Egyelőre csak a templom külsejének a fele újul meg

140 ezer lejből korszerűsítik a dóm nagyságú templomot

Nagy beruházás egy kis faluban. Megszépül a templom —   fotó: Tófalvi Tamás

Felújítják a székelyszentmihályi unitárius templomot. Ezúttal kívülről korszerűsítik a létesítményt, amely a Magyar Unitárius Egyház ötödik legnagyobb temploma címmel is büszkélkedhet. A nagy méret annak tudható be, hogy három falunak készült annak idején, nevezetesen Székelyszentmihály, Bencéd és Kobátfalva híveinek épült, ám az idők folyamán ezek az egyházközségek önállósultak, így megmaradt Szentmihálynak a hatalmas épület. 

Tófalvi Tamás helyi unitárius lelkész kérdésünkre elmondta, tavasszal kezdtek neki a nagyszabású munkálatoknak, amely során a falakról a vakolatot letakarították egészen a kövekig, téglákig. Ezt követően pár hónapot hagyták száradni a falakat, és egy hónappal ezelőtt fogtak ismét hozzá a munkának.  Idén a templom külsejének a felét készítik csak el, a másik felét jövőre tervezik felújítani. Azért döntöttek így, mivel hatalmas az épület, és a munkálatok anyagi oldala is igencsak jelentős. A közel 140 000 lejes beruházás költségeihez Hargita Megye Tanácsa is hozzájárult 21 000 lejjel, a fennmaradó összeget az egyházközség saját pénzből fedezi.
– Rengeteg pénzt költöttünk el az anyagbeszerzésre, hiszen megpróbáltuk azokat a korszerű építőanyagokat megvásárolni, amelyeket használnak a műemlék templomoknál, hogy az időtálló legyen és az elkövetkező 40-50 évben ne legyen többet gondunk vele – tette hozzá a lelkész.
Az egyházi épületet 1841-ben kezdték el építeni és 1869-ben szentelték fel. Már korábban is használták, de ekkorra sikerült az utolsó simításokat is befejezni, mint például helyére került az orgona vagy a szószékkorona. A mostani egyébként a legnagyobb szabású korszerűsítés, amit a templomon végeznek a felszentelése óta.  A legutóbbi nagyszabású munkálatra 1995-ben került sor, de ilyen még nem volt a templom történetében, hogy a teljes falat teljes egészében felújítsák – mondta Tófalvi Tamás. Korszerűsítéseket az elmúlt években is végeztek, 2015-ben például a tornyot újították fel, mivel az volt a legsürgősebb, 2017-ben a tetőszerkezetet cserélték ki (a faanyagot, a léceket és a cserepeket), majd az azt követő években az ablakok cseréjére is sor került. 
A templom belseje viszonylag jó állapotban van, itt kisebb, úgymond esztétikai munkálatokat kellett csak végezni. Ilyen volt többek között a padok fűtése, hogy a 13 méter magas templomban a híveknek télen is legyen kicsi komfortérzetük – tette hozzá Tófalvi Tamás. Az unitárius lelkész ugyanakkor azt is elmondta, hogy 2018-ban, a Magyar Unitárius Egyház fennállásának 450. évfordulója tiszteletére egy kisebb múzeumot is sikerült berendezniük a templomban, a karzati rész alatt, ahol az egyházközség számára fontos tárgyakat állítottak ki. Az egyház 450 éves évfordulója alkalmából továbbá díszkaput is felállítottak a templomkertben és egy emlékparkot is kialakítottak. A templom falának felújítási munkálatai várhatóan három héten belül fejeződnek be. Amennyiben a járványhelyzet is megengedi, egy kisebb ünnepséget szerveznek majd a híveknek. Az egyházközség legnagyobb ünnepe egyébként Szent Mihály napja, hiszen róla nevezték el a települést, ezért az Őszi Hálaadás ünnepén biztosan sort kerítenek a korszerűsítés megünneplésére – fogalmazott a lelkész.
A székelyszentmihályi unitárius egyházközség közel 400 lelket számlál, a falu 95 százaléka tartozik ide, igaz, hogy vannak más felekezetűek is, akik oda házasodtak, illetve mentek férjhez, de az Istennel való kapcsolatukat az unitárius templomban ápolják. Más felekezetű templom nincs is a településen.  A dóm méretű templom egy korábbi templom helyére épült klasszicista stílusban, az építkezés során felhasználták a régi középkori templom anyagát is. A templom érdekessége, hogy a torony alatti bejáratnál kétoldalt római oltárkő szegélyezi. A középkori templomot lebontásakor 400 évesre becsülték. 

Hirdetés

Hirdetés