Antal Zsolt is a kitüntetettek között

HN-információ
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes rangidős táncosa, Antal Zsolt táncművész, -oktató és koreográfus is kiemelkedő magyar állami kitüntetést vehetett át tegnap este Csíkszeredában, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának ünnepségén. A Lázár-házban hat székelyföldi jeles személy részesült az augusztus 20-i állami ünnep alkalmával odaítélt elismerésben. [caption id="attachment_94333" align="aligncenter" width="1000"] Táncművészi pályája elismeréseként kapta Antal Zsolt a kitüntetést Fotó: Kovács Hont
Imre[/caption] Gazda Klára zaláni születésű néprajzkutató a Magyar Érdemrend Lovagkeresztet, Demeter Lajos nyugalmazott sepsiszentgyörgyi könyvtáros, Fa­zakas János marosvásárhelyi nép­táncpedagógus és Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész a Magyar Arany Érdemkeresztet, Antal Zsolt táncművész, táncoktató, koreográfus és Ferencz Sándor Csaba zenetanár, karnagy a Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át tegnap Csíkszeredában, a Lázár-házban. Részt vett az eseményen Bodó Imre kézdiszárazpataki plébános, szentszéki tanácsos is, aki már korábban, Budapesten átvette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, akárcsak Bordi János pálpataki plébános, szentszéki tanácsos is a Magyar Arany Érdemkeresztjét. Tóth László főkonzul az ünnepélyes átadáson elmondta: az emberi természet velejárója, hogy kitünteti a rendkívüli tevékenységet végzőket. A nemzet és a haza érdekében végzett önzetlen munkáért – mint részletezte – Orbán Viktor miniszterelnök javasolja az elismerésre méltó személyeket, akiknek pedig Áder János köztársasági elnök ítéli oda a kitüntetéseket. – Méltatni kell az átlagon felüli teljesítményt, de elismerést csak a leghitelesebbek érdemelnek. Érdemes ehhez a nemzethez, érdemes önökhöz tartozni – fogalmazott Tóth László főkonzul. A laudációkat Percze László konzul olvasta fel, majd Tóth László adta át a kitüntetéseket, ezt követően pedig valamennyi kitüntetett néhány percben tolmácsolhatta gondolatait. Az egyetlen Hargita megyei kitüntetett, Antal Zsolt néptáncos, néptáncoktató megjegyezte: könnyebben tudná eltáncolni a mondanivalóját, mintsem elmondani. Köszönetét fejezte ki a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a családja felé. – A táncos olyan, mint az autó. Megfelelő karbantartással sokáig működik, de új már nem lesz. Úgy érzem, ezt a kitüntetést részben az eddigi színpadi tevékenységemért kaptam, részben pedig azért, hogy újabb löketet adjon a folytatáshoz – közölte a Hargita Népével Antal Zsolt, aki a Kárpát-medence „legrégebbi”, ma is aktív táncosa – 29 éve folyamatosan láthatjuk a színpadon –, mégis ilyen rangos kitüntetésnek meglehetősen fiatal tulajdonosa. Az elismerések átadásán közreműködött Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója, valamint a Mercurium együttes.
Részlet Antal Zsolt laudációjából Antal Zsolt 1970-ben született Csíkkarcfalván. Alapító tagja az 1990-ben alakult, mai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek, amelynek azóta is aktív táncosa. Számos előadás színpadra vitelében alkotóként és koreográfusként vett részt, ilyen például a Táncoljatok, a Hegyen innen, hegyen túl, a Víg a gazda, víg a vendég és az Advent a Hargitán című előadás. Pályafutása alatt számos tájegység táncát sajátította el, de a felcsíki táncanyag áll hozzá a legközelebb. A hivatásos táncos évek és számos tánctábor alatt fejlesztett tudása családját is áthatja. Csanád fia népzenész, Adorján fia pedig a Fölszállott a páva 2015-ös évadában a szóló- és a páros tánc kategória győztese. Szabadidejében néptáncoktatóként tevékenykedik, felesége oktatótársa. Antal Zsoltnak a „magas színvonalú néptáncosi, oktatói és koreográfusi tevékenysége elismeréseként” adományozta Áder János a Magyar Ezüst Érdemkeresztet.
Kovács Hont Imre


Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!