Hét műhely titkát lesték el

Magyarországi sajt manufaktúrákat látogattak meg a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesület tagjai. A Fülöpné Pintér Annamária által szervezett körút alkalmával hét sajtkészítő munkájával ismerkedhettek az egyesület tagjai.
Nem turistákként, hanem kollégákként fogadtak a körút alkalmával vendéglátóink – fogalmazott érdeklődésünkre Sánduly Edit, a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesület elnöke. A négynapos út első szakmai megállójaként Kiss Ferenc körösladányi birtokára látogattak. A Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesület tagjai korábban Kiss Ferenctől sajátíthatták el a sajtkészítést, így nem véletlen, hogy az út szakmai vezetését is felvállalta a magyarországi szakember. A csapat ezúttal is részt vehetett sajtkészítésen, így alkalmuk volt az elméleti és gyakorlati tudás felfrissítésére.
Körösladány után a székelyföldiek meglátogatták Panni Sajtosboltját, ahol a sajtok mellett sajtkészítéshez szükséges eszközöket is beszerezhettek. A székelyföldi sajtkészítőcsapat a dömsödi Hollné Nemes Rózsa családi gazdaságát, a cserhátszentiváni Angyalkert tábort, Szentén Maszlik Zoltán gazdaságát, a Bokri juhsajt-feldolgozót és Mónosbélen Sándor Tamást kereste fel.
– Azt láthattuk, hogy két-három generációs családi gazdaságokat tartanak fenn a sajtkészítők, ahol a farmok 100-200 litertől egészen 1200 liter tejet dolgoznak fel naponta. A sajtkészítés mellett más tevékenységgel is foglalkoznak, így van, aki sajt- és borkóstolóra fogad vendégeket, szállást működtet, vagy éppen gyerektáborokat szervez – mesélte Sánduly Edit.
A Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesületének elnöke kiemelte: az út során láthattuk, hogy a sajtkészítési, érlelési folyamatokat milyen sokféleképpen oldották meg. A jó példákon keresztül lehet tanulni ezekből – fogalmazott Sánduly Edit.
– Ezúttal is tapasztalhattuk azt, amit Kiss Ferenc tanított, hogy a folyamatokat kell megérteni. A tejben lévő természetes folyamatokat kell megérteni, az élő anyag mechanizmusát, mikrobiológiáját, kémiáját – mutatott rá Sánduly Edit.
A Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesület tagsága az idei szakmai útját önerőből szervezte meg. A tervek szerint novemberben újabb mustrát és bírálatot szerveznek a kézműves sajtok számára.

Daczó Dénes

: an accessible web community