Határidőre elkészülhet a művelődési ház

Bár a csatószegi művelődési ház felújítási munkálataiban még mindig nincs látványos előrelépés, a beruházás pro­jektmenedzsere szerint határidőn belül be tudják fejezni az építkezést. A több mint két éve elkezdett munka során nagyon sok, az épület statikai és szerkezeti állapotára vonatkozó, előre nem látható probléma merült fel, ezek orvoslása pedig új és új szakértők bevonását követelte meg.

Pál Bíborka
Határidőre elkészülhet a művelődési ház
Fotó: Péter Ágnes

Nincs könnyű helyzetben a csatószegi művelődési ház felújításával a csíkszentsimoni polgármesteri hivatal, mivel a folyamat során számos olyan, előre nem látható probléma merült fel, amelyek miatt a kivitelezés elhúzódott, és jelenleg is tart. Az országos helyreállítási tervben (PNRR) finanszírozást nyert beruhá­zás projektmenedzserével azt tekintettük át, hogy pontosan hol is tart most a művelődési ház korszerűsítése, és konkrétan milyen akadályokba ütközött.
Amint arról már korábban beszámoltunk, az épület felújításának három évvel ezelőtti elkezdését követően nagyon gyorsan kiderült, hogy le kell állni az építkezéssel, mert a falak meg vannak repedve.

– A repedező falak miatt az építési felügyelőség leállította a munkálatokat. Kiderült, hogy bár a felújítási tervben nem szerepel, de az épület alatt két pincehelyiség van, ez okozhatja a problémát. Elővigyázatosságból új talajmechanikai szakvéleményt, geotanulmányt kértünk, amely megállapította, hogy az épület alapja nem megfelelő, az ingatlan a jelenlegi formájában nem felújítható

– ismertette az előzményeket dr. Csák László projektmenedzser.
A kivitelezés tehát az eredeti formában nem folytatódhatott, előbb statikai szakvéleményt kellett rendelni, ez alapján aztán elkezdték az épület konszolidációs és biztonsági munkálatait, vagyis gyakorlatilag visszabontották az épületet az alapokig, és megerősítették azt. Ezeknek a munkálatoknak a finanszírozására hitelt vett fel az önkormányzat, illetve a Vidékfejlesztési Ügynökség és Hargita Megye Tanácsa is segített a pluszköltségek fedezésében. 

– Határidőn belül vagyunk, jövő év augusztusig kell elkészüljön a beruházás. Jelenleg a konszolidációs munkálatok végét várjuk, hogy aztán elkezdődhessen a tetőszerkezet visszaállítása. Mindezek után térhetünk vissza az eredeti projekthez, vagyis az épület modernizálásához

– közölte a projektmenedzser.
A művelődési ház modernizálása a helyiségek bővítését, a nyílászárók cseréjét, új padlózat, illetve szellőztető- és fűtésrendszer kiépítését jelenti, ami pedig a projektmenedzser szerint az egyik legfontosabb, hogy az országos helyreállítási tervben felújított épületek mind megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!