Tuti tippek karácsonyi asztal díszítéséhez

Azt hinnénk, a karácsonyi asztalt látványosan feldíszíteni nagy ördöngösség. Nem szépítem, valóban igényel némi pluszerőfeszítést, ráadásul soha nem lehetünk biztosak benne, hogy amatőr módszerekkel úgy sikerül, ahogy azt elképzeltük, ezért legtöbbször egyszerűen az adventi koszorút helyezzük az asztal közepére, és ezzel letudtuk. Amit most megmutatok, majdnem ennyire megúszós módszer, de a sikerélmény garantált mindenkinek, akár kezdő, akár haladó karácsonyügyben.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Tuti tippek karácsonyi asztal  díszítéséhez
Fotó: Gábos Albin

1. Dolgozz abból, amid van!

Ha hiszitek, ha nem, ehhez a dekorációhoz nem kellett semmi különöset beszereznem. Futó helyett a régi, örökölt szőtteseket vettem elő (törölközők, zsákok; ilyenkor legalább használjuk kicsit őket, ráadásul nekem kellemes emlékeket idéznek), a tobozokat, mohát, galagonyát egy rövid erdei séta során gyűjtöttem. Fahéj, ánizs, szárított narancs karácsonyi időszakban minden háztartásban kerül, ahogy gömböket is találunk minden karácsonyi doboz alján. 

Tuti tippek karácsonyi asztal  díszítéséhez

2. Igazítsd a színeket a lakásod, terítéked színeihez!

A lakásban, ahol fotóztunk, elsősorban a szürke és a barna az alapszín, amit néhány piros kiegészítő tör meg. Ehhez igazodva választottuk mi is fő színnek a pirosat (és azért is, mert ez a legkarácsonyosabb minden szín közül).


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Tuti tippek karácsonyi asztal  díszítéséhez

3. Merj közhelyes lenni!
Ne félj a legbanálisabb karácsonyi kellékekhez nyúlni, hiszen karácsonyi hangulatból soha nem lehet túl sok. Legyen ott toboz és gömb, meg fahéj, ánizs és narancs, valamint moha és fenyő! És jöjjön minden egyszerre! Ilyenkor csak egyetlen dolgot kell szem előtt tartanod: a színpalettát.

Tuti tippek karácsonyi asztal  díszítéséhez

4. Legyen vezérfonalad!

Csodás, ha van egy színpalettád és pár karácsonyt idéző apróságod!
Most keress néhány egymáshoz kapcsolható kelléket, amivel az asztalod stílusát, hangulatát határozhatod meg. Esetünkben: természetes textilek (futó, textilszalvéta), hagyományos, skandináv stílust idéző minták (abrosz, poháralátét) és kellékek (petróleumlámpa); a fehér-piros mintavilághoz kapcsolódó gyertyák, valamint szalag.

Tuti tippek karácsonyi asztal  díszítéséhez

5. Ne ess túlzásokba!

Használj mintát, mert érdekesebbé teszi a dekorációt, de tarts vele mértéket! Esetünkben a pöttyös minifazakak jelentik a fókuszpontot, és a pöttyös felület a lakásban több apróságról is visszaköszön, de az asztalon ennyi a pötty! A többi minta is csak nagyon diszkréten jelentkezik, és mindegyik a fehér-piros skálán, valamint a teríték is a lehető legegyszerűbb.

Tuti tippek karácsonyi asztal  díszítéséhez

6. Teremts hangulatot a fényekkel!

A karácsony a fényektől, a csillagszórótól lesz igazán varázslatos. Ne spórolj a gyertyákkal, mécsesekkel! Használj lámpásokat, fényfüzéreket!

Tuti tippek karácsonyi asztal  díszítéséhez

7. Oszd be az időd!

Teljesen felesleges ilyenkor szivacsért, ragasztópisztolyért, drótért, tudom is én, miért rohangálni, aztán órákat tölteni azzal, hogy mindent odarögzíts. Egyszerűen helyezd el a különböző kellékeket. Hidd el, jól mutat majd mindenképp! A gyertyák saját viaszukkal egy tálcához rögzíthetők, és lehet is körbepakolni. Dolgozz egyenesen az asztalon, és szánj időt a végén egy gyors takarításra!

Tuti tippek karácsonyi asztal  díszítéséhez

8. Legyen látványos!

Ha rászánod az energiát és az időt a dekorálásra, ne a „mindegy, csak legyen valami” módszert alkalmazd! Nyugodtan pakold meg az asztalt! Az az ételmennyiség, amivel ilyenkor készülünk, akkor se fér el az asztalon, ha csak simán megterítesz. Használj külön asztalt a tálaláshoz!

Tuti tippek karácsonyi asztal  díszítéséhez

9. Figyelj a részletekre!

Nagyon apró részleteken múlhat, hogy a végeredmény tetszik a szemünknek, vagy sem. Ilyen például, ha arany vagy ezüst kiegészítőket használunk az asztaldíszben. Akár az is különbséget jelenthet, ha a gömbök akasztóját a villához, kanálhoz vagy akár a bútorok fogantyújához igazítjuk.

Tuti tippek karácsonyi asztal  díszítéséhez

10. Legyél profi!

Ez nem jelenti, hogy minden tökéletes kell legyen! Tényleg! Már az igazi haladó szint, ha a lakásban innen-onnan hasonló hangulatú részletek köszönnek vissza, legyen az egy kopogtató, egy kaspóba helyezett fenyőág vagy a polcon sorakozó pöttyös csészék.

Sándor-Nagy Julianna 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!