Hirdetés

Húsz éve külön utakon

Húsz éve vált külön egymástól Csíkszentkirály, Csíkszentlélek és Csíkszentimre, a kerek évforduló apropóján szerdán dísztanácsülést tartottak a csíkszentkirályi kultúrotthonban. A házigazdák függetlenségi ünnepségre a környező települések elöljáróit és az egykori nagyközség szétválásának előmozdítóit egyaránt meghívták. A napirendi pontok között volt ünnepi előadás, nosztalgia és díjátadó.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Húsz éve külön utakon
Dísztanácsülés az önállósodás huszadik évfordulóján Fotó: Vlaicu Lajos

Húsz éve annak, hogy az egykor Csíkszentkirályt, Csíkszentléleket és Csíkszentimrét magában foglaló nagyközség – csíkszentkirályi községközponttal – három különálló településre bomlott. Ennek emlékére szerdán dísztanácsülést tartottak a csíkszentkirályi kultúrotthonban, ahova egykori és jelenlegi közigazgatásban dolgozókat és elöljárókat invitáltak.

Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere köszöntötte a jelenlevőket, majd a helyi Vitos Mózes Általános Iskola diákjai és a helyi néptánccsoport előadása következett. Az előadás után, a meghívottak közül többen nosztalgikus elbeszélésbe kezdtek. Gergely András, az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás vezetője rámutatott: a rendszerváltást követő évtizedben a csíki falvak többségét közös közigazgatás jellemezte. Csíkszentmárton, Csíkkozmás és Lázárfalva egy közigazgatási rendszerhez tartozott, akárcsak Csíkszentkirály, Csíkszentimre és Csíkszentlélek, de a felcsíki falvaknál is hasonló volt a helyzet.

Húsz éve külön utakon

– Nehéz volt ügyeket intézni, ráadásul elkerülhetetlen volt, hogy a valamelyik településhez csatolt másik település ne érezze magát mostohatestvérként. A közös érték erő. De amint az elmúlt húsz év során bebizonyosodott, az önállósodás hatalmas energiákat szabadított fel. Jó döntést hoztunk, még akkor is, ha most ismét terítéken van – spórlás ürügyén – az adminisztrációs átszervezés. A közösségeket egyenként megkérdezve szerintem nem támogatnák az újabb egyesülést. A települések külön hatalmas fejlődésnek indultak – mondta Gergely András, aki a végén töretlen fejlődést kívánt a településeknek.

Pál Péter, a 2004-ben különvált Csíkszentlélek első polgármestere megjegyezte: két sikertelen népszavazást követően végül harmadjára elérték a célt.

– Együttes erőfeszítés gyümölcse volt a különválás, amelyből mindhárom település győztesen jött ki. Bár voltak, akik ellenezték a különválást ipar és egyéb tényezők hiányában, amelyek Szentkirályt leszámítva a többieket érintették, de azóta sem bánta meg senki – vélekedett Pál Péter.

Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere szerint 36 év után Csíkszentkirály és Csíkszentimre 2004-ben különváltak, de a két település jó kapcsolatot ápol, és vannak közös projektjeik. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte: fontos, hogy valamennyi településnek méretétől függetlenül legyen gazdája. A megyeelnök a különvált településeket Hargita Megye Közszolgálatáért díjjal tüntette ki.

Az ünnepség zárásaként Székely Ernő Csíkszentkirály díszpolgári címét adományozta Ráduly Róbert Kálmánnak, illetve László Pált post mortem díjjal tüntette ki.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!