Hirdetés

Balczó András egyéniben is a csúcson

Sorozatunk egy-egy olimpia fontosabb momentumaira tekint vissza az első athénitől (1896) a tokiói (2021) ötkarikás játékokig, kiemelve a több mint két­száz erdélyi magyar és szé­kely sportoló rendkívüli ered­ményét. Ma az 1972-es mün­cheni nyári olimpiát mu­tat­juk be.

Becze Zoltán
Becsült olvasási idő: 9 perc
Balczó András egyéniben is a csúcson
Balczót ünnepelték aranyérme után a sporttársak és sportvezetők

Az olimpia hőse, az amerikai csodaúszó Mark Spitz egyedi tel­je­sítménye. Spitz üstökösként jelent meg az amerikai úszás történetében. 1967-ben az amerikai egyetemi úszóbajnokságon hat világrekordot úszott. A mexikói olimpián viszont egyéniben egy ezüstérmet (100 m pillangó) és egy bronzérmet (100 m gyorsúszás) szerzett. Két aranyérmét az úszóváltó tagjaként érte el. Münchenben hét számban nevezték. Hét aranyérmet nyert, hatot világcsúccsal. Így két olimpián kilenc aranyérmet szerzett, harminchárom világrekordot úszott és ő is megkapta az Évszázad sportolója címet.
Az én hősöm viszont a magyar öttusázó, Balczó András. Tíz világbajnoki és két olimpiai csapatarannyal érkezett a bajor fővárosba. A tokiói olimpián – amikor a legjobb formában volt - a magyar szakszövetség eltiltását ülte. Mexikóban 9 ponttal kapott ki a sehol nem jegyzett svéd Fermtől. Egyedi éremgyűjeményéből csak az egyéni arany hiányzott. Tizenöt éves rendkívüli karrierje megkoronázását várta a közvélemény. Egy gyenge lóval is (First Ladynek hívták, és tudjuk, hogy a first ladyknek nem szíve csücske a magyar csúcsteljesítmény, legyen szó sportról vagy politikáról) elfogadható 1060 ponttal rajtolt. Vívásban 44 győzelmével másodikként zárta a számot. A céllövésnél történt egy baki. Az ötödik sorozatban nem töltött csőre, mire észrevette, kifutott a lövési időből. A hatodik sorozatban viszont eggyel többet lőtt a céltáblába, hogy pótolja a hiányt. Megóvták a lövéseredményét. Másnap, idegesen úgy úszta élete leggyengébb teljesítményét, hogy ekkor még nem döntött a versenybíróság a lövőeredményéről. A futószámnál már tudta, hogy elismerték a 192 körös teljesítményét, így élete legjobb futóeredményével érkezett az olimpiai stadionba, ahol edzők, sportolók, sportbarátok vették vállukra és hordozták körbe a futópályán. Az ünneplők egyike dr. Balló Béla sportorvos, aki több évtizedig volt a csíki sport ismert és elismert alakja. A magyar csapat hat arany-, tizenhárom ezüst- és tizenhat bronzéremmel kilencedikként zárta az éremtáblázatot, 225 olimpiai ponttal pedig ötödikek lettek a ponttáblázaton.

Balczó András egyéniben is a csúcson
Mark Spitz


Molnár Endre, a magyar pólóválogatott Gyergyószent­miklóson született hálóőre második olimpiáján vett részt. A magyarok veretlenül ezüst­érmet szereztek. Azonos pontszámmal zárták a turnét, mint a győztes szovjet csapat, s bár legyőzték az olaszokat és a jugoszlávokat is, gólaránnyal (egy árva gólon múlott) veszítették el az aranyérmet. Na meg Mărculescu román bíró lelkes tevékenységének köszönhetően, aki a legnehezebb, az olaszok és a szovjetek elleni mérkőzéseken bíráskodott. A döntőben például villámgyorsan véglegesen kiállította Szívóst, Görgényit és Kásást. Münchenben már együtt játszott a Molnár–Szívós–Faragó aranyhármas, akik egy évtizedig meghatározó emberei voltak a nemzetközi vízilabdaéletnek. „Ez a csapat már Münchenben megérett a győzelemre - mondta később Molnár -, ám a négy utolsó mérkőzésünkön egy góllal kevesebbet kellett volna kapnunk vagy eggyel többet lőnünk.”


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Tizenhat román érem

A román küldöttség három arany-, hat ezüst- és hét bronzéremmel a tizenharmadik helyen zárta az éremtáblázatot. Ismét dobogóra állt a Gyulai Ilona, Stáhl Katalin, Szabó Olga, Ana Pascu összetételű romániai női tőrcsapat. A csoportgyőzelmek után egy gyenge pillanat elég volt az elődöntőben a franciák ellen (7-8-as vereség, 38-44-es tusarány), hogy elússzanak az aranyálmok. A bronzéremért viszont az erdélyi nagy magyar hármast kiegészítő Ana Pascué volt a főszerep, aki az olaszok elleni 9-7-es győzelemhez négy győztes asszóval járult hozzá.
Itt fejezte be ötkarikás pályafutását Szabóné Orbán Olga. Öt olimpián tette le névjegyét. Melbourne-ban rajtolt egy egyéni ezüstéremmel, majd csapatbronzzal zárt a bajor fővárosban.
Ugyancsak dobogóra állhatott a romániai férfi kézilabdacsapat. A csapat két meghatározó embere: a zsibói Birtalan István (Birtolan Stefan a hivatalos meccslapon) és a székelyföldi, imecsfalvi Kicsid Gábor, Chicid Gavril a jegyzőkönyv szerint. Birtalan frissen gyógyult lábtöréssel érkezett, így csak egy mérkőzésen (15-13 a spanyolokkal) szerepelt. Kicsid a legfontosabb öt meccsen játszott, és mindegyiken dobott legalább két-két gólt. Az egyetlen vesztes meccsen (13-14 Jugoszláviával) pedig hármat, ám ezzel sem tudta megakadályozni, hogy Lazarovici döntőbe vezesse a jugoszláv csapatot. Münchenben még Gruia és Gunesch voltak a gólfelelősök, a két erdélyi magyarra majd négy év múlva került sor.

Balczó András egyéniben is a csúcson
A marosvásárhelyi Pong­rátz Antal negyedikként zárta a párbajtőrvívók egyéni versenyét. Nem indult jól számára a verseny. A selejtezőcsoportból csak jobb tusarányának köszönhette, hogy bekerült a továbbjutást jelentő hármasba. Egyébként ezt a selejtező csoportot Schmitt Pál, a későbbi magyar államfő nyerte. A tusarány segítette a továbbjutását a nyolcaddöntőből is. Aztán minden megváltozott. Elsőként zárta a negyeddöntős csoportot, és most már ő búcsúztatta a további küzdelmektől Schmitt Pált (5-2). Sőt elsőként zárta az elődöntős csoportot is, 5-2-re legyőzve a későbbi olimpiai bajnokot, Fenyvesi Csabát. A hatos döntőben a másodiktól a negyedik helyig mindhárom versenyző, a francia Ladegaillerie, a magyar Kulcsár Győző és az erdélyi magyar Pongrátz 3-3 győzelmet ért el, ám a székely versenyzőnek volt a legrosszabb a tusaránya (19-20), így lemaradt a dobogóról. 
Ötödik helyet ért el az evezősök kormányos nélküli négyes hajója. A négyből három versenyző erdélyi magyar volt. Az aradi Papp Ferencet, a nagyváradi Ágh Albertet és a székelytamásfalvi Tusa Ferencet Naumencu Mihai egészítette ki.
Mint ahogy ötödikként zárt a székelyudvarhelyi Bartha Gyulával felálló romániai röplabda-válogatott is. A hét mérkőzésből csak a nyugatnémetek elleni 3-0-s vereségen nem lépett pályára, viszont meghatározó szerepe volt a koreaiak elleni 3-0-s és a csehek elleni 3-1-es győzelmeknél. 
Hatodik lett a Mexikóban második Silay Ilona 800 méteres síkfutásban.
Tizenkettedikként végzett a marosvásárhelyi Kovács Adalberttel felálló öttusacsapat (az úszásban a negyedik volt), valamint a gerelyhajító Zörgő Éva is. Éva 54,34 méterrel került a döntőbe, ám itt az első három kísérlete sikertelen volt, és így kizárták a versenyből. A selejtezőben elért eredményével a kilencedik lehetett volna.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!