Aranyéremmel kezdte pályafutását Egerszegi

Sorozatunk egy-egy olimpia fontosabb momentumaira tekint vissza az el­ső athénitől (1896) a tokiói (2021) ötkarikás játékokig, ki­emelve a több mint 200 erdélyi magyar és székely sportoló rendkívüli ered­ményét. Ma az 1988-as szöuli nyári olimpiát mutatjuk be

Becze Zoltán
Becsült olvasási idő: 9 perc
Aranyéremmel kezdte pályafutását Egerszegi
A legfiatalabb magyar olimpiai bajnok, Egerszegi Krisztina

Az első ázsiai olimpia sem volt bojkottól mentes, ám nem a sportnagyhatalmak tüntettek a meg nem jelenéssel: az egyetlen Kuba kivételével Nicaragua, Madagaszkár és Észak-Korea nem tartozott az olimpiai játékok elitjéhez.
1988. szeptember 24-én rendezték minden idők legemlékezetesebb 100 méteres síkfutó versenyét. A szám az olimpia legjobban várt pillanata volt. Mindenki a kanadai Ben Johnson és a már négyszeres olimpiai bajnok Carl Lewis párharcát várta. A rivalizálás már több évre volt visszavezethető, és az 1987-es római atlétikai vilábajnokságon csúcsosodott ki, amikor Lewis úgy reagált Ben Johnson 9,83-as világcsúcsára, hogy: „Rengeteg futó jelenik meg a radaron a semmiből. Nehezen hiszem el, hogy ez dopping nélkül kivitelezhető.” 

Aranyéremmel kezdte pályafutását Egerszegi
Ben Johnson óriási világrekordot futott 9,79-es idővel. Második Carl Lewis (9,92), harmadik Linford Cristie (9,97), negyedik Calvin Smith (9,99). Első ízben futotta négy sportoló tíz másodpercen belül a 100 méteres távot. Két nap múlva viszont robbant a bomba. Ben Johnson vizeletében stanozolt találtak, így aranyérmét azonnali hatállyal elvették és megsemmisítették világrekordját. Egy évvel később Charlie Francis, Johnson edzője bevallotta, hogy tanítványa már 1981-től használt tiltott szereket.
Első olimpiai aranyérmét nyerte Naim Sulej­ma­noglu súlyemelő, a világ első sportolója, aki saját testsúlyának háromszorosát emelte fel (190 kg).

Berobban Egerszegi

Tizenegy arany-, hat ezüst- és hat bronzérmet, valamint 209 olimpiai pontot szerzett a magyar olimpiai delegáció. Ezzel mind az érem-, mind a ponttáblázaton a hatodik helyen végzett. Itt nyerte első olimpiai aranyérmét 14 éves és 41 naposan Egerszegi Krisztina úszónő. Ezzel minden idők legfiatalabb magyar olimpiai bajnoka lett.
Fantasztikus fegyvertényt hajtott végre a magyar férfi kardcsapat. A szovjetek már  8-4-re vezettek, ám a magyarok megnyerték a következő négy asszót, és 8-8-as döntetlennel, de jobb találataránnyal ismét aranyat szereztek.
És itt lett ezüstérmes Géczi Erika mint a női kajak négyes tagja, hogy a sportolói pályafutását befejezve a Bojtorján együttes tagjává váljon. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Itt érte el edzői pályafutásának csúcsát az „úszópápa” Széchy Tamás. Az atléták háza táján is alig ismert exsúlylökő, aki könyvmolyként végigrágta a Testnevelési Főiskola minden létező úszó, fiziológia, biológia, pedagógia szakkönyvét, hogy utána laikus kijelentéseivel (pl.: serdülőkorban a szervezetre nagyobb megterhelést rónak a kisebb távok, mint a 800-1500 méter leúszása, eljön az idő, amikor a mellúszók eredményei jobbak lesznek, mint a gyorsúszóké) felkavarta az uszodák két évtizedes állóvizét. S mikor a be-beomló agg „Csaszi” lavórnyi medencéjéből egyre-másra hozta a nemzetközi eredményeket – Hargitai ’72-es olimpiai bronza, majd későbbi három vb-győzelme, Verrasztó világcsúcsa és világbajnoki aranya -, lehetetlen el nem ismerni. Szöulból a Széchy-tanítványok három aranyat hoztak, Darnyi Tamás kétszer, Szabó József egyszer állhatott a dobogó legmagasabb fokára. 

Focisból ökölvívó

Románia hét arany-, tizenegy ezüst- és hat bronzérmével nyolcadikként zárta a nemzetek rangsorát.
Hosszú idő után a román televízió nem közvetítette az ötkarikás játékokat. A versenyeket közép-európai idő szerint hajnalban rendezték. Így az aradi Sorin Babi olimpiai bajnok édesanyja a reggeli ceausiszta kenyérsorban tudta meg magyar szomszédjától –, aki a Kossuth rádiót hallgatta -, hogy fia aranyérmet nyert az ázsiai játékokon.
Lungu Noémi Ildikó egy ezüst- és egy bronzérmet nyert. Noémi Nagybánya szülöttje, neveltje és versenyzője. A két bukaresti, mindent taroló nagy klub közül sem a Steaua, sem a Dinamo nem tudta elcsábítani. A 400 méteres vegyesúszásban mint a szám Európa-bajnoka, a 200 méteres vegyesúszásban pedig mint a szám bronzérmese érkezett Szöulba. 400 méteres vegyesben nem is kerülte el európai versenyző, csak az amerikai Janet Evans előzte meg. 200 vegyesen pedig négy ezred választotta el az ezüstéremtől.

Aranyéremmel kezdte pályafutását Egerszegi
Lungu Noémi két érmet szerzett


Itt tette le névjegyét a később három világbajnoki aranyat és két Európa-bajnoki címet szerző Vastag Ferenc ökölvívó. A Resicabányán született Vastag tizennégy éves koráig futballistának készült. Balla László ökölvívóedző először Feri testvérére, Lászlóra figyelt fel, majd a fiatal Ferencet is meggyőzték, hogy váltson sportágat. Igazuk lett. Az olimpiát megelőző években egy ifi Eb-arannyal és ifjúsági világbajnoki címmel hívta fel magára a figyelmet. Szöulban a legjobb négy közé várták. A második fordulóban a togói Hamiduval került szembe, akit jól elpotyolt, huszonnégy másodperccel a végső gong előtt ki is ütötte a togóit. Ám a thaiföldi ringbíró – tiltott ütést ítélve - Ferit léptette le.

Aranyéremmel kezdte pályafutását Egerszegi
Vastag Ferenc (jobbról) Leonard Doroftei társaságában




Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!