Érdemes többet felpróbálni

Mire érdemes figyelni iskolatáska-vásárláskor a küllem és az ár mellett, hogyan kell megfelelően hordani a táskát, hogy gyermekünk egészsége biztonságban maradjon? Néhány fontos kérdés a tanév kezdete előtt – megválaszolásukra szakembert kértünk fel.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Érdemes többet felpróbálni
Bőséges választék. Csak a pénztárcánk szabhat határt Fotó: Hadnagy Éva

Nemsokára kezdődik a 2024–2025-es tanév így lassan el kell kezdeni a szükséges tanszerek beszerzését. Az egyik legnagyobb kiadást a családok számára talán az iskolatáska megvásárlása jelenti. Kínálatból nincs hiány, így forma, méret, márka, szín és stílus szerint mindenki kedvére és pénztárcájához mérten válogathat. A legolcsóbb darabokat már 60-70 lejért is beszerezhetjük, a legdrágábbakért pedig a 600-700 lejt is elkérhetik. Igaz, ezekhez általában tolltartó és tornazsák is tartozik.

Minél többet kell felpróbálni

Hadnagy Ágnes székelyudvarhelyi gyógytornász szerint az iskolatáskák kiválasztásakor is, akárcsak cipővásárláskor érdemes minél többet felpróbálni, meghallgatni a gyermek véleményét azzal kapcsolatosan, hogy milyen érzés viselni azt, illetve saját szemünkkel is látni, hogyan áll az a gyermek hátán. Mint mondta, már a középkategóriás hátizsákok is nagyon jó minőségűek, mindent tudnak, amit egy iskolatáskától elvárhatunk.

– Bármilyen táskát is válasszunk, fontos szempont, hogy a vállpántja állítható legyen, a hátának legyen tartása, akár párnázott is lehet, illetve legyen mellkaspántja, amelyet össze lehet csatolni, ez segít ugyanis a hátra nehezedő súly megfelelő elosztásában

– fogalmazott a gyógypedagógus.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Jó táska, jól beállítva

Mindezek mellett figyeljünk arra, hogy arányos legyen a gyermek magasságával, a szélessége pedig ne haladja meg a hát szélességét. Hangsúlyozta: az, hogy veszünk egy jó táskát, csupán fél siker, a legfontosabb, hogy azt megfelelően ráállítsuk a gyermekre, illetve megtanítsuk arra, hogy hogyan tudja ő saját magának beállítani.

– Feszesen, de ne szorosan húzzuk a gyermek hátára a táskát, ez biztosítja az egyenes testtartást. Ezeket a mozdulatokat minden egyes táskafelvétel után meg kellene ismételni. A jó beállításnak köszönhetően terhelődik egyenletesen a test, és ezáltal fejlődik az izomzat

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Érdemes többet felpróbálni

Fizikai érettség is kell az iskolához

Ajánlott könnyű táskát választani, hiszen a bele kerülő tanszerek miatt több kilogrammnyi terhet kell majd cipeljenek a hátukon a gyermekek, így nem hiába mondják, hogy egyfajta fizikai érettségre is szükség van az iskolakezdéshez.

– A táskák nehezek, de ne akarjuk feltétlenül megkímélni a gyermeket ettől a tehertől. Alapvetően egészséges és természetes dolog, hogy bizonyos fokú fizikai terhelésnek vannak kitéve, hiszen ennek köszönhetően alakul megfelelően a csontsűrűség, erősödik az izomzat

– mondta Hadnagy Ágnes.
A szabályok, előírások szerint a gyermek testsúlyának legtöbb húsz százaléka lehetne a cipelendő súly, a táskák helytelen beállításával azonban még többnek tűnik ez a teher, és gyakran rossz testtartással, előre dőlve kompenzálják ezt a gyermekek. A jól beállított táska azonban segíti az egyenes testtartást. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!