Nem a juttatások növelését kérik

HN-információ
A gyermeknevelési támogatás és periódus körülményeit szabályozó törvényi keret módosítását, valamint ilyen tekintetben a helyi önkormányzatok és a civilszervezetek közötti együttműködést kezdeményezi a Hargita Megyei Gazdasági Egyeztető Tanács. Erről a csíki RMDSZ-es honatyák és a megyei önkormányzat tagjai egyeztettek a Hargita megyei anyákat képviselő civilszervezetekkel kedden Csíkszeredában. A javaslatot várhatóan jövő év elején terjesztik a plénum elé. [caption id="attachment_39267" align="aligncenter" width="1000"]Korodi a vállalkozók „helyzetbe hozását”, Barabás az önkormányzatok aktivitását, Tánczos a munkavállalás fokozatosságát szorgalmazza Korodi a vállalkozók „helyzetbe hozását”, Barabás az önkormányzatok aktivitását, Tánczos a munkavállalás fokozatosságát szorgalmazza[/caption] A „gyestörvény” kívánt mó­dosításáról szóló fórumon Barabás Csaba, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség ve­zetője ismertette azokat az álláspontokat, amelyeket az érintettekkel folytatott számos egyeztetés során megfogalmaztak – ezek alapján mára kialakultak azok az igények, amelyek mentén a törvénymódosító javaslatot meg lehet fogalmazni. Mint mondta, a csíki, az udvarhelyi és a gyergyói anyákat képviselő egyesületekkel folytatott beszélgetésekből két fontos következtetésre jutottak: egyrészt vannak olyan problémák, amelyeket helyben kell megoldani, másrészt a jogszabályok szintjén is számos módosító javaslatot megfogalmaztak. Díjaznák a családbarát önkormányzatokat – Össze kell fogni a civilszervezeteket és nyitni kell azok az önkormányzatok felé, amelyek azon dolgoznak, hogy a családok számára támogatást nyújtsanak. A helyi tanácsokon múlik, hogy induljanak bölcsődék, tipegő csoportok, óvodák és iskola utáni foglalkozások – fogalmazott Kolozsvári Tibor megyei önkormányzati képviselő, Hargita Megye Tanácsa Család-, egészségügyi, szociális és vallási bizottságának elnöke. Minden ilyen kezdeményezés arra irányul, hogy a gyermeknevelési periódust töltő anyáknak segítsenek visszatérni az munkavállalók sorába. Sokaknak gondot jelent a gyermek elhelyezése, amíg munkába járnak, mivel nincs elég bölcsődei hely. A megyei tanács részéről felmerült annak a lehetősége, hogy azokat az önkormányzatokat, amelyek konkrét lépéseket tesznek az ügy érdekében, elismerésben részesítsék. Azokat az önkormányzatokat díjaznák, amelyek bölcsődét, tipegő csoportot, délutáni iskolai foglalkoztatást hoznának létre vagy telket kínálnának fel a fiataloknak házépítés céljából stb. Szintén a civilszervezetek és az önkormányzatok sikeres együttműködésében látják a gyesen lévő anyukák tovább-, illetve átképzését elősegítő tanfolyamok elindítását. Erre azért van szükség, mert akik több gyermeket vállalnak, akár 6-8 évig a munakerőpiaci szférán kívül kerülnek, és nem tudják tartani a lépést szakmájuk fejlődésével.
Az anyák nem a gyermeknevelési támogatás mértékének növelését kérik, hanem azt, hogy törvényes keretben szabályozzák zökkenőmentes újbóli munkába állásukat.
A vállalkozónak és az anyának is érje meg Tánczos Barna szenátor rávilágított arra a tényre, hogy az anyák nem a gyermeknevelési támogatás mértékének növelését kérik, hanem azt, hogy törvényes keretben szabályozzák zökkenőmentes újbóli munkába állásukat. – A gazdasági szereplőkkel kell megértetni azt, hogy érdemes foglalkoztatniuk a kisgyerekes anyukákat, erre jó például az otthonról végezhető munka. Számos olyan terület van, ahol ez bevezethető. Továbbá az anyák munkába való fokozatos visszatérése jó lehetőség arra, hogy ne egyik napról a másikra változzanak meg a családi mindennapok – fejtette ki a szenátor. A politikusok javaslata szerint az anyáknak eleinte 2, majd 4, 6 és végül 8 órás munkaidőben kellene hat hónap alatt „visszazökkenniük” a munkahelyi körülményekbe. Korodi Attila parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy szeptember óta újra méltányos az anyáknak járó gyermeknevelési támogatás. – Már csak a kisgyerekes anyák minőségi integrációjára van szükség. Ehhez azonban a vállalkozókat is helyzetbe kell hozni, akiknek ne csak kötelezettségeik, hanem lehetőségeik is legyenek, amelyet adókedvezmények biztosítása által lehet a legjobban megvalósítani. Kezdeményezzük például, hogy az üdülési, az ajándék- vagy az ételjegyekhez hasonlóan, legyenek úgynevezett bébiszitterjegyek – mondta Korodi Attila. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az általa vezetett intézmény családtámogatási kezdeményezéseit említette meg jó példaként, ilyenek voltak a játszótérépítési programok. – Talán a mienk az egyetlen megyei tanács az országban, amelynek kifejezetten nagycsaládosokat érintő pályázati kiírásai vannak. Továbbá kalákakezdeményezésünknek köszönhetően számos nappali foglalkoztató központ újult meg, de az egyházakkal való együttműködéseink is sikeresen támogatták a családokat – ismertette a megyei tanács elnöke a pozitív példákat. Megemlítette, hét éve, hogy fél órával csökkentették a kisgyerekes anyák napi munkaidejét, és ígéretet tett arra, hogy az intézményben hamarosan bevezetik a kisgyermekes anyukák munkába való fokozatos visszatérését a fent említett módon. Márk Boglárka


Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!