Városi kitüntetéseket adtak át Székelykeresztúron

A Székelykeresztúri Városnapok és Petőfi-hét részeként tartották azt a dísztanácsülést, amelyen díszpolgári, Pro Kultúra, Pro Urbe és Székelykeresztúr Természetőrzői kitüntetéseket adtak át azoknak a városban élő vagy a várossal kapcsolatban álló személyeknek, akik tevékenységükkel a közösség javát szolgálják, Székelykeresztúr jó hírét viszik magukkal a nagyvilágba. 

Simó Bernadette
Városi kitüntetéseket adtak át Székelykeresztúron
Díjátadó. Hat személy vehetett át kitüntetést Fotó: Simon Bernadett

Dísztanácsülést tartott pénteken Székelykeresztúr önkormányzati testülete, az ülésen átadták a 2024-es városi kitüntetéseket olyan személyeknek, akik életükkel, munkájukkal, tevékenységükkel Székelykeresztúr közösségéért dolgoznak, a város hírnevét öregbítették.

A dísztanácsülést a felújított és nemrégiben megnyitott fiatfalvi Ugron-kastélyban tartották, az eseményen az önkormányzati testület és a helyi meghívottak mellett jelen voltak a testvértelepülések képviselői is. Székelykeresztúrra látogatott a pestszenterzsébeti, balatonkeresztúri, ajkai, kunszentkilósi, derecskei küldöttség, valamint a szlovákiai Szepsi képviselői is részt vettek a dísztanácsülésen.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Koncz Hunor János, Székelykeresztúr polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, beszédében kiemelte, a kitüntetett személyek azért tesznek, hogy ez a közösség megmaradhasson és messze földön ismertté váljon.

A polgármester köszöntője után Both Hajnal, Magyarország csíkszeredai konzulja hangsúlyozta, az állampolgári eskü szövege azzal a mondattal zárul, hogy „hazámat képességeimnek megfelelően szolgálom”, a mostani esemény pedig azt bizonyítja, hogy Székelykeresztúron nagyon sok olyan ember van, aki azért él és dolgozik, hogy a település fejlődjön és haladjon. 

Városi kitüntetéseket adtak át Székelykeresztúron

Díszpolgári címek átadása

A beszédeket követően elsőként a Székelykeresztúr díszpolgára kitüntetéseket adták át. Az első laudációban Sándor-Zsigmond Ibolya muzeológus elmondta, Székelykeresztúr város díszpolgári címet kivételes alkalmakkor, kivételes személyeknek adományoz. Az első székelykeresztúri díszpolgár Kossuth Lajos volt, majd gróf Tisza István miniszterelnököt, dr. Molnár István múzeumalapító néprajztudóst, dr. Szabó Árpád unitárius püspököt, Szabó Gyula írót, Ipó László és Szécsi András festőművészeket tüntette ki a város ezzel a megtisztelő címmel.

A 2024-es díszpolgári címet elsőként dr. Derzsi Zoltán gyermeksebész, ortopéd szakorvos vehette át, aki Székelykeresztúrról származik, jelenleg Marosvásárhelyen dolgozik szakmájában, majd szintén díszpolgári kitüntetést kapott Kovács József, Balatonkeresztúr polgármestere, amely 2019 óta Székelykeresztúr testvértelepülése. 

Pro Kultúra és Pro Urbe díjak

A díszpolgári címek átadását követően Pro Kultúra díjakat adtak át az ülésen, elsőként Lőrinczi Editnek, a Székelykeresztúri Városi Könyvtár munkatársának, aki könyvtárosként értékmentő és értékteremtő munkájáért, a közösségben kifejtett tevékenységéért vehette át a díjat.

Városi kitüntetéseket adtak át Székelykeresztúron

Pro Kultúra kitüntetést kapott még a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895, a díjat Nagy Levente karnagy vette át. Pro Urbe a városért díjban részesült Vitéz Bánó Miklós, aki Pestszenterzsébetről tesz gyakori látogatásokat Székelykeresztúrra és látogatásai alkalmával ajándékokkal gazdagítja a keresztúri közösséget. 

Városi kitüntetéseket adtak át Székelykeresztúron

Székelykeresztúri Természetőrzői kitüntetés

Egy új kitüntetést is átadtak a pénteki eseményen, Székelykeresztúri Természetőrzői díjban részesült Ambrus Matild, aki önkéntesen menti a kóbor állatokat a városban és annak környékén. Önfeláldozó munkájával élete során számtalan kisállat életét mentette meg, általa szervezték meg továbbá a székelykeresztúri kóbor állatok ivartalanítását is.

A díjak átadása után a dísztanácsülés a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!