Hirdetés

Két jubileumról a Márton Áron-konferencián

Márton Áron 100 évvel ezelőtti pappá szentelésére emlékeznek a helyiek, egyházi elöljárók és történészek szombaton Csíkszent­domokoson. A néhai szent életű püspök emlékére szer­vezett és a róla elnevezett konferencián – Assisi Szent Ferenc tranzitusának 800. évfordulója alkalmából – többek között szó lesz az Erdélyi Ferences Rendtartomány és Márton Áron püspök együttműködéséről is.

Fazakas Bea
Két jubileumról a Márton Áron-konferencián
Tovább éltetik a Márton Áront övező tiszteletet. Megemlékezés Domokoson Fotó: Márton Áron Múzeum/FB

Márton Áron püspök 1896. augusztus 28-án született. A születésnapjához legközelebbi hétvégén immár tizenhárom éve szerveznek tiszteletére ünnepi megemlékezést, konferenciát szülőfalujában, Csík­szentdomokoson. Az idei rendezvényt szombaton tartják a Márton Áron Múzeum és az Erdélyi Ferences Rendtartomány közös szervezésében emlékezve arra is, hogy 800 éves a ferences tranzitus.
A konferencián egyházi elöljárók és történészek egyaránt részt vesznek, ugyanakkor az olasz Cris­tiana Marinelli, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének posztulátora is tiszteletét teszi. Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum vezetője, a konferencia szervezője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a tavaly kinevezett posztulátor második alkalommal látogat a településre, ahol beszámol a boldoggá avatási folyamat részeredményeiről. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Megjegyezte, hogy a boldoggá avatási folyamat hosszas, sok részletre kiterjedő adminisztratív procedúra, melynek részleteiről nem kapott bővebb tájékoztatást. A fejlemények szombaton derülnek ki, tudtuk meg. 
Lázár Csilla a konferencia célját összegezve kijelentette, hogy a legfontosabb Márton Áron püspök tiszteletének éltetése, e tiszteletnek a fiatalabb generációknak való átadása.

– Márton Áron jelentőségét saját élettapasztalatuk szerint tudják a maga helyén értékelni azok, akik ismerték őt. A múzeum szerepe a fiatalabb generáció megszólításában vállal felelősséget, hiszen a hátrahagyott életpéldát csak általuk lehet tovább örökíteni

– közölte a Márton Áron Múzeum igazgatója, kitérve arra is, hogy az esemény során egyháztörténeti kutatóknak is szeretnének nagyobb nyilvánosságot engedni.
A tanácskozás során új szempontokat mutatnak be Márton Áron és a ferencesek szoros együttműködéséről, sőt a titkos ferences papszentelésekről a kommunista diktatúra idején, Márton Áron fiatalkori egyéniségének alakulásáról és a lengyelekkel ápolt jó kapcsolatáról is szó esik. 

– Történészi konferenciákon rendszerint a szakemberek hallgatják egymást, de reményeink szerint a Márton Áron-konferencián többen vesznek majd részt vesz, akik érdeklődnek mind a történelem és mind a néhai püspök iránt, de nem szakemberek. Az esemény a történészeknek is jó lehetőséget teremt a megmutatkozásra

– nyugtázta a szervező.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!