Hirdetés

Hagyományos étkek egészségesen

A Providentia Idősek Központjában idősek és fiatalok készítettek főztek együtt, figyelembe véve a dietetikus szakember tanácsait is, hogy egészséges fogások készüljenek. A közös főzés és az egészséges táplálkozás népszerűsítése része a Spektrum Oktatási Központ másfél éve zajló, különböző képzéseket magában foglaló programnak.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Hagyományos étkek egészségesen
Fiatalok és idősek dolgoztak együtt. Csapatmunka Fotó: László F. Csaba

Idősek és a Kájoni János Szakközépiskola önkéntes diákjai főztek együtt a zsögödi Providentia Idősek Központjában pénteken. Hagyományos székely recepteket használtak, amelyeket Végh Hermina dietetikus segítségével egészségesebb változatban készítettek el, kicserélve néhány alapanyagot. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szilvás gombóc és mákos galuska

Ottjártunkkor épp szilvás gom­bóc és mákos galuska készült, és az ételekhez teljes kiőrlésű lisztet, illetve cukor helyett édesítőszereket használtak. A főzés előtt a die­te­ti­kus, Végh Hermina rövid előadást tartott az egészséges táplálkozási szokásokról, illetve a szakember tanácsokat adott a hallgatóknak, hogy időskorban mire kell figyelniük az alapanyagok kiválasztásakor és az ételek elkészítésekor annak érdekében, hogy különböző betegségeket előzzenek meg. A jelenlévők érdeklődve hallgatták az elmondottakat, az előadás végén sokan tettek fel kérdéseket a szakembernek.
Az ételek elkészítése közben az idősek megtanították az iskolásokat, hogyan kell meggyúrni a tésztát a szilvás gom­bóc­hoz és a galuskához, végül pedig együtt kóstolták a hagyományos ételek „diétás” változatát. A nyugdíjasok nyitottan fogadták az újdonságokat, az önkéntesek pedig szívesen segítettek a főzésben. 
Condrat Gyöngyvér, az Idő­sek Központjának munka­tár­sa érdeklődésünkre elmondta, hogy a pénteki közös főzés része egy másfél éve tartó programnak, amelyben a szépkorúak és a fiatal önkéntesek is részt vesznek, így építenek hidat a két generáció között. Együttműködve a csík­sze­re­dai Spektrum Oktatási Központtal és a Kájoni János Szakközépiskolával, képzéseket tartottak, amelyeken az idősek, az őket gondozók és a fiatal önkéntesek is részt vettek. A program koordinátora a Spektrum Oktatási Központ, és Ferencz-Salamon Katalin projektvezető elmondása szerint egy nemzetközi európai uniós projekt résztvevőjeként szervezték meg a másfél éve zajló képzéseket.

László F. Csaba

Számítógép-használat időseknek

Mint megtudtuk, az elmúlt hónapokban az időseknek digitális kompetenciájuk fejlesztésére is tartottak képzéseket az oktatási központ munkatársai, illetve az idős­gon­do­zás­ban dolgozókat is felkészítették arra, hogyan kell számítógép-használatra ta­ní­tani az időseket. Az idősek visszajelzései alapján hasznos volt a képzés, már odafigyelnek a biztonságos jelszóhasználatra, az internetet böngészve a lehetőségekhez mérten ellenőrzik az információforrásokat, emellett képeket és üzeneteket is küldenek egymásnak. 
A képzések másik része az önkéntesekre vonatkozott, akiket arra készítettek fel, hogy az idősekkel való közös tevékenységeken hogyan tudnak a szépkorúaknak hatékonyan segíteni. Ferencz-Salamon Ka­ta­lin szerint az önkéntesek munkája példaértékű, szívvel-lélekkel segítenek az időseknek.

László F. Csaba

Szakácskönyv készül

A projektvezető elmondása szerint az egészséges táplálkozás népszerűsítése is része volt ennek a programnak, amelynek végén sza­kács­köny­vet készítenek, amelyben az idősek által össze­gyűj­tött receptek találhatók meg. A hagyományos receptek­hez dietetikus szakember java­solt olyan módosításokat, amelyekkel egészségesebb ételeket lehet elkészíte­ni. A projekt olaszországi, cse­hor­szá­gi, spanyolországi, magyarországi és hollandiai résztvevői­nek hagyományos receptjei is benne lesznek a szakácskönyvben, amelyet minden ország saját nyelvére lefordítanak.
A Spektrum Oktatási Központ mintegy tíz éve működik együtt a Providentia Idősek Központjával, különböző nemzetközi programokban dolgoztak együtt, és Ferencz-Salamon Katalin elmondása szerint a jövőben is szeretnék folytatni az együttműködést.
László F. Csaba



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!