Hasznos tanácsok vállalkozóknak

Ötödik alkalommal szervezte meg tegnap a Csíki Vállalkozók Egyesülete és a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság a Fiatal Vállalkozók Fórumát Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban. A fórumon szakemberek is tartottak előadást, de különböző vállalkozók is megosztották tapasztalataikat.

Az esemény célja összehozni, közösséggé alakítani a helyi vállalkozókat, továbbá fellendíteni a vállalkozói kedvet a fiatalok körében. A megnyitón jelen volt Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának külgazdasági attaséja és Korodi Attila megválasztott polgármester. Mielőtt az előadások elkezdődtek volna, Korodi Attila elmondta, szerinte elfogadhatatlan, hogy a megyeszékhelyen a fiataloknak nehezebb legyen vállalkozni, mint más városokban, éppen ezért pozitívumnak tartja, hogy van egy ilyen fórum Csíkszeredában, de még sokat kell azért tenni, hogy Csíkszereda vállalkozóbarát város legyen. Lázár Zoltán külgazdasági attasé arra biztatta a fiatal vállalkozókat és vállalkozni vágyókat, hogy ha nehézségbe ütköznek, ne adják fel az álmaikat, hanem kérjenek segítséget szakemberektől, vagy kommunikáljanak egymással, hiszen van erre lehetőség. 

Az első előadáson Márk-Csucsi Róbert arról beszélt, hogy ki válhat sikeres vállalkozóvá, mi motivál egy vállalkozót és miért jó egy vállalkozói közösség tagja lenni. A válasz egyszerű volt: bárki lehet sikeres vállalkozó, a tapasztalat azt mutatja, hogy van pár tulajdonság, amely fontos a siker eléréséért. Fontos, hogy az illetőnek legyen egy komoly elképzelése, azt tudja megvalósítani, végrehajtani, és mindig tanuljon a leckékből. Márk-Csucsi Róbert szerint tanulni nemcsak saját tapasztalatokból lehet, hanem másnak a példáján is lehet okulni. Azért, hogy legyen egy ilyen közösség Csíkszeredában, létrehozták a Csíki Vállalkozók Egyesületét. Elmondása szerint az egyesület célja többek között a startupok és a vállalkozói kultúra támogatása és népszerűsítése azért, hogy a fiatalok itthon tudjanak megélhetést biztosítani maguknak.

Stratégiaalkotás és marketing

A jelenlevők és az esemény online követői a stratégiaalkotás alapjairól is hallhattak előadást Tánczos Levente‒József, a Sapientia tanárának előadásában. Állítása szerint az a lényeg, hogy az ember tudja, hol áll, hova szeretne eljutni, és hogyan szeretné elérni a célját. Előadásában a Tesla vállalatról beszélt, bemutatta annak alakulását, és elmondta: nem kell a spanyolviaszt feltalálni ahhoz, hogy sikeres legyen a vállalkozó, de nagyon fontos innovatívnak lenni. Farkas Levente, a Marketingiskola.Ro alapítója köntörfalazás nélkül kijelentette, hogy a sikeres vállalkozónak tényleg azt kell csinálnia, ami a dolga, és ez kemény munkát jelent. Elmondása szerint gyakran tapasztalja, hogy vannak, akik úgy állnak a munkához, hogy csak úgy csinálnak, mintha dolgoznának, és jutalmat várnak érte, holott ez egyáltalán nincs rendben.

A következő előadás különbözött az előzőktől, hiszen az előadó, Kállai Emmánuel saját tapasztalataira alapozva beszélt az etikus online marketingről. Elmondta, hogy nyolc-kilenc évvel ezelőtt kezdett körvonalazódni benne, hogy mit szeretne csinálni a jövőben, és a körülötte levők bolondnak tartották. Szerinte viszont rendben van, ha az emberek picit bolondnak látják a vállalkozót, mert ez azt jelenti, hogy innovatívan gondolkozik.

Pályázási lehetőségek 

A továbbiakban Juhász‒Borsa Orsolya előadása azok számára volt igazán releváns, akik ezután szeretnének vállalkozást indítani, vagy még zöldfülűek. Előadása során pályázási lehetőségekről is beszélt. Azok számára, akik a már meglévő vállalkozásukon fejlesztenének, Miklós István előadása volt hasznos, ő is pályázási lehetőségekről beszélt ugyan, de azokhoz szólt, akik bővíteni akarják vállalkozásukat. Bemutatta a következő időszak pályázási lehetőségeit.

Az utolsó programpont könyvbemutató volt, Rancz Zsolt Neked könnyű, me’ céged van című könyvét mutatták be. Rancz Zsolt a Wameleon Design tulajdonosa és a könyv szerzője erdélyi munkatapasztalatait osztja meg az olvasókkal, márkaépítéséről és vállalkozások népszerűsítéséről ír. 

Érdeklődésünkre Márk-Csu­csi Róbert elmondta, úgy tűnik, hogy kezdett beérni a fórum, hiszen idén már számítottak az eseményre fiatal vállalkozók. Igyekeznek olyan tematikájú előadásokat szervezni, amelyek aktuálisak a fiatalok számára. Észrevétele szerint több olyan vállalkozó van, aki évről évre megjelenik az eseményen, olyanok, akik az első alkalommal még csak gondolkoztak azon, hogy vállalkozást indítsanak, de idén már vállalkozóként jöttek el – mondta a Csíki Vállalkozók Egyesületének elnöke.