Éltetik a népi mesterségeket

Több mint két évtizedes múltra tekint vissza a má­réfalvi Kaláka tábor. A rendezvény célja azóta sem változott: erősíteni a gyermekek identitását és továbbörökíteni a népi mesterségeket.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Éltetik a népi mesterségeket
Alkotnak. Élettel teli a tájház Fotó: Hadnagy Éva

Benépesült a máréfalvi tájház, és csak úgy pezsgett az élet az elmúlt napokban a kis parasztházban, annak udvarán, sőt még a csűrben és az egykori pajtában is. Itt tartják ugyanis a 24. Kaláka tábort, a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület jóvoltából, amely keretében különböző népi mesterségekkel és gyógynövényekkel ismerkedhettek a részt vevő gyermekek. A tábor célja az identitás erősítése és a népi mesterségekkel való ismerkedés.

Éltetik a népi mesterségeket

– A Kaláka nevet onnan kapta a tábor, hogy kezdetben mindig közösen készítettünk kalákában valami közhasznú dolgot a faluban, bevonva a gyermekeket és a helyi kézműveseket, mestereket például székelykaput az iskola bejáratához, bútort festettünk a Szent Ferenc Alapítvány Összefogás házába, vagy ide, a tájház foglalkoztató termébe. Mivel kicsik és nagyok egyaránt lelkesen vettek részt benne, ezért döntöttünk úgy, hogy tábori kereteket adunk neki, és ide költöztetjük, a tájház udvarára a rendezvényt

– ismertette Szallós Kis Judit, a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület elnöke, a tábor szervezője. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Évről évre bővül a tevékenységek skálája, a szé­kely­kapu-faragástól, a bútorfestésen, gyöngyfűzésen, ostorfonáson át a hímzésig, szövésig nagyon sok mindent megismerhetnek a résztvevők. Lelkesedésből nem is volt hiány ottjártunkkor, folyt a munka és születtek a szebbnél szebb alkotások. A fiúk is bátran kipróbálták a szövőszéken a rongyszőnyegkészítést, de tűt is ragadtak és láncöltéssel díszítették az alapanyagként szolgáló szatyrokat, sőt gyöngyállatok készítésében is ügyeskedtek. A lányoknak sem esett nehezükre vésőt ragadni és virágmotívumokat faragni.
Idén 78 résztvevője van a rendezvénynek, a helyiek mellett a környékről, sőt visszatérő táborozóként a Brassó megyei Keresztvárról is érkezett egy csapat, zömében 9-17 év közötti gyermekek.

Éltetik a népi mesterségeket

– Mivel mi szórványban élünk, ezért ezeknek a gyermekeknek nagyon sokat jelent a kézművesség mellett, hogy magyar környezetben lehetnek és azt érezhetik, hogy igenis jó magyarnak lenni, hogy magyarként is lehet boldogulni

– fogalmazott Szabó Mária, a keresztvári csapat vezetője. Elmondta, 2014-től vesznek részt minden évben a Kaláka táborban, ezúttal tíz gyerekkel érkezett, közöttük olyan visszatérő is van, aki már hetedszerre van jelen. 
Tegnap kirándulni voltak, helytörténettel ismerkedtek, de a környező dombokat is bejárták, hogy gyógynövényeket gyűjtsenek. A tábor ma délután kiállítással zárul, ahol a hét folyamán készült alkotásokat állítják közszemlére.

Éltetik a népi mesterségeket





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!