Helyükre kerültek az útjelző oszlopok

Túlnyomó részt használható a Bogát térséget behálózó turistaösvény-rendszer. Jelzés

Kihelyezték a turistaösvényeket jelző oszlopok háromnegyedét Bogát régióban, a madéfalvi információs iroda munkatársai a Destour programhoz gyűjtenek információkat és töltik fel a rendszerbe, illetve szerkesztés alatt van a régióról készülő négynyelvű térkép, amelyet majd ezer példányban fognak kinyomtatni.

Túlnyomó részt használható a Bogát térséget behálózó turistaösvény-rendszer. Jelzés
Túlnyomó részt használható a Bogát térséget behálózó turistaösvény-rendszer. Jelzés

[dropcap]J[/dropcap]ól halad a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás turisztikai ösvények kijelölését célzó pályázata – tudtuk meg a projekt menedzserétől, Szentes Antaltól. Mint elmondta, a tizenkét, összesen 62 kilométernyi, az erdei, mezei, községi utak mentén kialakított turistaösvény háromnegyed részén már elhelyezték az irányjelző oszlopokat, a kilenc turisztikai célpontot jelölő közlekedési táblát, a 13 információs táblát, illetve a székely szőttesről, a rakottasról mintázott padokat és szemeteseket.
Szentes Antal kifejtette, az elmúlt években számos turisztikai térséget tanulmányoztak, végül a dél-tiroli Schenna települést mintául véve, ahol 220 kilométernyi ösvény várja a bakancsos turistákat, pályáztak a Csík LEADER-től 50 ezer eurót – mintegy 220 ezer lejt – turisztikai fejlesztésekre. Meglátásukban Hargita térségben a vad, helyenként érintetlen erdőt lehet turisztikai szempontból értékesíteni, ezért arra törekedtek, hogy kevés pénzből értékes, használható dolgot valósítsanak meg.
A 12 különböző színnel jelölt turistaösvény hálózatot alkotva vezet el a Bogát régió látnivalóihoz, a hagyományos rendezvények helyszíneihez, például a Csaracsói Kulturális Központhoz, a csicsói vár romjaihoz, Hargitafürdőre, a piricskei hegyi pihenőhöz, a Pogányvárhoz, a Grádics-kőhöz, a rákosi műemlék templomhoz, a Cibre-fürdőhöz és a Karakó-hídhoz. Ezenkívül a térképeken feltüntetik a szálláshelyeket, a pisztrángostavakat is. Szentes Antal rámutatott, a Bogát térségben korábban csak a Hargita csicsói részén volt turistaút, az új hálózatba ezt is belefoglalták.
Bár a tervezéskor a topográfusok GPS koordinátákkal kijelölték az oszlopok és táblák helyeit, a kivitelezés során előfordult, hogy nem a megfelelő helyre került a tábla, illetve, hogy az adott helyet időközben felásták vagy a víz kimosta, ezért ezeket a hibákat korrigálják a projekt szeptember végi határidejéig. Ugyanakkor arra kérik a lakosságot, hogy a kihelyezett irányjelző oszlopokra, információs táblákra értékként tekintsenek, és ne rongálják, hanem védjék és használják azokat.
A turistaösvényekről ezer darab négynyelvű, A2-es méretű térkép készül, ezek szerkesztése jelenleg zajlik, illetve dolgoznak a Destour programhoz az információk gyűjtésén és feltöltésén is. Ilyen program már működik a Sóvidéken, illetve Törcsvár környékén, célja, hogy az érdeklődők online hozzáférjenek információkhoz a szolgáltatásokról, szálláshelyekről, az eseményekről, és a program segítségével be is tudjanak jelentkezni, illetve a készülő mobilalkalmazás révén telefonon keresztül is elérhetők legyenek az információk.

Háromszéki Eszter

: an accessible web community