A folyamatos megújulás a cél

HN-információ

A kézműves termékek egyre nagyobb teret hódítanak Szé­kely­föl­dön is, nemcsak az ékszerek vagy kozmetikumok terén, de az édességekben egyaránt. A csík­sze­re­da­i Bálint Eszter és Burján Zsolt régóra dédelgetett tervként hozták létre a The Cho­co Pro­ject nevű vállalkozást, ahol természetes alapanya-
gokból, nagyszerű hozzáértéssel és szeretettel készülnek a cso­ko­lá­dék s annak mindenféle for­má­i, megfűszerezve formabontó ízekkel, környezetbarát csomagolásban. 

A csokiműhely ötlete közel két éve fogalmazódott meg a tulajdonosokban, a tervek már régen készen álltak, hogy saját vállalkozást hozzanak létre a gasztronómia területén, tudtuk meg Burján Zsolttól.
– A desszertek közel álltak hozzánk, így jutottunk el a csokoládéhoz. Ez a fajta édesség rengeteg ízt tud közvetíteni elegánsan, így lehetőséget nyújt az újításra, a kísérletezésre. Ezt a piaci rést vettük célba, hiszen még kiaknázatlan a terület a környéken, Hargita megyében – jegyezte meg.
Mint mondta, a csoki készítésének folyamatát laikusként kezdték megtanulni, mivel mindez messze állt a tanult szakmájuktól. Mindent az alapoktól kezdtek megtanulni, és fejlődnek, tanulnak azóta is folyamatosan. Az ötletgazdák segítségére volt a kreativitás, az újítás gondolata, innen ered a vállalkozás neve is, hiszen tevékenységükben a csoki jelenti a projektet. A kezdetekben pedig Startup pályázattal indítottak, amelyben eleve elvárás volt az, hogy modern és újító vállalkozási formát valósítsanak meg, amely nemcsak a tevékenységben, hanem az üzleti tervben, valamint az eszközhasználatban is meg kellett mutatkozzon.
– Így folyamatosan, hosszú távon is tudunk apró újításokat eszközölni a csoki nyújtotta kulináris élményekben – fűzte hozzá Bálint Eszter. 
Mint mondták, fő termékeik a pralinék, bonbonok és trüffelek, de újdonságként szerepel a palettájukon a forró csoki, ami most aktuális ősszel.
– Még az elején vagyunk, rengeteg ötletet szeretnénk kipróbálni, és ami igazán jól sikerült, azt mutatjuk meg a nagyközönségnek. 
Mint mondták, nagyon összetett a pralinék készítése, ami három fázisból tevődik össze. Elsőként a roppanó burkot öntik ki a rendkívül precíz és sima felületű öntőformákba. A roppanó szerkezet titka a csoki tökéletes temperálása. A második fázis a töltelék, itt minden egyes darabot egyenként, kézzel kell feltölteni a megfelelő ízesítésű krémmel. Ezt megelőzi még egy fázis, ami talán a legmunkásabb: a krémek elkészítése. Ezek után talpat kell önteni a pralinéknak, ami szintén roppanó csoki, így kapunk egy falat édességet, intenzív ízélménnyel – vázolta Bálint Eszter a csokigyártás folyamatát. 

Környezettudatos gyártási folyamat
A tulajdonosok hangsúlyozták, kiváló alapanyagokkal dolgoznak, amit Európában belga csokoládéként ismernek, a felhasznált kakaóbab viszont Dél-Amerikából származik. Emellett magas kakaótartalmú fekete- és tejcsokit használnak, ugyanis a kiváló minőség és az egészséges desszert az elsődleges cél.
– A tejcsoki is majdnem 60%-os kakaótartalommal rendelkezik nálunk, ettől nem kell megijedniük a keserű csokiktól tartózkodóknak sem, mert a pralinékban rejlő krémek eleve lazítanak és kiegyensúlyozott ízharmóniát teremtenek. A krémek igazi klasszikus európai alapokon nyugszanak, a hagyományosnak mondható francia cukrászat iskoláját követve. Vajas és tejszínes alapok, amelyek nagyszerűen közvetítik a hozzáadott ízeket. Itt érdemes megemlíteni, hogy semmi tartósító vagy ízfokozó anyagot nem tartalmaznak. Az ízek terén sokat kísérleteztünk és igazítottuk a helyi elvárásoknak megfelelően, de nem hagytuk ki a csokoládé igazán ősi formáját sem, mint például a chilis forró csokit. Megtalálható a palettánkon a tonkabab, szintén dél-amerikai alapíz, a vanília, fahéj, gesztenye, erdei gyümölcs, citrommal és a narancslikőr kávéval. A trüffelek igazi desszertbombák, amik csak enyhe ízesítést kapnak – tette hozzá Burján Zsolt.

Az újításra törekednek
A csíkszeredai műhelyben a gyártási folyamat kézzel történik, manufaktúrához méltó módon, ahol Bálint Eszternek Sándor Erika segít az elkészítésben. Bálint Eszter egyébként nemcsak csokit készít, hanem a cég adminisztrátori feladatait is ellátja, ennek során meg kell küzdeni a hazai bürokratikus rendszer által támasztott akadályokkal. Burján Zsolt az üzleti megvalósításokért, valamint a dizájnért felel. A terméket egyszerű kis dobozokba csomagolják, több méretben, de mindegyik tartalmazza a teljes ízpalettát. A dobozok újrahasznosított, lebomló anyagokból készülnek, minimális fóliahasználattal, megfelelve az élelmiszerbiztonság szabályainak.
Különlegességként nevezték még a desszertek frissességét, valamint a dobozok címkéinek személyre szabhatóságát. Emellett az édességek formáját is igazítani tudják egyedi kérésekhez. 3D-s tervezéssel, nyomtatással készítenek saját formákat, így gyakorlatilag bármilyen alakot ölthet a csokoládé.
– Mindeddig nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a fogyasztóktól, de a sikerért meg kell dolgozni. A járványhelyzet kissé megnehezíti a munkát, csúszások voltak, és teljesen át kellett gondolnunk az üzleti modellt, új irányokat kellett keresni. Bizonytalan időszakban dolgozunk, így nehéz meghatározni a kereslet mértékét, illetve azt is, hogy a jövő év fejlődést vagy kudarcot hoz magával – mondta Burján Zsolt.
Hozzátette: bár keresztülhúzta a koronavírus az elképzeléseket, de rugalmassággal és kreativitással lehet változtatni, módosítani a terveket.
– A csapat a folyamatos fejlődést tartja szem előtt, hiszen nem elég egy jó termék, megtartani sem elég, jobbat és újabbat kell létrehozni. A helyi piacra koncentrálunk és a vásárlóinkkal együtt fejlesztjük a palettánkat. Ha tanulunk valami újat, azt azonnal bemutatjuk, kipróbáljuk. Ezt a jövőben is szeretnénk fenntartani, hogy ne csak egy minőségi csokoládét képviseljünk, amit szívesen fogyasztanak, hanem tudjunk valami újat adni folyamatosan, ami az ízeket, illatokat és formai megjelenést egyaránt illeti – zárta gondolatait Bálint Eszter és Burján Zsolt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!