Hirdetés

Korodi: ősszel zár be a tejfeldolgozó, a gyár alap-infrastruktúrája viszont marad

Ősszel kerül lakat a Lactatis csíkszeredai tejfeldolgozó üzemére, a gyár alap-infrastruktúrája azonban a telephelyen marad. Korodi Attila polgármestert kérdeztük.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Korodi: ősszel zár be a tejfeldolgozó, a gyár alap-infrastruktúrája viszont marad
Korodi Attila. Archív Fotó: Korodi Attila közösségi oldala

Egyeztettek a csíkszeredai városháza és a Lactalis tejfeldolgozó képviselői hétfő reggel, miután a cég múlt hét végén bejelentette, bezárja a csíkszeredai egységét, az üzem mind a 95 munkavállalóját pedig elbocsátják. Arról, hogy mi hangzott el ezen az egyeztetésen, Korodi Attila polgármestert kérdeztük.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A város első embere elmondta: a megbeszélés kezdetén kifejtette a cég képviselőinek is az álláspontját, miszerint azt elfogadják, hogy bizonyos gazdasági meggondolásokból ilyen jellegű megoldások mellett döntöttek, az viszont felháborító, hogy az elmúlt években a Lactalis Románia elzárkózott attól, hogy beszélgessenek a helyi gazdasági életben vállalt szerepükről, esélyt sem adva a városházának, hogy időben felkészülhessek a gyár esetleges bezárására. Korodi szerint ezt egyébként a cég képviselői is belátták, hogy rossz volt a kommunikációjuk a városházával.

A találkozón elhangzott, hogy

a gyár ősszel fejezi be a tevékenységét a városban, tehát akkor zár be végleg. Pontos dátumot viszont nem közölt velünk Korodi, becslések szerint október közepére várható.

Megtudtuk azt is, hogy a polgármester a Lactalis Románia képviselőitől azt kérte, hogy a következő időszakban számoljanak azzal, hogy a gyár telephelye nagyon fontos terület a város infrastruktúrájában, ezért egy alapos információcsomagot kértek, hogy mit is jelent számokban és felszerelésben az ottani eszközpark. Ez azért fontos, mert nagy valószínűség szerint a gyár épületét értékesítik más élelmiszeripari vállalat számára, így lényeges, hogy mi marad ott, és mit szállítanak el. A cég képviselői úgy tájékoztatták a városházát, hogy

az eszközparkból csak egy gépet szállítanak el, a többi felszerelés, azaz az alap-infrastruktúra marad. 

Korodi úgy fogalmazott, noha a város nyilvánvalóan nem tud beruházóként gondolkodni, partner abban, hogy az érdeklődő vállalkozásokat minél több információval és módon segítsék. Sajnos ez akár nagyon hosszú időszak is lehet, hiszen az ilyen beruházásokról évekkel előre döntenek – fogalmazott kérdésünkre Korodi.

A polgármester egyébként a minapi Facebook-bejegyzésében azt írta, sorra felvette a kapcsolatot a hét legfontosabb csíkszeredai és csíki élelmiszeripari vállalkozás tulajdonosaival, képviselőivel, valamint a Székely Gazdák Egyesületével.

– Arról tájékoztatta őket, hogy minden bizonnyal hamarason értékes, szakképzett munkaerő szabadul fel a városban. Nem engedjük el azoknak a munkavállalóknak a kezét, akikét a tejgyár már elengedte: kérjük, küldjék el önéletrajzukat a gfdi.szereda@gmail.com e-mail-címre a gazdaságfejlesztési osztályunknak, és igyekszünk összekapcsolni őket a hasonló profilú, munkaerőt kereső csíki vállalkozásokkal. Városházaként továbbra is a helyi vállalkozók támogatására törekszünk. Ezért adókedvezményeket hoztunk létre a munkahelyteremtő vállalkozások megsegítésére, partnerségeket kötöttünk új gyártósorok, kapacitásbővítés érdekében. Mindez akkor válik még inkább sikeressé, ha a csíkszékiek többnyire helyi termékeket vásárolnak, hiszen ezzel támogatják a vállalkozásokat, a munkahelyeket, a fiatal munkavállalók itthon tartását – olvasható.

A tejfeldolgozó bezárásának körülményeiről itt írtunk bővebben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!