Különleges, régi fotókat találtak Gyergyószentmiklóson

Helytörténeti szempontból igen értékes fényképalbum került elő egy gyergyószentmiklósi család gyűjteményéből. Az 1930-as és 1940-es években készült fotók a város főterének felújítását, Horthy Miklós, majd Andrea Cassulo bukaresti pápai nuncius látogatását, valamint Márton Áron bérmálási körútját örökítik meg. Ugyanakkor számos korabeli utcakép, tájkép, gyilkostói látkép is fellelhető Szilágyi József egykori amatőr fényképész albumában, amelynek jó részét már digitalizálták.

Hegyi Zsuzsánna
Becsült olvasási idő: 3 perc
Különleges, régi fotókat találtak Gyergyószentmiklóson
Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Véletlenül, egy beszélgetés nyomán került egy régi, de igen értékes fényképalbum a Szent Miklós-plébániához. Az album egy gyergyószentmiklósi család tulajdona, a benne lévő fekete-fehér fényképek nagy részét Szilágyi József egykori gyergyószentmiklósi amatőr fotós készítette az 1930-as évek végén, a ’40-es évek elején. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– A fotóalbumban lévő pecsétek, valamint a város történetével foglalkozó különböző kiadványok alapján meg tudtuk állapítani, hogy ezek a fényképek javarészt Szilágyi József munkái, de van néhány, ami más alkotóé. A Tarisznyás Márton Múzeum munkatársai egyértelműen azonosítani tudták, hogy Szilágyi József annak a bizonyos Szilágyi családnak volt a tagja, amely a Szilágyi Hotelt és Vendéglőt működtette Gyergyószentmiklós főterén – ismertette Fórika Sebestyén, a Szent Miklós-plébánia pasztorálasszisztense, aki Dávid György főesperes megbízásából társult a múzeum által indított interaktív fotóarchívum, a Gyergyói DIA bővítéséhez.

Az albumban lévő fotók több helytörténeti eseményt is megörökítettek, ugyanakkor számos, eddig nem látott élet-, táj- és látkép is visszaköszön a fotókról.

– A különféle kategóriákba sorolt fényképek közül

kiemelkedő az a sorozat, amely Horthy Miklós Gyergyószentmiklósra érkezéséről, illetve Andrea Cassulo bukaresti pápai nuncius, Márton Áron püspök bérmálási körútja során tett látogatásáról szól.

A másik érdekessége az albumnak, hogy készültek a ’30-as évek végén és a ’40-es évek elején olyan képek a városról, amelyek a főtér átalakulását követik nyomon, az akkor zajló munkálatokat egészen részletekbe menően mutatják be – részletezte Fórika Sebestyén.

Ezek mellett több kép készült a főtéri vásárokról, a Visszafolyó és a Szent Anna-kápolnák környékéről, az örmény katolikus templomról, a Csíky-kertről, a Salamon Ernő Gimnáziumról. Több fotó készült a Gyilkos-tóról is, sőt egy sorozat a tavon zajló jégtáncot is megörökíti.

Az albumból, sajnálatos módon, hiányzik néhány fénykép, de van fotó a dolgozóasztalánál ülő Szilágyi Józsefről. Az albumban megőrzött fényképeket digitalizálják, néhány belőlük már most megtalálható a Gyergyói DIA oldalán, sok-sok más régi fotóval együtt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!