Két tanintézet egészségügyi engedély nélkül

Hargita megyében mindössze két, oktatási célokat szolgáló, épület nem rendelkezik egészségügyi engedéllyel – nyilatkozta lapunknak dr. Tar Gyöngyi tiszti főorvos. A megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője szerint az elmúlt időszakban sokat javult az oktatási intézmények állapota: míg 2007-ben a vidéki iskolák többségében problémát jelentett a vízöblítéses mellékhelyiségek biztosítása, mára mindenhol megoldották ezt.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 4 perc
Két tanintézet egészségügyi engedély nélkül
Óvodai illemhely. Egy-két kivétellel mára minden tanintézet megfelelő higiéniai körülményeket biztosít Fotó: Veres Nándor

Az elmúlt tíz évben a Hargita megyei tanintézetek szinte mindegyikét felújították EU-s források, országos pályázati programok vagy a magyar kormány támogatása révén. Dr. Tar Gyöngyi tiszti főorvos szerint ennek köszönhetően mára a minimálisra csökkent azoknak az oktatási helyszíneknek a száma, amelyek nem rendelkeznek egészségügyi engedéllyel. 
A megyei népegészségügyi igazgatóság munkatársai rendszeresen ellenőrzik a tanintézeteket, főként azokat az épületeket, amelyek korábban nem feleltek meg az egészségügyi előírásoknak. 

Visszavonták az engedélyt

– Idén a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskolához tartozó óvodának kellett visszavonjuk az egészségügyi engedélyét – ami szintén a főépületben a működik –, mivel az iskola épületének felújítása kapcsán felszámolták az óvodások számára korábban kialakított mellékhelyiséget. Az előírások szerint viszont külön mosdóra és mellékhelyiségre van szükség az óvodások és általános iskolások számára, reméljük tehát, hogy az üresen maradt helyiséget az iskola vezetősége visszaállíttatja az eredeti rendeltetésének megfelelően

– nyilatkozta lapunknak a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A kászonaltízi általános iskola igazgatója jogtalannak és megalapozatlannak tartja az engedély visszavonását, azonban ennél többet nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

– Jelenleg összesen három mellékhelyiséggel működik az általános iskola és a hozzá tartozó óvoda

– mondta még, amikor a jelenlegi körülményekről kérdeztük.

Elhúzódó megoldás

A második, érintett tanintézet már tavaly is egészségügyi engedély nélkül működött, itt tehát egy elhúzódó problémával áll szembe az iskola vezetősége, illetve az azt fenntartó önkormányzat. 

– A gyimesfelsőloki Kom­ját­patakán működő óvodaépü­let befogadóképessége és a mos­dók száma sem felel meg az előírásoknak. Ezeknek orvoslását csak egy nagyobb beruházás tudná megoldani

– közölte a tiszti főorvos. 

Jelentős javulás

A Hargita megyében működő 143 oktatási intézménynek több mint 500 alegysége van, dr. Tar Gyöngyi szerint pedig, míg 2007-ben és az azt követő években visszatérő problémát jelentett, hogy a vidéken működő iskolákban és óvodákban nem volt vízöblítéses mellékhelyiség, a községi intézmények ivóvíz- és csatornahálózat hiányában bevizsgált vezetékes víz nélkül működtek, sőt maguk az épületek is sok esetben alkalmatlanok voltak a tanításra, mára minimálisra csökkent az épületekben tapasztalt hiányosságok vagy problémák száma. 

– Láthatjuk, hogy óriásit léptek előre az oktatási intézmények, ez köszönhető az önkormányzatoknak, a pályázati lehetőségeknek, a tanfel­ügyelőségnek és a prefektusi hivatalnak is

– fogalmazott a tiszti főorvos.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!