Hargita megye iskoláinak több mint kétharmadában jelenléti oktatás zajlik

Fotó: Asztalos Ágnes

Hargita megye legtöbb oktatási intézményében az egyes forgatókönyv szerint kezdődött meg az oktatás szerdán. Ez azt jelenti, hogy a tanulók és pedagógusok többsége a tanintézményekben vesz részt a tevékenységeken, az egészségügyi elővigyázatossági szabályok betartásával.

A prefektusi hivatal szóvivője, Adrian Pănescu az Agerpres hírügynökségnek kifejtette, hogy a megye 423 oktatási intézménye közül 289-ben egyes, míg 133-ban kettes forgatókönyv szerint indult el a tevékenység. A kettes besorolás szabályi szerint csak az óvodások, elemi osztályosok, a végzős évfolyamok (8., 12., 13. osztályosok), valamint a szakiskolások és posztlíceumi képzésben résztvevők járnak be a tanintézményekbe, a többiek online rendszerben tanulnak. A prefektusi szóvivő megjegyezte, hogy a székelyudvarhelyi Tamás Áron Elméleti Líceumban az iskola vezetőségének döntése értelmében teljesen online zajlik az oktatás.

Az egyes forgatókönyveket a megyei vészhelyzeti bizottság hagyta jóvá a tanintézmények javaslatai alapján, amelyet felülbírált a tanfelgyügyelőség és a közegészségügyi igazgatóság is. Cristinel Glodeanu helyettes főtanfelügyelő elmondta, intézményük üdvözölte, hogy a diákok többsége újra bejár az iskolákba, így – meglátása szerint – könnyebben boldogulnak, mint az online oktatási rendszerben.

Az iskolakezdést megelőzően távkonferenciát szervezetek az iskolaigazgatók számára, amelyen felhívták a figyelmet, hogy szereljék fel újra az iskolákat kézfertőtlenítőkkel és védőmaszkokkal. Mivel az időjárás is kedvező, a testnevelésórákat is meg lehet tartani a szabadban – mutatott rá a helyettes főtanfelügyelő.

HN-információ