Hirdetés

Egy kisvárosnyi személy él olyan lakásban, ahol nincs áram

Összesen 11 611 személy él elektromos áram nélküli lakásban Romániában, 40 százalékuk kiskorú; a probléma felszámolásához 12 millió euróra lenne szükség, azaz a 2024-es választási kampány költségeinek mintegy 25 százalékát kitevő összegre – nyilatkozta a napokban az Intelligens Energia Egyesület (AEI) elnöke, Dumitru Chisăliţă. 

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egy kisvárosnyi személy él olyan lakásban, ahol nincs áram
Illusztráció. Nincs még mindenhol áram az országban Fotó: Hodgyai István

Sajtótájékoztatóján Chisăliţă az áram nélküli romániai háztartások regiszterének adatait ismertette. „5494 elektromos áram nélküli lakóingatlant azonosítottunk.

Sajnos van néhány élen járó megyénk ebben a tekintetben: Szatmár, Beszterce-Naszód, Hargita, Kovászna, Suceava.

Ezekben a megyei tanácsok jelentése szerint nagy problémát jelent az elektromos áram hiánya az otthonokban” – mondta a szakember. Hozzátette, azt is megvizsgálták, hogy az érintett lakóingatlanokban állandó jelleggel ott élnek a lakók, vagy csak időszakosan, rendszerint nyáron, amikor például kiviszik legeltetni az állataikat. „3646 állandó jelleggel lakott ingatlanban nincsen elektromos áram. Megyék szerinti bontásban Kovászna megye áll az első helyen ezen a téren” – mutatott rá Chisăliţă.
Arról is beszámolt, hogy 11 611 ember lakik jelenleg olyan ingatlanokban, amelyekben nincs áram, 40 százalékuk kiskorú. Vannak megyék, amelyekben sok az elektromos áram nélküli ingatlan, és az ezekben élők száma is magas, más megyékben javulást mutat a helyzet, csökken az ilyen lakóépületek száma. Szám szerint 4499 gyermek él áram nélküli házakban – tette hozzá.

Az Intelligens Energia Egyesület elnökének adatai szerint a jegyzékben szereplő lakóingatlanokat 1800 és a 2000-es évek eleje között építették, az építési év átlaga 1954. A megyei önkormányzatok nyilvántartásában elérhető adatokból ugyanakkor az derül ki, hogy

az elektromos áram nélküli állandó lakhelyek mindössze 25 százaléka van két kilométernél messzebb az elosztóhálózattól.

A házak jogi helyzetét illetően a legtöbb ingatlan nincs telekkönyvezve, sok esetben szerződés sincs, és nincs nyomuk a polgármesteri hivatalban sem ezeknek az ingatlanoknak.
„Elvégeztük a számításokat. Körülbelül 12 millió euróra lenne szükségünk, hogy ezt a problémát teljes egészében megoldjuk. Ez a 25 százaléka annak az összegnek, amit 2024-ben a választási kampányokra költenek” – idézte Dumitru Chisăliţă sajtónyilatkozatát az Agerpres hírügynökség.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!