Hirdetés

Magokat lehet kölcsönözni a könyvtárban

Vetőmagokat lehet kölcsönözni a Kájoni János Megyei Könyvtárban, majd a termesztett növényről leszedett magokat vissza kell vinni a könyvtárba – így működik a magkönyvtár. A megyei könyvtárban jelenleg magokat gyűjtenek, a könyvtár munkatársai arra kérik az érdeklődőket, hogy az idei, jól termő, őshonos, a helyi klímát jól bíró növények magjait kis papírtasakokban juttassák el a könyvtárba, feltüntetve a mag nevét, fajtáját, a magfogás évét és helyét, valamint fény- és vízigényét.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Magokat lehet kölcsönözni a könyvtárban
Fotó: Péter Ágnes

Magkönyvtárat nyitott a Kájoni János Megyei Könyvtár, feltöltése november elején kezdődött. Mint megtudtuk, az új könyvtári szolgáltatással vetőmagokat lehet kölcsönözni, amelyeket otthon kell elültetni, később a növényről le kell szedni a magokat, és a kölcsönzött mennyiség kétszeresét visszajuttatni a könyvtárnak. A visszavitt magok biztosítják a magkönyvtár gyűjteményét, hiszen a visszajuttatott magok ezután egy másik látogatóhoz, esetleg hobbikertészhez kerülnek. 
Az őshonos magok cseréje, kölcsönzése a könyvtár erre a célra kialakított helyszínén, a könyvtárépület földszintjén történik. Az érdeklődők növénytermesztéssel kapcsolatos kézikönyveket is kölcsönözhetnek, néhány kiadványt a könyvtárosok el is helyeztek a magokat tároló kartotékszekrényen. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Amennyiben rendelkeznek idei, jól termő, őshonos, a helyi klímát jól bíró növények magjaival, kérjük, hozzanak belőle a könyvtárba, hogy a maggyűjtemény szaporodjon. A magokat kis papírtasakokban szeretnénk tárolni, kérjük kedves látogatóinkat, hogy ebben a formában juttassák el a könyvtárhoz. A tasakok mellé néhány fontos információt csatolunk, mégpedig a mag nevét, fajtáját, a magfogás évét és helyét, valamint fény- és vízigényét

– közölték a könyvtár munkatársai lapunkkal.
Már többféle paszuly- és paradicsommag van a fiókokban, de a könyvtárosok arra buzdítják az érdeklődőket, hogy hozzanak vetőmagokat a könyvtárba. 
Az ötlet nyugati országok könyvtáraitól származik, ahol már több éve működik hasonló, környezettudatos könyvtári szolgáltatás.

Péter Ágnes

– A lakosság egyre inkább nagyobb városokba tömörül, elveszíti szoros kapcsolatát a természettel, ezért nagyon fontos, hogy a közösségi térként is működő könyvtár segítse a közvetlen környezetét, közösségét a természettel való együttélésben. A maggyűjtés ősi szokás, mellyel hazánkban, megyénkben az emberek, növénytermesztéssel foglalkozók évtizedek óta foglalkoznak. 
A magok cseréje, ajándékozása családtagok és szomszédok közt évente történik napjainkban is, ráadásul a kertészkedő ember szívesen osztja meg tapasztalatait a növénytermesztés kapcsán, a saját termés mindig örömet szerez, ezért is van közösségkovácsoló szerepe a magkönyvtárnak – mondta Lázár Ildikó könyvtáros.
A magkönyvtár célja tehát a közvetlen környezet, az őshonos növényvilág megőrzése és a kertészkedés iránt érdeklődő közösség építése. A magkönyvtár a magmegőrzés és a magkölcsönzés által segíti a közösséget, teret és helyet biztosít az őshonos és a helyi időjárást jól tűrő zöldségek és fűszerek magvainak tárolásához és cseréjéhez.

– A megyében nálunk nyílt meg először magkönyvtár, és az országban is élen járunk, de szeretnénk, ha falvakban is elterjedne a kezdeményezés

– mondta Gyulai Arthur, a könyvtár igazgatója.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!