Helyi termelőt keresnek hosszú távra

Nyolc év után kiszáll a Zöldségkosár programból Magyari Katalin malomfalvi termelő. Hogy az átmenet zökkenőmentes legyen, a koordinátorok már most elkezdték keresni azt a gazdát, aki vállalja, hogy mintegy húsz székelyudvarhelyi és környékbeli családot friss idényzöldséggel lásson el.

A közösség által támogatott mezőgazdaság – Zöldségkosár programba olyan személyt keresnek, akinek Székely­udvarhely 25 kilométeres körzetében van a lakhelye és legalább 30 áras telekkel rendelkezik. Fontos, hogy legyen zöldségtermelői tapasztalata, a termesztés során részesítse előnyben a helyi vetőmagokat, legyen hajlandó vegyszermentesen előállítani a terményt – áll a Facebook közösségi oldalon közzétett felhívásban. További feltétel, hogy a jelentkező rendelkezzen fóliával vagy vállalja, hogy a program indulásáig elkészít egy kb 200–250 négyzetméteres sátrat. Az sem mellékes, hogy legyen nyitott, megbízható, rugalmas, kommunikatív, és a munkája iránt elkötelezett személyiség – erősítette meg a felhívás tartalmát Tankó Ágnes, a Székelyudvarhelyen nyolc évvel ezelőtt elindított program egyik koordinátora. A termelő szempontjából a program előnye abban áll, hogy biztonságot, stabil jövedelmet nyújt, hiszen egy évre kötnek vele szerződést, amely biztosítja a termékei iránti folyamatos keresletet, méltányos árat és a fogyasztókkal való partnerséget.

Az előző években rendszerint novemberben kötöttek szerződést Kati nénivel, aki jövőtől már nem vállalja a nagybani termelést. Minden résztvevő 300 lej előleget fizetett, amiből az őszi előkészítő munkákat, a vetőmagok árát, a fonott kosarak megvásárlását lehetett fedezni. Az év során hét hónapon át havi 160 lejt fizetett az a 18 család (igazából 21, mert három esetben, kisebb család lévén, felezték a zöldségkosarat, de a program standard kiinduló száma termelőként 18 család), akik minimális fluktuációval ennyi éven át kitartottak a program mellett, amelynek köszönhetően minden héten friss, egészséges, az évszaknak megfelelő zöldséget vihettek haza. Ebben az évben például összesen 1420 lejt kellett fizetni kosaranként 

– Elégedetlen kilépő egy sem volt, az a kevés életkörülményei megváltozása miatt szüntette be a tagságot – erősítette meg Tankó Ágnes, s mint kiderült, várakozólistájuk is van.

Október 25-ig várják az érdeklődők jelentkezését a 0740–484892-es vagy a 0725–750484-ös telefonszámon. Tankó Ágnes elmondta, hogy van már két érdeklődő, és Kati néni utódjának kiválasztását alapos felmérés előzi majd meg, mert mindannyiuknak fontos a program folytonossága.

A közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerek Európa nyugati felén és Észak-Amerikában stabil népszerűségnek örvendenek, Magyarországon is jelen van a program. A Sólyom Andrea és Tankó Ágnes által életre hívott székely­udvarhelyi mozgalom is életképesnek bizonyult.