Még lehet referendum a választások napján

HN-információ

A szenátus alkotmányossági bizottsága pozitívan véleményezte kedden a Büntetőügyesek nélküli közéletet nevet viselő alkotmánymódosító civil kezdeményezést és a december 6-i parlamenti választásokkal egy időben a referendum megtartását. Tegnap a plénumban is szavazásra kellett volna bocsássák ezt a honatyák, ám mivel a szenátorok nem voltak elegen jelen Bukarestben, ez nem történhetett meg. Tánczos Barna Hargita megyei szenátor szerint még nem futottak ki az időből.  


AMentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) által előterjesztett kezdeményezés alapján készült tervezet megvonná a jogot a törvényszegőktől arra, hogy törvényhozói vagy helyi közigazgatási vezetői tisztségbe választhassák őket, és közpénzek fölött rendelkezhessenek. 
A javaslat az alkotmány 37-es cikkelyét módosítaná (A megválasztáshoz való jog) oly módon, hogy azok a személyek, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt, ne legyenek megválaszthatók helyi közigazgatási, képviselőházi, szenátusi vagy államelnöki tisztségbe mindaddig, amíg fel nem oldják valami miatt az ítéletet.
A javaslatot a képviselőház július 14-én elfogadta, a következő lépés a szenátus szavazata. Az alkotmány értelmében a javaslat törvényerőre emelkedéséhez a szenátus szavazata utáni 30 napban referendumot kell tartani a tervezetről. 
A parlamenti többség tegnap az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy a szenátorok fizikai jelenlétével tartják meg a plenáris ülést, lehetetlenné téve ezáltal többek között az RMDSZ törvényhozói számára, hogy részt vegyenek a vitán és a szavazáson. 
Az USR szenátorai ezt követően azzal a kéréssel fordultak a frakcióvezetők bizottságához, hogy hagyják jóvá a telefonszavazást. Dan Barna pártelnök elmondta, amennyiben nem teszik lehetővé a telefonos szavazást, az USR szenátorai nem fognak részt venni a plenáris ülésen. 
Végül kvórumhiány miatt tényleg nem tartották meg a plenáris ülést. A felsőház ügyvivő elnöke, a PSD-s Robert Cazanciuc szerint a plénum 68 szavazattal lett volna döntőképes, de csak 58 szenátor volt jelen, így berekesztette az ülést. A szenátus szintén szociáldemokrata párti alelnöke, Titus Corlăţean azt javasolta, hogy vonják meg azoknak a törvényhozóknak a juttatását, akik három hete nem jelentek meg az üléseken.
Tánczos Barna szenátor lapunknak azt nyilatkozta, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a szenátus még nem futott ki a határidőből a referendumról történő szavazással, ugyanis a jogszabály azt mondja, hogy a szenátusban történő szavazástól számított 30 napos időintervallum utolsó vasárnapján kell megszervezni a referendumot.  
– Elképzelhető, hogy a PSD és az USR között született egyezség értelmében, amely hirtelen koalíció formájában alakult ki, megpróbálnak újra plénumot összehívni holnapra (mára – szerk. megj.), és ha ez sikerül, akkor benne lennénk még a határidőben. Ma az történt, hogy a két párt szövetkezve kvórumot akart biztosítani a plénumban, fizikai jelenléttel. Az elmúlt több mint fél évben a szenátus plénumai online zajlanak, csak ha név szerinti szavazás történik, akkor megyünk be a parlamentbe. Ezúttal perceken keresztül latolgatták, hogy lenne a jobb, végül a plénumba nem ment be az USR, holott jelen voltak az épületben. Ezért a kijelölt napirendet sem vitatták meg – részletezte a szenátor. 
Hozzátette, hogy a két legfontosabb napirendi pont egyike a referendum megtartásáról való szavazás volt, míg a másik arra vonatkozott, hogy a kormány helyett a parlament döntsön a választások időpontjáról. 
A Büntetőügyesek nélküli közéletet című kezdeményezéssel kapcsolatban – amelyhez egymillió lakossági aláírást gyűjtöttek korábban – Tánczos Barna kifejtette, meglátása szerint ez az USR populista lépése, és egyetlen céljuk, hogy további szavazatokat szerezzenek. A rendszerellenességet hangoztató párt ugyanis még nem bizonyított, tagjai nem töltöttek be felelős pozíciókat sem a helyi adminisztrációban, sem a kormányzásban.  





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!