Hirdetés

Tulajdonjogi vita miatt marad víz-  és gázszolgáltatás nélkül számos székelyudvarhelyi ingatlan

Számos lakóház fog leszakadni a közműhálózatokról a székelyudvarhelyi Csalóka utcában, mivel az utca egy szakasza nem városi, hanem magántulajdonban van, a tulajdonos pedig jogerős ítéletet követően a terület eredeti állapotba való helyreállítását kérte. A döntés értelmében a helyreállítás idejéig a város napi száz lej kártérítést kell fizessen a tulajdonosnak.

Pál Emil
Tulajdonjogi vita miatt marad víz-  és gázszolgáltatás nélkül számos székelyudvarhelyi ingatlan
Kátyúzni sem tudtak a magánterületen. Most eredeti formájába kell visszaállítani Fotó: Hodgyai István

2016-ban, még Bunta Levente polgármester regnálása idején aszfaltoztak le egy nagyjából 13,5 ár méretű magánterületet, amely ma a Csalóka utca középső, nagyjából 107 méteres szakaszát képezi, és amelynek eredeti állapotba való helyreállítását kérte a tulajdonos – ismertették a városháza kedden délben tartott sajtótájékoztatóján.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint kiderült, a városvezetés régóta küzd ezzel a problémával, ám számos egyeztetést és több lehetőség felajánlását követően sem tudott a tulajdonossal egyezséget kötni az utca közvagyonba vételéről. Gálfi Árpád polgármester elmondta, hogy a terület tulajdonosa, Boda Elek már az aszfaltozást követően tiltakozott a tulajdona jogtalan használatáért, tulajdonképpen jogosan, mivel a hatályos törvények értelmében közpénzből nem szabad magánterületen beruházásokat végezni. A polgármester szerint több lehetőséget is megragadtak a tulajdonossal való kiegyezésre, ám azok mindegyike sikertelen volt. 

2019-ben a szóban forgó területet egy, a tulajdonos által megjelölt mezőgazdasági területre lehetett volna elcserélni, ám az akkori képviselő-testület nem fogadta el ezt az ajánlatot, a tulajdonos pedig 2020-ban válaszul pert indított, követelve a terület eredeti tulajdonba való visszaállítását

– vázolta az elöljáró, hozzátéve, hogy 2022-ben ezt a pert elveszítette a város. A bírósági döntés a terület aszfaltozás előtti állapotának helyreállítását írta elő, emellett pedig kártérítési összeget is meghatároztak a terület használatáért.

A polgármester szerint, habár folyamatosan egyeztettek a tulajdonossal, 2023-ban az mégis kérvényezte az ítélet végrehajtását, egyben pénzbeli kártérítést követelve arra az időre, amíg aszfalt borította a területét. Gálfi kiemelte, az egyeztetések során az is felmerült, hogy a fent említett terület mellett egy másik, a tulajdonos által meghatározott területet is elcserélt volna az leaszfaltozott részért, csakhogy a terület védelmi zónában van a közelében található víztisztító állomás miatt, így törvénytelen lenne a területcsere. 

Nem tudtuk tovább vállalni, hogy a terület helyreállításáig napi száz lejt fizessünk a tulajdonosnak. Így állt elő az az áldatlan helyzet, hogy a Csalóka utcában egy szakaszt fel kell szántson a város, ellenkező esetben köteles tovább fizetni

– mutatott rá Gálfi, hozzátéve, hogy már keresik a módját annak, hogy a terület helyreállítása hogyan valósítható meg törvényes keretek közt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!