökésben, ezzel pedig egyedülállóak voltunk. Ez nem kis teljesítmény egy olyan mezőnyben, amelyben több prokontinentális csapat is rajthoz állt, ráadásul a viadalt élőben közvetítette több sportcsatorna, így a sportági teljesítmény mellett támogatóink számára is egy olyan reklámlehetőséget biztosítottunk, amelyet kevés csapat tudott megtenni a Magyar Kerékpáros Körversenyen – mondta Sebestyén Szabolcs.

Tervezik az idényt
– Az első és a legfontosabb, hogy a koronavírus-járvány megszűnjön, hiszen senki sem szeretne még egy olyan évet, amilyen 2020 volt, sem emberi, sem sportolói szempontból. Bízunk abban, hogy 2021 már egy normális év lesz, és ehhez viszonyítva terveztük meg a szezont – nyilatkozta a Team Novák csapatmenedzsere.
Sebestyén Szabolcs szerint a tavalyinál erősebb csapat lesz a Team Novák.
– Szerződésünk van a kolumbiai Jamie Restrepóval, két argentinnal, Augustin Del Negróval és Facundo Crisafullival, Jehor Gyementyev, Rózsa Balázs és Szentpéteri András idén is a csapatunk tagja lesz, ahogyan a gárdát alapító Novák Károly Eduárd is, ám az ő szereplése immár a miniszteri teendőitől is függ. Ugyanakkor tárgyalásokat folytatunk ukrán és orosz sportolókkal is, vannak kiválasztottjaink, de még szerződéskötésről nem beszélhetünk – tette hozzá a csapatmenedzser.
Ami biztos, hogy minden sportoló saját hazájában kezdi meg a felkészülést a szezonra, Stubán Ferenc sportigazgató edzésterve alapján. A tervek szerint a Belgrád – Banja Luca körversennyel indítaná a szezont a Team Novák, a Szeben, a Székelyföld, a Románia és a Magyar Kerékpáros Körverseny biztosan szerepel a versenynaptárukba. A csapatmenedzser azt mondta, terveznek bulgáriai kiszállást is, ám egyelőre várják, a környező országokban hol rendeznek még erősebb versenyeket. 
– Keressük a versenyzési lehetőséget a környező országokban, ezek függvényében alakítjuk majd ki a versenynaptárunkat – tette hozzá Sebestyén Szabolcs. A csapatmenedzser szerencsésnek tartja, hogy belföldön van három nagyon erős viadal. – Ebből a szempontból remek helyzetben vagyunk, hiszen az országban van három, a nemzetközi szövetség versenynaptárában is szereplő erős körverseny. Ha nincs tavaly a világjárvány, akkor négy lett volna ezek száma, hiszen a korábbi években a Bihar Kerékpáros Körverseny is kemény viadal volt. Talán az erősebb versenyeknek köszönhető, hogy a romániai kerékpársport felzárkózott és helyenként meg is előzte a környező országokat, mint például Moldovát, Szerbiát, Bulgáriát – mondta Sebestyén Szabolcs.

Hirdetés