Hirdetés

Hogyan bírja a négylábú barátunk a hideget?

Minden kutyatulajdonos tudja, hogy a kutyák imádnak a szabadban lenni, legyen szó sétáról vagy játékról az udvaron. A hideg időjárás azonban kihívás elé állíthatja a gazdákat, akiknek meg kell határozniuk, mikor van az a pont, amikor túl hideg van a kutya számára.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Hogyan bírja a négylábú barátunk a hideget?
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

Milyen hőmérsékletig érzik magukat kényelmesen a kutyák? Meddig bírja a négylábú barátunk a hideget? Ezekre a kérdésekre kereste a választ cikkében az Origo.hu. Mint írták, nyilvánvaló, hogy télen a kutyák is megfázhatnak. Ahogyan az emberek, néhány kutya jobban tolerálja a hideget, mint más fajtársai. Ezért különös figyelmet igényel a kutyatartás a hideg időben. Míg egyes kutyák örömmel játszanak a hóban, mások még csak kimenni sem akarnak ilyenkor. Amikor egy kutya fázik, az alapvetően a hőérzetétől függ, és néhány fajta határozottan jobban tűri a hideget.

Az olyan fajták, mint a szibériai husky, az újfundlandi, az alaszkai malamut és a berni pásztorkutya, rendkívül vastag, dupla rétegű bundával rendelkeznek, amely ellenáll mind a nedves, mind a száraz hidegnek. Másrészt a rövid, vékony szőrű kutyák, mint például az agarak, a rövid szőrű szetterek vagy a pitbull terrierek, nehezebben tartják meg testhőmérsékletüket hideg időben. Ezeknél a fajtáknál extrém esetekben akár hipotermia is bekövetkezhet.


Hirdetés

A kisebb kutyafajták, mint a csivava vagy a tacskó, általában nehezebben viselik a hideget, mivel gyorsabban veszítik el testhőjüket, mint nagyobb társaik. Ezért ezek a kutyák télen nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen a mély hó elérheti a mellkasukat, és egész testüket hideg és nedvesség érheti.

Ha a kutyánk fázik télen, figyeljük a jeleket, és óvjuk meg őt a hipotermiától

A szakértők erősen javasolják, hogy ha a hőmérséklet -8 Celsius-fok alá süllyed, akkor a kis kedvencünket legfeljebb negyedórára engedjük csak ki, hogy végezze el a dolgát, és fusson egy kicsit. Ha az eb hosszabb ideig tartózkodik a mínuszokban, akár hipotermia is kialakulhat, illetve fagyási sérüléseket is szerezhet. A hipotermia tünetei közé sorolhatók a sápadt bőr és íny, reszketés, letargia, nyüszítés, botladozás és koordináció hiánya, kitágult pupillák, valamint az alacsony szív- és légzésszám.

Ajánlott téli kabátot, kutyapulóvert és kutyacipőt beszerezni kedvencünknek a hideg elleni védelemért. Ez különösen fontos a rövid szőrű kutyák esetében, amelyeknek ezek a védőruházati elemek nélkülözhetetlenek a téli időjárásban.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!