A közösséget szolgálókat tüntették ki

HN-információ

Díszpolgári címet, Pro Urbe díjakat adtak át és megerősítették a testvérvárosi kapcsolatokat a Szent Miklós Napok alkalmával tartott dísztanácsülésen Gyergyószentmiklóson. Az ünnepi ülést pénteken tartották.

Dr. Garda Dezső történész kapta a Díszpolgári címet Fotó: Szent Miklós Napok / facebook

Nagy Zoltán polgármester köszöntötte a helybéli ünneplőket, valamint a testvérvárosok képviselőit. Beszédében az emberi kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet.
– Egyre többen elmondjuk magunkról, hogy rossz kapcsolattartók vagyunk, hogy nem fordítunk elég időt kapcsolataink minőségi ápolására – mondta a városvezető, megjegyezve, komoly áldozatokat kell hozni mindazért, ami száunkra fontos.

Kitüntetés és elismerés
Díszpolgári címmel tüntették ki dr. Garda Dezső történészt. A méltatásban elhangzott, olyan köztiszteletben álló történész tanárról van szó, akinek munkássága nagyban segítette a város és az erdélyi magyarság múltjának megismerését, jelenének, jövőjének alakulását.
Méltatója, Baricz Zsuzsanna hangsúlyozta, dr. Garda mindig a közösség felemelkedéséért dolgozott.
A kitüntetett azt mondta, nem számított erre az elismerésre.
– Mindig ellenzéki voltam, mindig kimondtam a véleményemet, az ilyen embereket általában nem szeretik – fogalmazott Garda.
Pro Urbe díjat kapott dr. Dom­bay István, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Gyergyó­szent­mik­lósi Kihelyezett Tagozatának igazgatója, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a városban elindulhatott az egyetem.
Szintén Pro Urbe díjjal tüntették ki Zsigmond Attila filmes szakembert is, aki sok díjazott alkotásával viszi Gyergyó hírnevét.
Idén öt nyugdíjazott pedagógus munkáját ismerték el életműdíjjal, hasonló elismerésben részesült két orvos is.
Ez alkalommal osztották ki a Tarisznyás Márton- és Karancsi Sándor-díjakat is. Kiemelt önkormányzati elismerést adtak át a jubiláló intézményeknek, valamint egyesületeknek, rendezvényeknek.

Erősítik a kapcsolatokat
Idén több testvérvárossal jubileumot ünnepel Gyergyó­szent­mik­lós.
– Olyan kapcsolatok évfordulóit üljük, amelyeket 25 és 5 éve kötöttek meg elődeim, és amelyekben az akkori vezetők vállalták, hogy egymás kölcsönös meghallgatásával, segítésével, partnerkapcsolatok kialakításával, eszmecserékkel, élő kapcsolattal töltik fel a szerződést – mondta Nagy.
A testvérvárosok vezetőit ennek a szerződésnek a megerősítésére hívták meg.
– A valamikori városvezetések után a jelenlegi városvezetéseken a sor, hogy kifejezzék: továbbra is érték ez a negyed évszázados kapcsolat, hogy továbbra is vállalják a benne foglaltakat és továbbra is készek áldozatot hozni a jó kapcsolat érdekében – hangsúlyozta a polgármester.
Megjegyezte azt is, időtálló kapcsolatokra törekszik.
– Nem az a fontos, hogy egyik napról a másikra látványos dolgokat alkossunk, hanem az, hogy hosszú távon maradandót. Nem az a fontos, hogy ideig-óráig tartó érdekkapcsolatokba bonyolódjunk, hanem hogy megalapozott, azonos értékrenden álló stabil és őszinte kapcsolatokkal gazdagodjunk – fogalmazott.
Békés, Budapest V. kerület, Eger, Kiskunmajsa, Siófok és So­morja városokkal erősítették meg a szerződést.
Akár az előző években, Somorja város képviselői idén is ajándékot hoztak, ezúttal a fogyatékos gyerekek napközijét működtető Napsugár az Esőben Egyesületnek adták át adományukat. Somorja polgármestere a gyergyószentmiklósi városvezetéstől székely mellényt kapott ajándékba, hogy valóban itthon érezze magát Gyergyóban. Orosz Csaba azt mondta, a testvérvárosi kapcsolat megkötése előtt nem járt Erdélyben, azóta viszont már sokszor, és minden alkalommal úgy jön, mintha hazaérkezne. Ez alkalommal is elhangzott, bár a felvidéki Somorja város Gyergyószentmiklós egyik legfiatalabb testvére, a két település kapcsolata a legintenzívebbek közé tartozik.

Lázár Hajnal



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!