Kolozsváron drágább az új lakás, mint Bukarestben, Romániában mégis olcsó

Európai viszonylatban Bosznia-Hercegovina és Görögország után Romániában voltak a harmadik legolcsóbbak az új lakások 2023-ban, négyzetméterenkénti áruk a 2022-es 1461 euróról 1504 euróra nőtt – derül ki a Deloitte elemzéséből, amely huszonnégy ország lakáspiacát vizsgálta.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kolozsváron drágább az új lakás, mint Bukarestben, Romániában mégis olcsó
Új ingatlan. Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Az elemzés szerint változatlanul Ausztriában a legmagasabbak a lakásárak, 2023-ban 4920 euróba került egy négyzetméter; ezt Németország (4700 euró/négyzetméter) és Franciaország (4538 euró/négyzetméter) követte a sorban. A huszonnégy vizsgált országból tizenötben nőtt tavaly az új lakások átlagára 2022-höz képest, a legjelentősebb mértékben Magyarországon (13,3 százalékkal) és Lengyelországban (12,2 százalékkal). A legnagyobb árcsökkenést Olaszországban (mínusz 10,7 százalék), Dániában (mínusz 3,8 százalék), Norvégiában (mínusz 3,5 százalék) és az Egyesült Királyságban (mínusz 3,3 százalék) jegyezték.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A Deloitte elemzése szerint

Romániában tavaly némileg javult az új lakások megfizethetősége: míg 2022-ben egy 70 négyzetméteres új lakás megvásárlásához 6,3 évnyi átlagbérre volt szükség, tavaly ez 5,9 évre csökkent.

Ezzel Románia a negyedik helyen áll Dánia (4,7 évnyi bruttó átlagfizetés), Norvégia (4,8) és Olaszország (5,3) után. A legkevésbé megfizethető országok Csehország és Szlovákia voltak, ahol 13,3, illetve 12,7 évnyi átlagbérre volt szükség egy új lakás megvásárlásához.

A legdrágább európai városok listáját továbbra is Párizs vezeti, ahol az új lakások négyzetméterenkénti átlagára 14 900 euró volt. Ezt München (10 900 euró/négyzetméter) és London (8018 euró/négyzetméter) követte a sorban.

A romániai városok közül Kolozsváron voltak a legmagasabbak az árak (2434 euró/négyzetméter, 3 százalékkal több, mint egy évvel korábban), a második helyen Bukarest állt (1726 euró/négyzetméter), amelyet Brassó követett (1618 euró/négyzetméter).

Románia azon kevés európai országok közé tartozik, ahol nem a főváros a legdrágább: hasonló helyzetben van még Belgium, ahol Antwerpenben a legdrágábbak a lakások, Olaszországban Milánóban, Németországban Münchenben, Spanyolországban pedig Barcelonában vannak a legmagasabb árak – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!