Hirdetés

Megnyitották a fiatfalvi Ugron-kastélyt

A kastélyok nemcsak épített örökségünk részei, de nemzeti gerincünk és jövőnk attribútumai is, hangzott el a fiatfalvi Ugron-kastély nyitóeseményén. A felújított kastélyt a továbbiakban szálláshelyként és rendezvényhelyszínként lehet használni, illetve Székelykeresztúr térsége turizmusának fellendítésében lesz jelentős szerepe.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 4 perc perc
Megnyitották a fiatfalvi Ugron-kastélyt
A fiatfalvi Ugron-kastély Fotó: Simó Bernadette

Megnyitotta kapuit a fiatfalvi Ugron-kastély, az egész napos rendezvényen előadások, koncert és kirakodóvásár várta a kastélyba látogatókat. A szombat délutáni megnyitón a kastélyt birtokló Ugron család leszármazottai, Maróty Miklós és Ugron Éva köszöntötte a jelenlévőket. Maróty Miklós beszédében visszatekintett arra a közel két évtizedre, amióta birtokukba került a kastély, és felelevenítette annak felújítási folyamatát, ugyanakkor köszönetet mondott Fiatfalva és Székelykeresztúr lakóinak, a magyar kormánynak és mindazoknak, akik segítségével megnyithatta kapuit a felújított épület. Mint hangsúlyozta, hosszú és nehéz időszak volt, amíg a kastély elnyerte jelenlegi formáját, ugyanis az államosítás és a rendszerváltás során rendkívül rossz állapotba került, a visszaszolgáltatott ingatlant az akkori tulajdonosok kénytelenek voltak eladni, ám igyekeztek családon belül megoldani a tulajdonosváltást, így került Ugron Éva és férje, Maróty Miklós tulajdonába az épület meg a hozzá tartozó terület.

Megnyitották a fiatfalvi Ugron-kastélyt

A Budapesten élő család első körben állagmegőrzési munkálatokat végzett az épületen, a tető kijavítására volt szükség, illetve a cserepek kicserélésére, majd hosszas műemlékvédelmi engedélyeztetési folyamat kezdődött, amíg elkezdődhetett a tényleges felújítás. Ennek pillanata 2019-ben érkezett el, amikor a magyar állam jelentős összeggel támogatta a műemlékvédelmi tervek elkészítését és 2021-ben a kastély felújítását. A hároméves felújítási folyamat mostanra ért véget, az elkészült kastély a továbbiakban hotelként, étteremként és rendezvényhelyszínként fog működni, az épületben helyet kapott több szoba, étterem, bálterem, terasz és pince, ugyanakkor egy rendezett angolkert is várja az odalátogatókat. A tulajdonos házaspár célja, hogy a kastély turisták kedvelt szálláshelye, a helyiek által gyakran igénybe vett rendezvényhelyszín legyen.

A nyitóeseményen köszöntötte a jelenlévőket és beszédet mondott Koncz Hunor János, Székelykeresztúr polgármestere, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Lánszki Regő, Magyarország Építési és Közlekedési Minisztériumának építészeti államtitkára.

Az államtitkár kiemelte, Fiatfalva az öntudatos középnemesek vidéke volt, akik a büszkeségben, vitézségben és a szorgalomban mérték a rangot. Ők tartották meg és utódaikon keresztül ők tartják meg ma is ezt a földet és a földön élő nemzetet. Ők a maroknyi székely, aki lehet, hogy porlik, mint a szikla, mert a történelem porlasztja, de sosem porlad el. Hangsúlyozta, minden kastély, amit ma láthatunk, különösen kedves nekünk, hiszen építészeti jelentőségén túl erőt és kapcsolatot is jelent. Erőt, hiszen ezek a kastélyok szinte mindent elpusztító történelmi viharokat éltek túl, és kapcsolódást, amivel eleinkhez, az ő országépítő akaratukhoz tudunk kapcsolódni. A kastélyok nemcsak épített örökségünk részei, de nemzeti gerincünk és jövőnk attribútumai is.

Megnyitották a fiatfalvi Ugron-kastélyt

Az Ugron-kastély története 1466-ban kezdődött, akkor a Fiatfalván birtokos főrendű Geréb család udvarháza állt a mai kastély helyén. 1625-ben Geréb András, Bethlen Gábor testőrkapitánya leomlott udvarházat kőből, vár alakjában újraépíttette. A következő esztendőkben a vár több tulajdonoscserén is átesett, birtokolta azt a Wesselényi, a Bethlen és a Mikó család is, amíg 1866-ban az Ugron család tulajdonába került és generációról generációra szállt az 1949-es államosításig. 1990-ig az állami gazdaság irodái működtek a kastély épületében, ekkor került vissza az Ugron család leszármazottjaihoz.

A kastély megnyitója az ünnepi beszédek és köszöntők után áldással zárult, a helyi egyházi vezetők megszentelték és áldásukat adták a felújított kastélyra és annak tulajdonosaira.

Megnyitották a fiatfalvi Ugron-kastélyt
Megnyitóünnepség. A felújított Ugron-kastély lehet Fiatfalva ékessége




Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!