Hosszabb lenne a tavaszi, de rövidebb a nyári vakáció

Két héttel meghosszabbíthatják a tanév második félévét, így június 18. helyett csak július 2.-tól mehetnének nyári vakációra az iskolások – jelentette be kedd este Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Ennek oka, hogy a járványhelyzet miatt két héttel hosszabb lenne a tavaszi vakáció – magyarázta a tárcavezető.

A miniszter hozzátette: javaslata szerint a nyolcadikosok számára június 11. helyett június 25-én érne véget a tanév, a tizenkettedikeseknek pedig június 4. helyett június 18.-ig kellene iskolába járniuk. A szakmunkásképzősök számára július 9.-e helyett július 23.-ig tartana a második félév.

A szaktárcavezető pontosított: a három héttel meghosszabbított tavaszi vakáció április 2. és május 4. között lenne, a nyolcadik osztályosok képességfelmérője pedig július 5. és 8. között, az érettségi vizsga pedig maradna az eredeti időpontban – június 28. és július elseje között. A tanári versenyvizsgákat és a véglegesítő vizsgát a korábban beütemezett időpontokban tartják meg. A második félév időtartama nem változik.

A tárcavezető szerint a hosszabb vakációnak köszönhetően csökkenne a mobilitás áprilisban, amely a legnehezebb időszaknak ígérkezik a járvány szempontjából; meg lehet majd szervezni az érettségi vizsgát a kitűzött időpontban (bár a kompetencia vizsgákat a tavalyi évhez hasonlóan valószínűleg az írásbeli vizsgák után szervezik meg); a végére lehet járni március 31.-ig a próbavizsgáknak (érettségi és képességfelmérő); a kitűzött időpontban megszervezik a negyedikesek és hatodikosok országos felmérőjét. Cîmpeanu azonban elismerte, hogy a tavaszi vakáció meghosszabbítása egy sor hátránnyal is járna.

„Az érettségi marad a megszokott időpontban. A nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját azonban az érettségi lejárta után szerveznénk meg, ahogyan a kilencedik osztályba való felvételi folyamatát is. A második osztályosok felmérőjét, amely eredetileg április 20-án lenne, májusra költöztetnénk” – mutatott rá a miniszter. Hozzátette, megpróbálják megtalálni a legjobb megoldást ahhoz, hogy az iskolai év minél kisebb mértékben boruljon fel.

Az érettségi időpontját azért nem kellene elmozdítani, mert ezzel az egyetemi tanév is borulna, nem lehetne megszervezni a nyár folyamán a felvételiket – érvelt a miniszter.